Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βρούτσης: Με το νομοσχέδιο διασφαλίζονται οι συντάξεις έως το 2070 - Οι ωφελημένοι και οι «ουδέτεροι» από τις 12 παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό

Βρούτσης: Με το νομοσχέδιο διασφαλίζονται οι συντάξεις έως το 2070 - Οι ωφελημένοι και οι «ουδέτεροι» από τις 12 παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό
O κ. Βρούτσης είπε ότι με το νέο ασφαλιστικό οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται, και θα μειωθούν ακόμα 4% έως το 2023
Με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, ο νόμος Κατρούγκαλου θα είναι παρελθόν, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τοποθετούμενος στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής όπου οι αρμόδιες επιτροπές, άρχισαν την επεξεργασία του νομοσχεδίου με τίτλο "Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)".
Το νομοσχέδιο επηρεάζει θετικά το σύνολο της κοινωνίας, είπε ο κ. Βρούτσης.

Με αφορμή και την αναλογιστική μελέτη, που "για πρώτη φορά ιστορικά" κατατέθηκε σε σχετικό νομοσχέδιο, ο κ. Βρούτσης βεβαίωσε ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας μειώνεται μεσομακροπρόθεσμα, ως προς το ΑΕΠ, και πολύ σύντομα φτάνει στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών. Άρα, πρόσθεσε, (το νέο ασφαλιστικό) "διασφαλίζει όλες τις συντάξεις έως το 2070".
Σημείωσε επίσης ότι μεσομακροπρόθεσμα, το σύνολο της ανταπόδοσης του ασφαλιστικού, δηλαδή η δαπάνη του ασφαλιστικού, που αφορά το κομμάτι της ανταπόδοσης, έρχεται δημοσιονομικά ισορροπημένα, και καλύπτεται από τις εισφορές.
"Αυτό σημαίνει απόλυτη εξυγίανση, είπε ο κ. Βρούτσης και συμπλήρωσε: "Η ανταπόδοση του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας θα καλύπτεται μόνο από εισφορές ενώ η εθνική σύνταξη θα είναι κρατικός προϋπολογισμός".
Περιγράφοντας σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο, ο κ. Βρούτσης είπε ότι με το νέο ασφαλιστικό οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται, και θα μειωθούν ακόμα 4% έως το 2023.
Όσο για τις αναμενόμενες αυξήσεις στις συντάξεις είπε ότι αυτές θα προκύψουν για εκείνους με 30 έτη και μία ημέρα.
Όσοι έχουν προσωπική διαφορά, αυτή θα μειωθεί μέσα από τον συμψηφισμό, επισήμανε, δε, ότι από 1/1/2023 που έρχονται αυξήσεις λόγω τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και ΑΕΠ, θα επιταχυνθεί η γρηγορότερη αύξηση των συντάξεων.
Αύξηση θα δοθεί και στην επικουρική σύνταξη, και αυτό αφορά 280.000 συνταξιούχους, είπε ο κ. Βρούτσης λέγοντας ότι η αύξηση αυτή θα κυμανθεί από 5-200 ευρώ ή 99,5 ευρώ μεσοσταθμικά.
Απαντώντας στην κριτική για κατάργηση της 13ης σύνταξης, είπε ότι δεν υπήρξε ποτέ.
Μια 13η σύνταξη στοιχίζει 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε 970 εκατ.
Δεν ήταν 13η σύνταξη αλλά προεκλογικό επίδομα για την προσέλκυση της ψήφου των συνταξιούχων είπε ο κ. Βρούτσης λέγοντας ότι "όσα χρήματα θα δίνονται, αυτό θα γίνεται με ασφαλιστικούς κανόνες και όχι με όρους κατανομής".

Οι ωφελημένοι και οι «ουδέτεροι» από τις 12 παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό

Στα 360 εκατ. ευρώ εκτιμάται το κόστος των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό το οποίο σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που θα παρουσιάσει απόψε στην ειδική επιτροπή της Βουλής ο Γιάννης Βρούτσης η δαπάνη για παροχές από 15,6% του ΑΕΠ το 2018 μειώνεται σε 11,9% του ΑΕΠ το 2070, ενώ η σχέση των εισφερόντων στο σύστημα αυξάνεται στο 0,62%.
Με βάση τις μακροοικονομικές παραδοχές, προβλέπεται ότι η συμμετοχή του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό αναμένεται να αυξηθεί για τους εργαζομένους της ηλικιακής ομάδας 20-64 από 73,9% το 2018, σε 80,6% το 2070. Επίσης το ποσοστό απασχόλησης των εργαζομένων της ηλικιακής ομάδας 20-64 αναμένεται να αυξηθεί από 59,8 το 2018 σε 74,3 το 2070.
Με τις 12 παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό που επιφέρουν αλλαγές σε μεγάλες μερίδες ασφαλισμένων:

1. Αυξάνονται οι κύριες συντάξεις ασφαλισμένων και συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Στα 30 έτη το ποσοστό αναπλήρωσης παραμένει 26,37%, όπως ισχύει και σήμερα, και για κάθε επιπλέον ημέρα ασφάλισης αυξάνεται, καθώς ο συντελεστής από 1,42% διαμορφώνεται στο 1,98%. Στα 33 έτη ασφάλισης από 30,63% με τον νόμο Κατρούγκαλου θα φτάσει το 32,31%, ενώ στα 35 έτη θα διαμορφωθεί 37,31% από 33,81%.  Στα 40 έτη  η αναπλήρωση της ανταποδοτικής σύνταξης είναι 42,80% και θα διαμορφωθεί σε 50,01%, ενώ θα συνεχίσει να αυξάνεται για ασφάλιση 42 ετών, με το ποσοστό αναπλήρωσης να φτάνει το 51,01% από 46,80%.  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

2. Η προσαύξηση στη σύνταξη δεν έχει πλαφόν ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για κάθε επιπλέον έτος πέρα των 40 ετών υπάρχει προσαύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης 0,50% κατ’ έτος. Ωστόσο, τα ποσοστά αναπλήρωσης των ειδικών κατηγοριών στρατιωτικών προσαυξάνονται πέραν των ποσοστών κατά ποσοστό 1,5% επιπλέον για κάθε έτος μετά το τεσσαρακοστό πέμπτο (45).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

3. Αυξάνονται όλες οι επικουρικές συντάξεις που κόπηκαν το 2016 για όσους συνταξιούχους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής 1.300 ευρώ μεικτά.
4. Αλλάζει το καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών για 1,44 εκατομμύρια ελευθέρους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, αλλά και για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση καθώς απαλλάσσονται από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

5. Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα τεθούν σε ισχύ  και θα επανυπολογιστούν όλες οι παλιές συντάξεις που είχαν ήδη εκδοθεί πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, στις 13 Μαΐου του 2016 και με αυτό τον τρόπο θα αλλάξουν όλες οι προσωπικές διαφορές  που έχουν καταγραφεί. Οι αυξήσεις για τους παλιούς συνταξιούχους θα δοθούν σε πέντε ετήσιες δόσεις αρχής γενομένης από 1/10/2019 και έως το 2024. Αντίθετα, οι αυξήσεις για τους νέους συνταξιούχους – όσους έχουν αποχωρήσει από 13 Μαΐου 2016 και μετά δηλαδή μετά τον νόμο Κατρούγκαλου – δεν θα έχουν μεταβατική περίοδο αλλά θα δοθούν εφάπαξ αναδρομικά από 1 Οκτωβρίου 2019.
6. Καταργείται η 13η  σύνταξη  και από 1/1/2020 στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό εγγράφεται δαπάνη ύψους 0,5% του ΑΕΠ, για αντίστοιχες ενισχύσεις.
7. Αυξάνεται στο 70% η σύνταξη για όσους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ εργάζονται.  Οι συνταξιούχοι υποχρεούνται πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν να το δηλώσουν στον φορέα κύριας ασφάλισης του ΕΦΚΑ, καθώς και στο ΕΤΕΑΕΠ.
Παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου ποσού ίσου με το ύψος 12 μηνιαίων συντάξεων.
Δεν μειώνεται το ποσόν της σύνταξης: Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση  υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.Οι ψυχικά ασθενείς του άρθρου 23 του ν.4488/2017(Α΄176) και άλλες ειδικές κατηγορίες, καθώς και οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγρότες,  μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς   δεν υπερβαίνει το ποσόν των 10.000 ευρώ.
8. Μειώνονται κατά 500 μέρες οι ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να λάβει σύνταξη από τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Ειδικότερα οι 1.500 ημέρες που απαιτούνται σήμερα από τις οποίες 500 να είναι την τελευταία 5ετία πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης μειώνονται σε 1.000 ημέρες και 300 ημέρες την τελευταία 5ετία. Για τις συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου θα απαιτούνται 600 ημέρες ασφάλισης.
9. Η ελάχιστη συνολική ασφαλιστική υποχρέωσης για τους παραλλήλως απασχολούμενους από μισθό και μπλοκάκι μπαίνει στα 252 ευρώ (δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία) εισφορά κλάδου σύνταξης και υγείας, εφόσον ασκείται ελεύθερο επάγγελμα και στα 143 ευρώ εφόσον ασκείται αγροτικό επάγγελμα. Εφόσον υπάρχει παράλληλη μισθωτή απασχόληση η πλήρης απαλλαγή ισχύει εφόσον καλύπτεται από τον μισθό τους το ποσό της πρώτης και ελάχιστης ασφαλιστικής κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς για ασθένεια, δηλαδή της εισφοράς των 210 ευρώ.
10.Μειώνονται οι εισφορές εργοδότη-εργαζομένου από την 1η Ιουνίου 2020 στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης.
Ειδικότερα οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών μειώνονται κατά 0,90 μονάδες ως ακολούθως: Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας.
Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 πμ στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 πμ στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25 πμ και κατανέμεται 2,69 ποσοστιαίες μονάδες στον εργοδότη και 1,56 στον εργαζόμενο και κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).
 11. Για την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος από 1-1-2020 απαιτούνται για μεν τους μισθωτούς  η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος  για τους δε μη μισθωτούς η συμπλήρωση δύο τουλάχιστον μηνών ασφάλισης.
 12. Επανένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020 σε περίπτωση που οι οφειλέτες απώλεσαν ανυπαίτια τη ρύθμιση στην οποία είχαν ενταχθεί, υπό την προϋπόθεση καταβολής του συνόλου των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές, καθώς και νέων βεβαιωμένων, εκτός ρύθμισης οφειλών. Η αίτηση για την επανένταξη στη ρύθμιση θα υποβάλλεται από τον οφειλέτη στις αρμόδιες υπηρεσίες ΚΕΑΟ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης