Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Αλλάζει ρητορική, αντιγράφει τους αντιπάλους του κι επιτίθεται στη Wall Street

tags :
Bloomberg: Αλλάζει ρητορική, αντιγράφει τους αντιπάλους του κι επιτίθεται στη Wall Street
Η νέα ρητορική του Bloomberg, είναι πιο προοδευτική από τις προηγούμενες θέσεις του,  αντανακλώντας την προσπάθειά του να αμυνθεί, για τους στενούς δεσμούς που διατηρούσε στο παρελθόν με τις μεγάλες τράπεζες και τη Wall Street
Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020 Mike Bloomberg, ανακοίνωσε ένα εκτεταμένο σχέδιο χρηματοπιστωτικής πολιτικής που έχει στόχο να αντιστρέψει την απορρύθμιση της Wall Street που επέφεραν οι αποφάσεις του Donald Trump, σε μια κίνηση που «αντιγράφει» τα σχέδια των προοδευτικών συνυποψηφίων του για το χρίσμα, όπως οι Γερουσιαστές Bernie Sanders και Elisabeth Warren.
Οι νέες προτάσεις του Bloomberg, στις οποίες αναφέρθηκαν πρώτοι οι New York Times, είναι πιο προοδευτικές από τις προηγούμενες θέσεις του δισεκατομμυριούχου και αντανακλούν την προσπάθειά του να αμυνθεί, έναντι των επικρίσεων των Δημοκρατικών ανθυποψηφίων του για τους στενούς δεσμούς που διατηρούσε στο παρελθόν με τις μεγάλες τράπεζες και την Wall Street.
Στις προτάσεις του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, Bloomberg, που σε αρκετά σημεία συνάδουν με τις προτάσεις ορισμένων αντιπάλων του για το χρίσμα, όπως επισημαίνει το Forbes, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

- Η θέσπιση ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές,
- Η συγχώνευση των Freddie Mac και Fannie Mae,
- Η ενίσχυση της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών και
- Η σύσταση ομάδας καταπολέμησης επιχειρηματικών εγκλημάτων στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
- Τάσσεται, για παράδειγμα, υπέρ τη θέσπισης φόρου 0,1% σε όλες τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, θέση που μοιράζεται με αρκετούς από τους ανθυποψηφίους του, όπως οι B.Sanders, E.Warren και Pete Buttigieg.
Κινείται επίσης στο ίδιο πλαίσιο με το νομοσχέδιο που υποστήριξε μεταξύ άλλων η Alexandria Ocasio - Cortez, μέλος των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, πέρυσι.
- Ζητά επίσης τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των τραπεζών, μεταξύ άλλων υποχρεώνοντας τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να διακρατούν υψηλότερα αποθεματικά ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε οικονομικές υφέσεις και αυστηροποιώντας τον "κανόνα Βόλκερ”, ο οποίος απαγορεύει στις τράπεζες να χρησιμοποιούν τις καταθέσεις των πελατών τους προς ίδιον όφελος περιορίζοντας τις συναλλαγές τους με hedge funds και private equity.
- Η σύσταση ειδικής ομάδας καταπολέμησης εταιρικών εγκλημάτων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που θα προσφέρει τη δυνατότητα "στους εισαγγελείς να διώκουν και πρόσωπα, όχι μόνο εταιρείες, για παραβάσεις - σημειώνεται και άλλοι υποψήφιοι, όπως ο Σάντερς, έχουν επίσης δηλώσει ότι η ποινή φυλάκισης διευθύνοντων συμβούλων θα πρέπει να βρίσκεται στο "τραπέζι”.
- Η ενίσχυση και αποκατάσταση του εποπτικού μηχανισμού της Αρχής Προστασίας Καταναλωτών Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, μια υπηρεσία που η αντίπαλός του για το χρίσμα Elisabeth Warren είχε βοηθήσει να συσταθεί το 2011.

"Το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν λειτουργεί με τον τρόπο που θα έπρεπε για τους περισσότερους Αμερικανούς”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Bloomberg.
"Η χρηματιστηριακή αγορά κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αλλά σχεδόν το σύνολο των κερδών καταλήγει στα χέρια ενός μικρού αριθμού ανθρώπων, και η οικονομία μας εξακολουθεί να είναι ευάλωτη σε ένα σοκ όπως η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η οποία κατέστρεψε οικογένειες και κοινότητες σε όλη τη χώρα”, τόνισε.

Οι συνυποψήφιοι...

Ο Bloomberg παρουσίασε το σχέδιό του για τη χρηματοπιστωτική πολιτική σε μια περίοδο κατά την οποία κερδίζει σταθερά έδαφος στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Εν τω μεταξύ, οι ανθυποψήφιοί του για το χρίσμα έχουν επικρίνει τον Bloomberg για δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού τομέα αλλά και για την υπερβολική του "άνεση” με τη Wall Street, σύμφωνα με την Washington Post.
Παρότι ο Sanders προηγείται στις δημοσκοπήσεις, μετά και την επικράτησή του στις εσωκομματικές εκλογές στο Νιού Χάμσαϊρ, η πρόσφατη δυναμική που καταγράφει ο Bloomberg κάνει πολλούς ειδικούς να μιλούν για "κούρσα δύο υποψηφίων” για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, εστιάζοντας κυρίως τις προσπάθειές του στις κρίσιμες εσωκομματικές εκλογές που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ.
Μέχρι σήμερα, έχει δαπανήσει περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια για τη διαφημιστική του προβολή - πολύ περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο για τις εκλογές του 2020.
Το ποσό μάλιστα είναι υπερδιπλάσιο αυτού που έχουν ξοδέψει ο Πρόεδρος Trump και οι Δημοκρατικοί ανθυποψήφιοί του συνδυαστικά μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το CNBC.
Η καθαρή περιουσία του Bloomberg ανέρχεται, σύμφωνα με το Forbes, σε 64 δισ. δολάρια.
Οι νέες προτάσεις του Bloomberg όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο της Wall Street αναμένεται να περάσουν το πρώτο "κρας τεστ” την προσεχή Τετάρτη, οπότε θα διεξαχθεί ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος στο Λας Βέγκας.
Εκεί, ο Bloomberg θα βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τους ανθυποψηφίους του για το χρίσμα, μετά τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο την Τρίτη και έδειξε ότι βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 19% - σημαντικά υψηλότερο από το μόλις 4% που συγκέντρωνε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Πρώτος στην πρόθεση ψήφου είναι ο Sanders με ποσοστό 31%, ενώ ακολουθεί ο Joe Biden με 15%, η Elisabeth Warren με 12%, η Γερουσιαστής Amy Klobuchar (D-Minn) με 9% και ο Pete Buttigieg με ποσοστό 8%.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης