Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Κατά 0,10% μείωσε το βασικό επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, στο 4,05% - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις

tags :
Κίνα: Κατά 0,10% μείωσε το βασικό επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, στο 4,05% - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε νέα μέτρα στήριξης κατά του κορωνοϊού
Σε νέα μέτρα στήριξης κατά του κορωνοϊού προχώρησε σήμερα (20/2) η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, η οποία ανακοίνωσε μείωση τους βασικού επιτοκίου δανεισμού, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους κατά 10 μονάδες βάσης, στο 4,05% ενώ το βασικό επιτόκιο δανεισμού πέντε ετών μειώθηκε στο 4,75% έναντι 4,80% προηγουμένως.
Η έξαρση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει σημαντικές διακοπές στον εφοδιασμό και τη δραστηριότητα των κινεζικών επιχειρήσεων, γεγονός που οδήγησε τις αρχές της χώρας να προχωρήσουν σε μία σειρά μέτρων προκειμένου να μετριάσουν τον αντίκτυπο του ιού στην οικονομία της χώρας.
Ωστόσο, ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiTrader, Stephen Innes, τόνισε ότι ορισμένοι οικονομολόγοι περίμεναν μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων, διευκρινίζοντας ότι «η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας οφείλει να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών».
Από την πλευρά του, ο Mayank Mishra, μακροοικονομικός αναλυτής της Standard Chartered στη Σιγκαπούρη επεσήμανε ότι η μείωση επιτοκίων της Τράπεζας ενδέχεται να μην είναι αρκετή ώστε να μετριάσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην οικονομία.
«Οι κινεζικές αρχές στέλνουν μήνυμα ότι η νομισματική χαλάρωση θα συμβεί, αλλά θα συμβεί με μετρημένο ρυθμό», τόνισε ο κ. Mishra, για να προσθέσει ότι «δεν θέλουν να ενισχύουν τις προσδοκίες ότι θα προχωρήσουν σε επιθετική νομισματική χαλάρωση».
Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα (17/2) η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε το ετήσιο μεσοπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού στο 3,15% έναντι 3,25% προηγουμένως, διαθέτοντας παράλληλα 200 δισ. γουάν (29 δισ. δολ.) μέσω ετήσιων δανείων.
Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα διέθεσε επιπλέον 100 δι.σ γουάν (14,3 δισ. δολ.) μέσω reverse repos, με τον οικονομολόγο της Capital Economics, Julian Evans-Pritchard, να εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, προκειμένου να στηρίξει κυρίως τις μικρότερες επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης