Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραμένει ο παγκόσμιος συναγερμός για την επιδημία του κορωνοϊού - Στους 2.128 οι νεκροί - Πάνω από 75.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

tags :
Παραμένει ο παγκόσμιος συναγερμός για την επιδημία του κορωνοϊού - Στους 2.128 οι νεκροί  - Πάνω από 75.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Ο κορωνοϊός έχει ήδη αφήσει το αρνητικό του αποτύπωμα του στην κινεζική και κατ’επέκταση στην παγκόσμια οικονομία
Αν και ο παγκόσμιος συναγερμός για την επιδημία του κορωνοϊού παραμένει και οι εκτιμήσεις για το ποια θα είναι η διάρκεια του, πόσα τα θύματα του και ποιες οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία εξακολουθούν να είναι συγκεχυμένες, τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα έχουν κάνει την εμφάνιση τους.
Διότι μπορεί ο αριθμός των νεκρών να ξεπέρασε τους 2.000 και τα κρούσματα τα 75.000, αλλά οι αρμόδιες αρχές της Κίνας αναφέρουν ότι τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται τα λιγότερα κρούσματα από τα τέλη Ιανουαρίου και ότι η επαρχία Χουμπέι που είναι το επίκεντρο της επιδημίας ανέφερε και αυτή τα λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εδώ και μια εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι που έλαβαν εξιτήριο ήταν περισσότεροι από αυτούς που μολύνθηκαν από τον ιό.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, συνολικά 394 νέα κρούσματα κατέγραψαν οι αρχές στην ηπειρωτική Κίνα χθες Τετάρτη 19/2 αριθμός που είναι ο χαμηλότερος από την 23η Ιανουαρίου.
Συνολικά έχουν καταγραφεί 2.128 θάνατοι, εκ των οποίων οι δύο είναι από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess
- που βρίσκεται σε καραντίνα από τις 3 Φεβρουαρίου στα ανοιχτά της Ιαπωνίας - και από το οποίο άρχισαν ήδη από χθες να αποβιβάζονται οι πρώτοι περίπου 500 επιβάτες.
Την ίδια στιγμή, πολλές μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις αρχίζουν να επαναλειτουργούν καθώς μειώνονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις ενώ η Κίνα επισημαίνει πως για τρίτη συνεχόμενη ημέρα έπεσε ο αριθμός των κρουσμάτων.
Τα νέα αυτά – σε συνδυασμό με τη μελέτη που αναφέρει πως το 80% των κρουσμάτων έχει ήπια συμπτωματολογία – αφήνουν μια αισιόδοξη χροιά για το μέλλον, αν και όλες οι πλευρές εξακολουθούν να εμφανίζονται επιφυλακτικές για την εξέλιξη της επιδημίας και για το κατά πόσο αυτή βρίσκεται ή όχι κοντά στην κορύφωση της.
Σε κάθε περίπτωση, ο κορωνοϊός έχει ήδη αφήσει το αρνητικό του αποτύπωμα του στην κινεζική και κατ’επέκταση στην παγκόσμια οικονομία.
Ήδη πολλές κινεζικές επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους ώστε να σταθούν όρθιες, προσφεύγοντας ακόμα και στη λύση των μαζικών απολύσεων ενώ άλλες παγκόσμιου μεγέθους, όπως π.χ. η Apple ανακοίνωσαν κατώτερα του αναμενόμενου έσοδα καθώς η ζήτηση και η προσφορά έχουν πληγεί από την επιδημία.
Είναι προφανές πως όσο η ιατρική επιστημονική κοινότητα αδυνατεί να σκιαγραφήσει το κατά πόσο η επιδημία έχει φτάσει ή όχι στο αποκορύφωμα της τόσο καθίσταται δύσκολο αν όχι αδύνατο για τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να σχεδιάσουν μια αποτελεσματική «αμυντική» πολιτική.

Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί και τα 75.000 τα κρούσματα

Στους 2.128 ανέρχονται οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού ενώ κατεγράφησαν και οι δύο πρώτοι θάνατοι στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που βρίσκεται στα ανοιχτά της Ιαπωνίας.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, συνολικά 394 νέα κρούσματα κατέγραψαν οι αρχές στην ηπειρωτική Κίνα χθες Τετάρτη, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος από την 23η Ιανουαρίου.
Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 75.725, εκ των οποίων 74.576 στην ηπειρωτική Κίνα, εξαιρουμένων των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.
Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 114 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ανεβάζοντας ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης σε 2.118 τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην ηπειρωτική Κίνα.
Στην κεντρική επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης, αναφέρθηκαν 108 νέοι θάνατοι, οι 88 εκ των οποίων καταγράφηκαν στην Ουχάν, την πρωτεύουσά της.
Πέραν της Χουμπέι, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μειώθηκε για 16η συναπτή ημέρα στα 45.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην ίδια τη Χουμπέι είναι θεαματικά μειωμένος σε σχέση με αυτόν της προηγουμένης (1.693).
Συνολικά, 16.155 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν.
Την ίδια στιγμή, δύο από τους επιβάτες που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess πέθαναν.
Πρόκειται για έναν άνδρα και μια γυναίκα, ηλικίας περίπου 80 ετών.
Τα θύματα, που είχαν υποκείμενες παθήσεις, διακομίστηκαν από το κρουαζιερόπλοιο σε νοσοκομεία την 11η και τη 12η Φεβρουαρίου, αφού επιβεβαιώθηκε πως είχαν μολυνθεί .
Ήταν ανάμεσα στους τουλάχιστον 621 επιβαίνοντες στο Diamond Princess που έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα ότι προσβλήθηκαν από τον COVID-19.
Image

Περισσότερα τα εξιτήρια

Ο αριθμός των ανθρώπων που διαγνώστηκε πως έχουν θεραπευθεί και έλαβαν εξιτήριο στην ηπειρωτική Κίνα ξεπέρασε αυτόν των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της επιδημίας την Τρίτη 18/2, για πρώτη φορά, δείχνουν δεδομένα που δημοσιοποίησε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.
Την Τρίτη δόθηκε εξιτήριο σε 1.824 ασθενείς που αποθεραπεύθηκαν, αριθμός που είναι υψηλότερος από αυτόν των ανθρώπων που επιβεβαιώθηκε πως έχουν προσβληθεί από τον COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά.
Συνολικά 14.376 άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, βγήκαν από τα νοσοκομεία ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.
Image
Που έχουν καταγραφεί κρούσματα

Πέραν της Κίνας, περίπου άλλα 900 κρούσματα έχουν καταγραφεί συνολικά σε 27 κράτη ενώ όπως ανακοίνωσε το Ιράν, σήμερα βγήκαν θετικά τα πρώτα τεστ σε δύο άτομα που εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα του ιού.
Συγκεκριμένα:

Κίνα:
Ο αριθμός των νεκρών της επιδημίας αυξήθηκε σε 2.004 ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης ενώ τουλάχιστον 74.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα (πλην Χονγκ Κονγκ και Μακάο).
Ο αριθμός αυτός έχει πλέον ξεπεράσει κατά πολύ κατά πολύ εκείνον των θυμάτων του κοροναϊού που προκαλούσε το Σύνδρομο Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ), που είχε ανέλθει σε 774 παγκοσμίως την περίοδο 2002-2003, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ.
* Δύο άνθρωποι έχουν πεθάνει στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, όπου έχουν καταγραφεί 62  κρούσματα.
* Δέκα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.
Image
Νότια Κορέα: 31 κρούσματα.
Ιαπωνία: 74 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο.
Ταϊβάν: 22 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο.
Καμπότζη: 1 κρούσμα.
Μαλαισία: 22 κρούσματα.
Φιλιππίνες: 3 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο στη Μανίλα.
Σιγκαπούρη: 77 κρούσματα.
Ταϊλάνδη: 35 κρούσματα.
Βιετνάμ: 16 κρούσματα.
Ινδία:3 κρούσματα.
Ιράν: 2 κρούσματα
Νεπάλ: 1 κρούσμα.
Σρι Λάνκα: 1 κρούσμα.
Αυστραλία: 15 κρούσματα.
Καναδάς: 8 κρούσματα.
ΗΠΑ: 29 κρούσματα. Ένας αμερικανός πολίτης υπέκυψε στην Ουχάν.
Γερμανία: 16 κρούσματα.
Γαλλία: 12 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο. Επρόκειτο για τον πρώτο νεκρό λόγω του COVID-19 εκτός Ασίας.
Ιταλία: 3 κρούσματα.
Ισπανία: 2 κρούσματα.
Βέλγιο: 1 κρούσμα.
Φινλανδία: 1 κρούσμα.
Σουηδία: 1 κρούσμα.
Ηνωμένο Βασίλειο: 9 κρούσματα.
Ρωσία: 2 κρούσματα. Οι ασθενείς έχουν βγει από το νοσοκομείο.
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: 9 κρούσματα.
Αίγυπτος: 1 κρούσμα, το πρώτο στην Αφρική.
Image

Αποβιβάζονται από το Diamond Princess

Επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο με 542 επιβεβαιωμένα κρούσματα μετατράπηκε στη μεγαλύτερη εστία μόλυνσης του COVID-19 πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, άρχισαν σήμερα Τετάρτη 19/2 να αποβιβάζονται από το σκάφος έπειτα από δεκατέσσερις ημέρες καραντίνας.
Πρόκειται για περίπου 500 επιβάτες, οι οποίοι – και βάσει των εργαστηριακών εξετάσεων – είναι αρνητικοί στον ιό, δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα και δεν είχαν επαφή με φορείς του.
Η διαδικασία αποβίβασης των υπολοίπων θα έχει ολοκληρωθεί μεθαύριο Παρασκευή 21/2 και όσοι επιβάτες έχουν μολυνθεί θα διακομιστούν σε νοσοκομεία, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργό Υγείας
Το Diamond Princess τέθηκε σε καραντίνα όταν έφθασε στη Γιοκοχάμα, την 3η Φεβρουαρίου.

Ιάπωνας επιστήμονας καταγγέλλει χάος στο Diamond Princess

Eν τω μεταξύ, Ιάπωνας λοιμωξιολόγος που ανέβηκε στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess κατήγγειλε με δριμύτητα τη «χαώδη κατάσταση» στη διαχείριση της κρίσης του Covid-19 επί του πλοίου που ετέθη σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα και έκτοτε έγινε εστία μετάδοσης του ιού στους εγκλωβισμένους επιβαίνοντες, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Κεντάρο Ιουάτα, καθηγητής ειδικευμένος στις λοιμώδεις νόσους του Πανεπιστημίου του Κόμπε, δήλωσε ότι αισθάνθηκε «τρόμο», όπως σε καμία άλλη χώρα κατά την διάρκεια της καριέρας του, διατυπώνοντας μία σπάνια στους επίσημους ή πανεπιστημιακούς κύκλους δημόσια κριτική στην Ιαπωνία.
Αφού έδωσε μάχη για να λάβει άδεια από τις αρχές, επιβιβάσθηκε στο ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Γιοκοχάμα κρουαζιερόπλοιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Αυτό το πλοίο είναι τελείως κατάλληλο για τον έλεγχο της εξάπλωσης των λοιμώξεων.
Δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις πράσινες (μη μολυσμένες) και κόκκινες (εν δυνάμει μολυσμένες) ζώνες και το προσωπικό μπορεί να κυκλοφορεί από την μία περιοχή στην άλλη, να τρώει, να τηλεφωνεί...», λέει.
«Βρέθηκα στην Αφρική για την επιδημία του Εμπολα. Βρέθηκα σε άλλες χώρες για την χολέρα, στην Κίνα το 2003 για το Sars...Ποτέ δεν φοβήθηκα μήπως μολυνθώ κι εγώ», δηλώνει στα αγγλικά σε βίντεο.
«Αλλά στο εσωτερικό του Diamond Princess φοβήθηκα...διότι δεν υπήρχε κανένας τρόπο για να πει κανείς πού βρίσκεται ο ιός».
Ο επιστήμονας τρομοκρατήθηκε τόσο που τέθηκε μόνος του σε καραντίνα 14 ημερών φοβούμενος ότι θα μολύνει την οικογένειά του.
Ο Κεντάρο Ιουάτα καταγγέλλει ότι η κρίση αρχικά αφέθηκε στα χέρια των γραφειοκρατών. «Στο Diamond Princess τρομοκρατήθηκα, διότι δεν υπήρχε υπεύθυνος για την διαχείριση των λοιμώξεων».
Στα 2.400 άτομα που έκαναν τεστ επί του πλοίου, 542 βγήκαν θετικά και τα αποτελέσματα των υπολοίπων δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά.
Κρατικοί υπάλληλοι που ανέβηκαν στο πλοίο βρέθηκαν αργότερα θετικοί στον ιό.
Οταν ερωτήθηκε αργότερα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα έδωσε την διαβεβαίωση ότι «από τις 5 Φεβρουαρίου» αυστηρά μέτρα έχουν ληφθεί για την πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης, κυρίως με την χρήση προστατευτικών μασκών, με το πλύσιμο των χεριών και με την χρήση απολυμαντικού».
«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ερωτήθηκε για την απουσία διαχωρισμού ζωνών στο πλοίο.
Ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας Κατσουνόμπου Κάτο απέρριψε επίσης την κριτική.
«Εμπειρογνώμονες γιατροί που συμμετέχουν στην ομάδα πρόληψης των λοιμώξεων επιβλέπουν το εσωτερικό του πλοίου», είπε διαβεβαιώνοντας ότι οι ειδικοί που συμβουλεύουν την κυβέρνηση κρίνουν ότι η κατάσταση στο Diamond Princess βρίσκεται «υπό έλεγχο».

Μαζικές απολύσεις

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008 και 2009, περίπου 20 εκατ. Κινέζοι μετανάστες εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους καθώς μειώθηκαν οι εξαγωγές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Πεκίνο να ανακοινώσει ένα τεράστιο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας που γρήγορα τόνωσε την ανάπτυξη, αλλά βάρυνε την οικονομία με χρέος.
Αλλά το 2002 και το 2003, η κινεζική οικονομία παρέμεινε σε στέρεες βάσεις παρά τον SARS.
Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργικό συμβούλιο δεσμεύθηκε να αποτρέψει τις απολύσεις μεγάλης κλίμακας, λέγοντας στις τοπικές κυβερνήσεις να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η απασχόληση, αξιοποιώντας κεφάλαια ασφάλισης ανέργων ή άλλους παρόμοιους πόρους.
Οι εταιρίες στον κινεζικό τομέα υπηρεσιών, από εστιατόρια και ξενοδοχεία έως καταστήματα, σινεμά και ταξιδιωτικά γραφεία, έχουν υποστεί το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων της επιδημίας, εκτός από τις μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις που ήταν μετά βίας κερδοφόρες, δήλωσαν οικονομολόγοι.
"Η κατάσταση με την απασχόληση είναι ΟΚ το πρώτο τρίμηνο αλλά, εάν ο ιός δεν τεθεί υπό έλεγχο έως τα τέλη Μαρτίου, τότε από το δεύτερο τρίμηνο θα δούμε πολλές απολύσεις", δήλωσε ο D. Wangh, αναλυτής στην Economist Intelligence Unit (EIU).
Οι απώλειες των θέσεων εργασίας μπορεί να φθάσουν έως τις 4,5 εκατ., προέβλεψε ο ίδιος.
Το 80% της απασχόλησης στα αστικά κέντρα αφορά ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Πριν από την επιδημία, η ανεργία είχε ήδη αυξηθεί, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται στο 5,2% τον Δεκέμβριο συγκριτικά με 4,9% τον Απρίλιο του 2018 καθώς ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ επηρέασε τις εταιρίες.
Αρμόδιοι αξιωματούχοι παρουσίασαν μια σειρά μέτρων για να θωρακίσουν την οικονομία απέναντι στο αναμενόμενο πλήγμα του πρώτου τρίμηνου.
Οικονομολόγοι έχουν κατ’ επανάληψη αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη καθώς ο ιός εξαπλώνεται.
Ο επενδυτικός οίκος Nomura αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 3% το πρώτο τρίμηνο, από 3,8%, λόγω του χαμηλότερου ποσοστού επιστροφής στην εργασία ύστερα από τις παρατεταμένες αργίες για το κινεζικό νέο έτος και την επανέναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 6% το τέταρτο τρίμηνο ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης το 2019 διαμορφώθηκε στο 6,1% --ο ασθενέστερος εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Η αυξανόμενη απώλεια θέσεων εργασίας μπορεί να πλήξει τα εισοδήματα και την κατανάλωση, μειώνοντας την πιθανότητα σημαντικής ανάκαμψης στην οικονομία μόλις ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Moody’s: Αναθεωρεί στο 5,2% από 5,8% την πρόβλεψη για ανάπτυξη της Κίνας το 2020

Στην αναθεώρηση επί τα χείρω της πρόβλεψης του για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2020 προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, η Moody’s προβλέπει ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά 5,2% το 2020, από 5,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του, τονίζοντας ότι η αναθεώρηση αυτή αντανακλά ένα σοβαρό αλλά σύντομο «χτύπημα» του κορωνοϊού στην κινεζική οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Moody’s διατηρεί την πρόβλεψη της για ανάπτυξη της Κίνας κατά 5,7% το 2021.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι οι οικονομίες των κρατών της νότιας Ασίας – Ειρηνικού είναι πιο ευάλωτες από την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας πως η ανάπτυξη των οικονομιών τους θα επιβραδυνθεί λόγω της χαμηλότερης ζήτησης και των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν στην αλυσίδα παραγωγής.

Ήπιο το 80% των κρουσμάτων του κορωνοϊού  - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Στην εκτίμηση ότι περισσότερα από τέσσερα στα πέντε κρούσματα (πάνω από το 80%) του κορωνοϊού είναι σχετικά ήπια καταλήγει η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ως σήμερα από Κινέζους επιστήμονες.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας και που μελέτησε τα 72.314 κρούσματα της νόσου που διαγνώσθηκαν στην Κίνα έως τις 11/2 καθώς και ασθενείς με τη λοίμωξη αλλά χωρίς συμπτώματα αλλά και ύποπτα περιστατικά, κατέληξαν στα εξής ενδιαφέροντα συμπεράσματα:
- Σχεδόν το 81% των λοιμώξεων είναι ήπια και οι ασθενείς θα ανακάμψουν σχετικά εύκολα.
- Σχεδόν το 14% των κρουσμάτων είναι σοβαρά (πνευμονία, δύσπνοια κ.α.) και μόνο το 5% κρίσιμα για τη ζωή του ασθενούς (αναπνευστική ανεπάρκεια, σήψη, πολυοργανική ανεπάρκεια).
- Το ποσοστό θανατηφόρων κρουσμάτων μεταξύ των ασθενών είναι 2,3%.
Στην επαρχία Χουμπέι, όπου είναι το επίκεντρο και έχει εκδηλωθεί το 94% των κρουσμάτων, η θνησιμότητα φθάνει το 2,9%, ενώ στην υπόλοιπη Κίνα είναι μόνο 0,4%.
- Το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (σχεδόν 15%) έχουν ασθενείς άνω των 80 ετών.
- Δεν έχουν υπάρξει καθόλου θάνατοι σε παιδιά έως εννέα ετών, ενώ πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό θυμάτων σε ασθενείς έως 39 ετών (μόνο 0,2%).
- Το ποσοστό θανάτων αυξάνει σε 0,4% για τους ασθενείς 40-49 ετών, 1,3% για 50-59 ετών, 3,6% για 60 έως 69 ετών και 8% για 70 έως 79 ετών.
- Οι άνδρες είναι πιθανότερο να πεθάνουν (2,8%) από ό,τι οι γυναίκες (1,7%).
- Οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό και στη συνέχεια όσοι έχουν διαβήτη, χρόνια πνευμονική πάθηση και υπέρταση.
 - Η καμπύλη εξέλιξης της επιδημίας στην Κίνα δείχνει κορύφωση των συμπτωμάτων στις 23 έως 26 Ιανουαρίου και στη συνέχεια μια αργή μείωση, πιθανώς επειδή έχουν αποτέλεσμα τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των κινεζικών αρχών.
Όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η πτωτική τάση θα αναστραφεί.
Παράλληλα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι, μετά από κλινική δοκιμή σε 70 ασθενείς (τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη), ενέκρινε για χρήση στην περίπτωση της νόσου COVID-19 το αντιικό φάρμακο favilavir (γνωστό προηγουμένως ως fapilavir), που έχει αναπτυχθεί από την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Zhejiang Hisun για φλεγμονές της μύτης και του λαιμού.
Image
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης