Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αισιοδοξία από Fed για τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ - Καμία αλλαγή στα επιτόκια

tags :
Αισιοδοξία από Fed για τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ - Καμία αλλαγή στα επιτόκια
Πιο αισιόδοξη η Fed για το οικονομικό outlook - Δεν βλέπει μεταβολές στα επιτόκια
Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην τελευταία τους συνάντηση σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ και τα επιτόκια πιθανόν να παραμείνουν αμετάβλητα σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν σήμερα 18/2.
Αυτό έρχεται ακόμη και όταν οι χρηματιστηριακές αγορές προεξοφλούν σχεδόν με βεβαιότητα τουλάχιστον μιας περικοπή επιτοκίων και ενδεχομένως δύο, μέσα στο 2020.
Η ομάδα χάραξης πολιτικής της Fed ψήφισε στη συνάντηση της 28ης και 29ης Ιανουαρίου, για να αφήσει το ημερήσιο επιτόκιο αναφοράς μεταξύ του εύρους 1,5% και 1,75%.
Η Fed αναφέρει ότι οι προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ έχουν «ενισχυθεί» από τις προηγούμενες προβλέψεις του Δεκεμβρίου 2019.
Αξιωματούχοι της Fed έκαναν αρκετές αναφορές για πιθανούς κινδύνους από τον κορωνοϊό, αν και η εξάπλωση της ασθένειας είχε μόλις γίνει θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
«Αναμένεται ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί με μέτριο ρυθμό, υποστηριζόμενη από ευνοϊκές νομισματικές και οικονομικές συνθήκες, ανέφεραν τα πρακτικά. «Επιπλέον, ορισμένες εμπορικές αβεβαιότητες μειώθηκαν πρόσφατα και υπήρξαν κάποια σημάδια σταθεροποίησης της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Παρ 'όλα αυτά, αβεβαιότητες σχετικά με τις προοπτικές παρέμειναν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από την εκδήλωση του κορωνοϊού».
«Η διατήρηση του επιτοκίου στα επίπεδα εύρους 1,5% και 1,75%, θα δώσει στην Fed χρόνο για μια πληρέστερη εκτίμηση των συνεχιζόμενων επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα της μετατόπισης του 2019 σε μια περισσότερο ευνοϊκή πολιτική στάση και θα επέτρεπε στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συγκεντρώνουν περαιτέρω πληροφορίες που να αφορούν τις οικονομικές προοπτικές».
 



Οι κίνδυνοι: το εμπόριο, ο πληθωρισμός

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed έκαναν λόγο για σημαντικούς κινδύνους.
Αν και τονίζεται ότι η διευκόλυνση των εμπορικών εντάσεων θα βοηθούσε, ορισμένα μέλη δήλωσαν ότι σκέφτηκαν ότι ο αντίκτυπος της συμφωνίας θα ήταν «σχετικά περιορισμένος» καθώς πολλοί δασμοί παραμένουν σε ισχύ και ενδέχεται να εκδηλωθούν περαιτέρω εντάσεις.
Τα πρακτικά ανέφεραν ότι η πολιτική της Fed θα παραμείνει ευέλικτη εάν μεταβληθούν οι συνθήκες.
Εκτός από τη συζήτηση για βραχυπρόθεσμα ζητήματα, η συνάντηση παρουσίαζε μια συνεχή επανεξέταση σχετικά με τη μακροπρόθεσμη πολιτική κατεύθυνσης.
Οι αγορές παρακολουθούν τις ανακοινώσεις της Fed για ένδειξη πληθωρισμού - ειδικά πώς η κεντρική τράπεζα θα επιτύχει το στόχο της 2%.
Τα μέλη συζήτησαν τρία σενάρια που αφορούσαν σειρές πληθωρισμού που θα έδειχναν ότι η Fed θα ήταν διατεθειμένη να ανεχτεί μια αύξηση πάνω ή να πέσει κάτω από το στόχο για μια χρονική περίοδο.
Η δήλωση μετά τη συνάντηση τροποποίησε τη γλώσσα για να δείξει ότι η Fed θέλει τον πληθωρισμό να «επιστρέφει» στο 2% αντί να «πλησιάζει» όπως είχαν αναφέρει προηγούμενες δηλώσεις.
Τα πρακτικά ανέφεραν ότι η Fed ενδέχεται να ολοκληρώσει τη στρατηγική της μέχρι τα μέσα του 2020.
Μέρος αυτής της ανασκόπησης επικεντρώθηκε στο εάν η επιθετική πολιτική της Fed κατά τη διάρκεια και μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση δημιούργησε αστάθεια. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Fed, η μείωση των επιτοκίων σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα είχε «μέτριες» επιπτώσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων όπως οι μετοχές, αν και η Wall Street καταγράφει το μεγαλύτερο σε διάρκεια ράλι στην ιστορία που συνέπεσε με τις περικοπές των επιτοκίων και τις αγορές ομολόγων που εκτόξευσαν τον ισολογισμό της Fed πάνω από τα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
 

Repos

Εκτός από τις συζητήσεις για τα επιτόκια και την αναθεώρηση της πολιτικής, τα μέλη της Fed συζήτησαν την τρέχουσα παρέμβαση στις αγορές δανείων διάρκειας μίας ημέρας (repos) καθώς και την αγορά κρατικών ομολόγων.
Η έλλειψη ρευστότητας εκτόξευση τα επιτόκια των repos.
H Fed διεξάγει καθημερινές επαναληπτικές πράξεις και βραχυπρόθεσμες αγορές T-Bill σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία των αγορών και να αποθηκεύσει τα αποθεματικά των τραπεζών στην Fed σε επίπεδο που οι τράπεζες αισθάνονται άνετα.
Τα πρακτικά περιγράφουν τις ενέργειες ως ομαλές, με ημερομηνία στόχευσης για την εκκαθάρισή τους μετά τον Απρίλιο 2020.
Τα μέλη της επιτροπής σημείωσαν ότι ήταν σημαντικό να μεταδοθεί στο κοινό ότι οι πράξεις repos ήταν «τεχνικές» και «δεν προορίζονταν να αντιπροσωπεύουν αλλαγή στη στάση της νομισματικής πολιτικής».
Ο ισολογισμός είναι τώρα 421 δισ. Δολάρια υψηλότερος από ό, τι ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019 πριν από την εμφάνιση του θέματος των repos.
Τα αποθεματικά της Fed ανέρχονται τώρα σε 1,66 τρισεκατομμύρια δολάρια, πάνω από το επίπεδο των 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που δήλωσε ο Πρόεδρος της Fed Jerome Powell ως επαρκής.
Σύμφωνα με τα πρακτικά, το αποθεματικό επίπεδο πιθανότατα θα υποχωρήσει σε 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια γύρω από τη φορολογική περίοδο, αλλά στη συνέχεια θα σταθεροποιηθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης