Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιος κατέχει το υπέρογκο χρέος των 23,3 τρισ δολ. των ΗΠΑ

tags :
Ποιος κατέχει το υπέρογκο χρέος των 23,3 τρισ δολ. των ΗΠΑ
Ποιος κατέχει το υπέρογκο χρέος των των ΗΠΑ
Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα βρίσκονται στο επίκεντρο.
Το ακαθάριστο εθνικό χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες στα 23,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.



Και ποιος αγόρασε όλο αυτό το χρέος;
Το χρέος αυτό υπάρχει υπό μορφή τίτλων του Δημοσίου και κάθε ένα από αυτά τα χρεόγραφα αγοράστηκε από κάποια οντότητα στις ΗΠΑ ή σε κάποια άλλη χώρα. Αυτές οι οντότητες εμπίπτουν σε πέντε ευρείες κατηγορίες: Ξένους κατόχους. η Fed; η αμερικανική κυβέρνηση μέσω κυβερνητικών συνταξιοδοτικών ταμείων και του Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης, Εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ και άλλα αμερικανικά ιδρύματα, εταιρείες και ιδιώτες.

1. Ξένοι πιστωτές.

Όσον αφορά τους ξένους κατόχους, τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, αποκάλυψαν πόσο από αυτά τα ομόλογα κρατήθηκαν, αγοράστηκαν ή αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από ξένους επενδυτές μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2019.
Όλοι οι ξένοι επενδυτές πούλησαν 83 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους του Δημοσίου ΗΠΑ το Δεκέμβριο.
Αλλά για ολόκληρο το 2019, οι αγορές τους αυξήθηκαν κατά 425 δισ. δολάρια στα 6,70 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Με άλλα λόγια, οι ξένες οντότητες αγόρασαν το 35% του επιπλέον χρέους που οι ΗΠΑ πούλησαν το 2019.
Το ποσοστό των ξένων μειώθηκε στο 28,9% από τα προηγούμενα τρίμηνα, αλλά ήταν σχεδόν επίπεδο σε σύγκριση με το 2018.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις συμμετοχές στο τέλος κάθε τριμήνου, σε τρισεκατομμύρια δολάρια (μπλε γραμμή, αριστερή κλίμακα) και ως ποσοστό του συνολικού χρέους των ΗΠΑ (κόκκινη γραμμή, δεξιά κλίμακα):



Η Ιαπωνία πούλησε αμερικανικά κρατικά ομόλογα αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το Δεκέμβριο του 2019.
Αλλά για το σύνολο του 2019, πρόσθεσε προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό της αμερικανικά ομόλογα αξίας 113 δισεκατομμύρια δολάρια, ανεβάζοντας το σύνολο του χαρτοφυλακίου της στα 1,16 τρισεκατομμύρια δολάρια (η κορυφή ήταν το 2014 στα 1,24 τρισεκατομμύρια δολάρια).
Η Κίνα έχει μειώσει τα αποθέματά της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα  από τον Ιούνιο του 2019.
Τον Δεκέμβριο, πούλησε ομόλογα αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το σύνολο του χαρτοφυλακίου της ανέρχεται στα 1,07 τρισεκατομμύρια δολάρια.



Η σημασία της Ιαπωνίας και της Κίνας ως πιστωτών στις ΗΠΑ μειώνεται εδώ και χρόνια, καθώς το χρέος των ΗΠΑ έχει διογκωθεί και οι άλλοι πιστωτές έχουν αυξήσει τα μερίδιά τους.
Το μερίδιο των συνδυασμένων συμμετοχών της Ιαπωνίας και της Κίνας μειώθηκε στο 9,6% του συνολικού χρέους των ΗΠΑ:



Οι περισσότεροι από τους επόμενους 10 κύριους κατόχους αμερικανικού χρέους συνδέονται με τους φορολογικούς παραδείσους και τα οικονομικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, που φιλοξενεί την Euroclear, η οποία διαχειρίζεται μεγάλα ποσά στους λογαριασμούς καταπιστευμάτων.
Το Μεξικό, το οποίο είχε το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα αγαθών (102 δις δολάρια) με τις ΗΠΑ το 2019, και η Γερμανία, η οποία είχε το τέταρτο μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα αγαθών με τις ΗΠΑ, δεν κατατάσσεται εδώ.
Το Μεξικό είναι στην 24η θέση και η Γερμανία στην 20η θέση.
Αυτό διαψεύδει τη θεωρία ότι οι χώρες που διαθέτουν μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ πρέπει να κατέχουν μεγάλα ποσά αμερικανικού χρέους.

Οι δέκα μεγαλύτεροι ξένοι πιστωτές των ΗΠΑ

Ηνωμένο Βασίλειο 333 δισ. δολάρια
Βραζιλία: 281 δισ. Δολάρια
Ιρλανδία: 282 δισ. Δολάρια
Λουξεμβούργο: 255 δισ. Δολάρια
Ελβετία: 237 δισ. Δολάρια
Νήσοι Καϋμάν: 231 δισ. Δολάρια
Χονγκ Κονγκ: 223 δισ. Δολάρια
Βέλγιο: 210 δισ. Δολάρια
Ταϊβάν: 193 δισ. Δολάρια
Σαουδική Αραβία: 180 δισεκατομμύρια δολάρια

2. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Η Fed πρόσθεσε 88 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά ομόλογα το 2019.
Μετά την αποδέσμευση των τίτλων του Δημοσίου τον Ιούλιο στο πλαίσιο του QE ξετυλίγει, υποστήριξε το φορτηγό στα μέσα Σεπτεμβρίου και αγόρασε ένα τεράστιο σωρό τίτλων του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων του Δημοσίου, διάσωσης της αγοράς.
Και στα τέλη Δεκεμβρίου, είχε ανακάμψει το QE από τα Θησαυροφυλάκια του πρώτου εξαμήνου του έτους, ενώ είχε προσθέσει 88 δισεκατομμύρια δολάρια, φέρνοντας το απόθεμα των τίτλων του Δημοσίου σε 2,33 τρισεκατομμύρια δολάρια.

3. Ταμεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ

Οι αμερικανικές κυβερνητικές οντότητες αγόρασαν 178 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά ομόλογα το 2019, συγκεντρώνοντας τα συνολικά τους κεφάλαια σε 6,03 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτές οι οντότητες περιλαμβάνουν το Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης και τα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία και οι τίτλοι του Δημοσίου (χρέος που κρατείται εσωτερικά) είναι περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στους δικαιούχους αυτών των ταμείων.

4. Εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ

Οι αμερικανικές εμπορικές τράπεζες αγόρασαν 131 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά ομόλογα το 2019, οι οποίες έφεραν τις συνολικές συμμετοχές τους στα 924 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το δελτίο στοιχείων H.8 της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 4% του συνολικού χρέους των ΗΠΑ.

5. Άλλες νομικές οντότητες των ΗΠΑ

Άλλες αμερικανικές οντότητες αγόρασαν τα υπόλοιπα 405 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά ομόλογα το 2019.
Αυτές οι οντότητες περιλαμβάνουν αμερικανικούς θεσμικούς επενδυτές (εκτός από εμπορικές τράπεζες), συμπεριλαμβανομένων των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων, συνταξιοδοτικών ταμείων, ασφαλιστικών εταιρειών, hedge funds, private equity. Apple, και τα άτομα άμεσα ή έμμεσα. Και αυτές οι αγορές έφερε συνολικά συμμετοχές τους σε $ 7,22 τρισ ή 31% του συνολικού χρέους των ΗΠΑ, που τους καθιστά το μεγαλύτερο κάτοχος του χρέους των ΗΠΑ.
Το παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει τις κατηγορίες κατόχων τίτλων αμερικανικών κρατικών ομολόγων, αλλά με τις εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ και τις άλλες αμερικανικές νομικές οντότητες συνδυάζονται στην κορυφαία κατηγορία (κίτρινη), με συνολικό μερίδιο 35%:



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης