Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πλήρη εξέλιξη μία χρηματοοικονομική κρίση στη Μέση Ανατολή - Τί σηματοδοτεί η πώληση της Dubai World

tags :
Σε πλήρη εξέλιξη μία χρηματοοικονομική κρίση στη Μέση Ανατολή - Τί σηματοδοτεί η πώληση της Dubai World
Σε πλήρη εξέλιξη μία χρηματοοικονομική κρίση στη Μέση Ανατολή
Η εταιρία διαχείρισης λιμένων και τερματικών σε όλο τον κόσμο DP World, με έδρα το Ντουμπάι, επιστρέφει σε πλήρη κρατική ιδιοκτησία με μια προτεινόμενη συναλλαγή και διαγραφή της μετοχή ς της από το Nasdaq Dubai.



Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο πρόσφατα σημάδια ότι οι χώρες που είναι πλούσιες σε πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή εξακολουθούν να αγωνίζονται για την κάλυψη των προϋπολογισμών και των οικονομικών μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2014.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία, η DP World θα διαγραφεί από το Nasdaq Dubai μετά την εξαγορά από την Port & Free Zone World (PFZW) θυγατρικής του κρατικού βραχίονα Dubai World World σχεδόν του 20% των μετοχών της DP World που δεν κατέχει ήδη.
Η DP World θα βρεθεί έμμεσα πλήρως στην κυριότητα της κυβέρνησης του Ντουμπάι και θα βοηθήσει το κρατικό fund του Ντουμπάι να αποπληρώσει μέρος των χρεών του στους δανειστές του.
Στο πλαίσιο της προγραμματισμένης διαγραφής της DP World, απαιτείται από την PFZW Dubai World να πληρωθεί ποσό ύψους 5,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει την Dubai World να εκπληρώσει τις εκκρεμείς υποχρεώσεις της στους δανειστές των εμπορικών τραπεζών της, έτσι ώστε η DP World να μπορέσει να εφαρμόσει τη στρατηγική της χωρίς κανένα περιορισμούς από τους πιστωτές του World Dubai.

Το χρέος της Dubai World θα αυξηθεί βραχυπρόθεσμα

Ενώ η εταιρεία θέλει να απελευθερωθεί από τα δεσμά των απαιτητικών δημόσιων αγορών, θα αναλάβει βραχυπρόθεσμα μεγάλο χρέος στη συναλλαγή, γεγονός που ώθησε τους οίκους αξιολόγησης Moody's και Fitch Ratings να θέσουν τσε πιθανή υποβάθμιση την DP World.
Σύμφωνα με τη Fitch, η DP World είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος διαχειριστής λιμένων εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως με μεικτή παραγωγική ικανότητα, που λειτουργεί άμεσα ή μέσω κοινοπραξιών, ένα χαρτοφυλάκιο πάνω από 150 λιμένων  σε περισσότερες από 45 χώρες.
Η συμφωνία έρχεται εν μέσω βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης στο Ντουμπάι
Η προγραμματισμένη διαγραφή του DP World έρχεται σε μια εποχή που η οικονομική ανάπτυξη του Ντουμπάι έχει επιβραδυνθεί από την πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2014.



Η οικονομία του Ντουμπάι αναπτύχθηκε κατά 1,9% το 2018, κάτω από 3,1% το 2017.
Η επιβράδυνση θα μπορούσε να οφείλεται σε συνδυασμό εξωτερικών παραγόντων όπως η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, οικονομική αστάθεια μεταξύ των γειτονικών χωρών και εσωτερικά θέματα όπως η επιβολή ΦΠΑ σε όλα τα ΗΑΕ, δήλωσε η κυβέρνηση του Ντουμπάι στο Dubai Economic Έκθεση 2019.
Παρά την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου το 2018, η οικονομική ανάπτυξη του Ντουμπάι δεν επιταχύνθηκε.
Στις αρχές του 2019, οι επιχειρήσεις σε ολόκληρο το Ντουμπάι δεν ήταν αισιόδοξες για μια μεγάλη ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης σύμφωνα με τους Financial Times.
Η οικονομία του Ντουμπάι δεν εξαρτάται άμεσα από το πετρέλαιο, σε αντίθεση με την οικονομία του Αμπού Ντάμπι, του άλλου πιο διάσημου και σημαντικού εμιράτου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Το Ντουμπάι για χρόνια βασιζόταν στο real estate, τοn τουρισμό, τα logistics και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες για τα έσοδα και όχι από  το πετρέλαιο, το οποίο, αλήθεια, δεν είναι άφθονο στο Ντουμπάι, όπως είναι στο Abu Dhabi.

Το Ντουμπάι δεν είναι τόσο απομονωμένο από τις τιμές του πετρελαίου όπως φαίνεται

Εντούτοις, ως οικονομικό, logistic και τουριστικός κόμβος στην περιοχή, η οικονομία του Ντουμπάι υποφέρει έμμεσα καθώς τα  πετροοδολάρια στη Μέση Ανατολή είναι λιγότερα και όταν οι κυβερνήσεις των χωρών του Περσικού Κόλπου αρχίσουν να επιβάλλουν φόρους, συχνά μειώνοντας τις καταναλωτικές δαπάνες, μετά τη συντριβή της τιμής του πετρελαίου.
Οι συχνές γεωπολιτικές καταιγίδες στην περιοχή επηρεάζουν επίσης το κλίμα των επενδυτών και των καταναλωτών και προσθέτουν στις παγκόσμιες τάσεις που περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη του Ντουμπάι, παρά το γεγονός ότι τα άμεσα έσοδα από το πετρέλαιο δεν αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων του εμιράτου.
Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης 2008-2009, ήταν το πλούσιο σε πετρέλαιο Αμπού Ντάμπι που έσπευσε στη διάσωση της κρατικής εταιρείας επενδύσεων Dubai World για να την βοηθήσει να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της.
Αυτό το είδος διάσωσης μεταξύ κυβέρνησης και κυβέρνησης υπογράμμισε το γεγονός ότι μια διαφοροποιημένη οικονομία με προσανατολισμό στις υπηρεσίες όπως το Ντουμπάι χρειαζόταν τα  πετρο-δολάρια του πλούσιου σε πετρέλαιο Αμπού Ντάμπι για να αποτρέψει τις αδυναμίες αποπληρωμής του χρέους ορισμένων από τις κρατικές επιχειρήσεις του κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής χρειάζονται πολύ περισσότερα έσοδα εκτός πετρελαίου

Εάν όμως τα ΗΑΕ και οι γείτονές τους στον Περσικό Κόλπο έρθουν αντιμέτωπες με μια δραματική μείωση της πετρελαϊκής ζήτησης, θα χρειαστούν πολύ βαθύτερες και επείγουσες μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες τους, τις πηγές εσόδων και τον τρόπο με τον οποίο δαπανούν για να διατηρήσουν τον πλούτο τους τις επόμενες δύο δεκαετίες, ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε πρόσφατη έκθεσή του.
Με τον σημερινό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, του εισοδήματος και των δαπανών, οι έξι παραγωγοί πετρελαίου του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου - Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ - θα δουν τον σημερινό συνδυασμένο πλούτο τους ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ να εξαϋλώνεται μέχρι το 2034, αν δεν επιταχύνουν σημαντικά τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και αυξήσουν τα έσοδά τους εκτός του πετρελαίου προειδοποίησε το ΔΝΤ.
Το Ντουμπάι μπορεί να είναι ένα λαμπρό παράδειγμα μιας διαφοροποιημένης οικονομίας στην καρδιά της πλούσιας σε πετρέλαιο Μέσης Ανατολής, αλλά όταν υποφέρουν οι γειτονικές πετρελαϊκές οικονομίες, η ανάπτυξη του Ντουμπάι επιβραδύνεται επίσης.
Η περιοχή είναι και θα συνεχίσει να εξαρτάται από το πετρέλαιο, και όταν οι τιμές του πετρελαίου εισέλθουν σε ύφεση, η εθισμένη στο πετρέλαιο Μέση Ανατολή θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να διορθώσει τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης