Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Παναγιωτόπουλος: Δεν θα λύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ

Παναγιωτόπουλος: Δεν θα λύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ
Δεν θα αναπτύξουμε δυνάμεις στο στενό του Ορμούζ, πολύ απασχολημένα τα ελληνικά πλοία στο Αιγαίο και στην αν.Μεσόγειο είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος
Μόλις μια ημέρα μετά το σάλο που προκλήθηκε με την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας βουλευτών από την κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, καταγγέλλοντας πως ο προεδρεύων τους διέκοπτε συστηματικά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να θέσουν τις απόψεις και τα ερωτήματα τους σχετικά με το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν θα λύσουν τις διαφορές τους στο ΝΑΤΟ.
«Η συμμαχία δεν έχει προβλέψει πλαίσιο παρέμβασης σε διμερείς διαφορές» είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει να τιμά τις συμμαχίες της καθώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μόνη στις μεγάλες προκλήσεις ασφαλείας.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της και βουλευτού του ΜέΡΑ25, Σοφίας Σακοράφα, για την αποστολή ελληνικής συστοιχίας «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία, την αποστολή στρατιωτικών στο Μαλί της Αφρικής και το αίτημα για αποστολή φρεγατών στα στενά του Ορμούζ, ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε ότι απέκλεισε την αποστολή ελληνικών φρεγατών στα στενά του Ορμούζ με το επιχείρημα ότι τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού είναι απασχολημένα στο πλαίσιο της δραστηριότητας τους στο μεταναστευτικό αλλά κυρίως στην επιτήρηση τουρκικών ερευνητικών τα οποία συνοδεύονται από φρεγάτες και επιχειρούν εδώ και εκεί.
Παράλληλα ο κ.Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι η αποστολή της συστοιχίας «Πάτριοτ» δεν έχει επίπτωση στην αντιαεροπορική κάλυψη της χώρας μας, τονίζοντας ότι μια συστοιχία μας που είχε βλάβη, επιδιορθώθηκε και προστέθηκε στην αντιαεροπορική ομπρέλα μας.
Τόνισε, μάλιστα, ότι η Σαουδική Αραβία είναι μία χώρα, με την οποία ανακαλύπτουμε κοινά γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή μας.
Για την αποστολή στο Μαλί, «σε μία περιοχή, δυνητικά επικίνδυνη ως προς την ανάπτυξη ριζοσπαστικών με φονταμενταλιστικών κινημάτων», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι περιλαμβάνει δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς έως τον Μάιο του 2020, και πρόκειται για εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ.
Υποστήριξε, επίσης, πως η αποστολή εγκρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει τον περιορισμό ότι τα στελέχη μας δεν θα αναπτυχθούν σε υψηλού ρίσκου περιοχές.
Υπάρχουν προτάσεις να αναπτύξουμε κι άλλες δυνάμεις αλλά δεν έχει ληφθεί θετική απόφαση επ' αυτού, τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης