Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για τη Λιβύη - Αποχώρησε η πλευρά Sarraj μετά την επίθεση των δυνάμεων Haftar στην Τρίπολη

tags :
Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για τη Λιβύη - Αποχώρησε η πλευρά Sarraj μετά την επίθεση των δυνάμεων Haftar στην Τρίπολη
Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είχαν ξεκινήσει προσπάθεια για διαπραγματεύσεις μόλις χθες, όμως η χθεσινή επίθεση οδήγησε την πλευρά του Sarraj στην αποχώρηση
Μόλις ένα 24ωρο διήρκησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη, καθώς η πλευρά του Fayez al - Sarraj αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, μετά τον βομβαρδισμό του λιμανιού έξω από την Τρίπολη από δυνάμεις του Haftar.
Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είχαν ξεκινήσει προσπάθεια για διαπραγματεύσεις μόλις χθες, όμως η χθεσινή επίθεση οδήγησε την πλευρά του Sarraj στην αποχώρηση.
Τουρκικό πλοίο που μετέφερε πυρομαχικά και όπλα με προέλευση από την Τουρκία, έγινε χθες στόχος από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στο λιμάνι της Τρίπολης.
Οι δυνάμεις του Haftar πραγματοποιούν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις με στόχο να καταλάβουν την Τρίπολη, με την κατάπαυση του πυρός να έχει καταρρεύσει, την ώρα που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει «ανέκδοτο» το εμπάργκο όπλων.
Ως αντίδραση η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στις συζητήσεις της Γενεύης μέχρι «να τοποθετηθούν ξεκάθαρα οι μεγάλες δυνάμεις κατά του Haftar, αλλά και οι δυνάμεις που τον στηρίζουν».
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Λιβύη είπε ότι πέντε στρατιωτικοί και από τις δυο πλευρές συναντήθηκαν, αλλά όχι «απευθείας», στη Γενεύη, μια εβδομάδα μετά τη λήξη του πρώτου γύρου των συνομιλιών που κατέληξε πάλι σε αδιέξοδο.
Περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα γίνουν τον Μάρτιο με επίκεντρο «πολύ ευαίσθητα ζητήματα», όπως τον πιο δίκαιο καταμερισμό των κρατικών εσόδων στη διαιρεμένη χώρα.
Πολιτικές συνομιλίες, είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ θα γίνουν στις 26 Φεβρουαρίου στη Γενεύη.



Ο πρωθυπουργός της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, Fayez al - Sarraj, δήλωσε σήμερα (19/2) ότι η συζήτηση για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα στο θέατρο των επιχειρήσεων, καθώς οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης εξακολουθούν να βομβαρδίζουν την πρωτεύουσα.
Η μάχη που μαίνεται σχεδόν έναν χρόνο για τον έλεγχο της Τρίπολης επιδεινώθηκε χθες (18/2) όταν ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του K. Haftar, που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, βομβάρδισε για πρώτη φορά λιμάνι της πόλης.
Το λιμάνι αυτό είναι η βασική πύλη εισόδου για καύσιμα, σιτάρι και άλλες εισαγωγές τροφίμων, όμως χρησιμοποιείται και από την Τουρκία για να στέλνει στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμό στην ΚΕΕ, την οποία στηρίζει. Από την πλευρά του ο ΛΕΣ υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Αίγυπτο, την Ιορδανία και Ρώσους μισθοφόρους.
Η σύγκρουση έχει οδηγήσει στη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα και μπορεί να διευρύνει τα κενά ασφαλείας, που κάλλιστα θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν ισλαμιστές μαχητές και διακινητές ανθρώπων, διοχετεύοντας διά θαλάσσης μετανάστες στην Ευρώπη.
Η κυβέρνηση της Τρίπολης εγκατέλειψε αργά χθες τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός και ο Fayez al - Sarraj, που επισκέφθηκε σήμερα το λιμάνι, απέρριψε τις εκκλήσεις για άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Πρώτα πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό σήμα από όλους τους διεθνείς παίκτες που προσπαθούν να μας μιλήσουν», δήλωσε ο Fayez al - Sarraj λέγοντας ότι αυτό ισχύει επίσης και για τις παράλληλες συζητήσεις με επίκεντρο πολιτικά και οικονομικά θέματα.
Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι οι μάχες είναι πιθανό να συνεχιστούν: «Έχουμε ένα ακόμα πιο ισχυρό σήμα από αυτό, που είναι η υπεράσπιση του λαού μας».
Φωτογραφίες δείχνουν εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι με μεγάλες μαύρες τρύπες.
Η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου και τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι οι οβίδες παραλίγο να πλήξουν ένα βυτιοφόρο.
Σχεδόν εννέα χρόνια αφότου αντάρτες μαχητές υποστηριζόμενοι από τις αεροπορικές επιδρομές των ΝΑΤΟικών δυνάμεων ανέτρεψαν τον δικτάτορα M. Qaddafi, η Λιβύη εξακολουθεί να μην έχει μια κεντρική αρχή. Οι δρόμοι ελέγχονται από ένοπλες παρατάξεις και υπάρχουν δύο αντίπαλες κυβερνήσεις στην Τρίπολη και στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Αφότου ο ΛΕΣ άρχισε την πορεία προς την Τρίπολη, πριν από σχεδόν ένα χρόνο, οι μάχες έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό 150.000 ανθρώπων.
Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών με την εμπλοκή στρατιωτικών από τις δύο πλευρές ξεκίνησε χθες στη Γενεύη έπειτα από τη σύνοδο κορυφής στη Γερμανία πριν από ένα μήνα με την εμπλοκή χωρών που έχουν συμφέροντα στην περιοχή.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Y. Salame προσπαθούσε σήμερα να πείσει την αντιπροσωπεία της Τρίπολης να παραμείνει στη Γενεύη και να επαναλάβει τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, επιβεβαίωσαν νωρίτερα σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.
«Οι αντιπροσωπείες εξακολουθούν να βρίσκονται εδώ (στη Γενεύη) και ο δρ. Salame θα έχει σήμερα συνάντηση με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΕΕ», δήλωσε ο Zan el Alam, εκπρόσωπος της αποστολής της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη.
Μέχρι τώρα οι συναντήσεις στη Γενεύη διεξάγονταν σε διαφορετικά δωμάτια με τον Salame να πηγαινοέρχεται ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ένας νέος γύρος πολιτικών συνομιλιών έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενεύη.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο άμεσο σχόλιο από τον ΛΕΣ.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας S. Soighu συναντήθηκε με τον Haftar και συμφώνησαν πως μια πολιτική διευθέτηση είναι η μοναδική επιλογή για τη Λιβύη, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Η πιο πρόσφατη επίθεση στην Τρίπολη είναι μέρος ενός αναδυόμενου μοτίβου, το οποίο μοιάζει με παιχνίδι εξουσίας από την πλευρά του Haftar.
Οι δυνάμεις του έκλεισαν τον περασμένο μήνα τα κυριότερα πετρελαϊκά λιμάνια της Λιβύης, καθώς ευρωπαϊκές και αραβικές δυνάμεις και οι Ηνωμένες Πολιτείες συναντιόντουσαν με τους υποστηρικτές τους στο Βερολίνο στην προσπάθεια να σταματήσουν τις μάχες στη Λιβύη.
Οι δρόμοι εφοδιασμού του ΛΕΣ είναι λιγότερο εκτεθειμένοι από εκείνους της ΚΕΕ καθώς τα ανατολικά αεροδρόμια και λιμάνια είναι εκτός της εμβέλειας των τουρκικών μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών (drones) που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της Τρίπολης.
Από την πλευρά του ο ΛΕΣ χρησιμοποιεί drones των ΗΑΕ που καλύπτουν όλη τη χώρα, μολονότι για εβδομάδες δεν έχουν σημειωθεί αεροπορικά πλήγματα, μιας κι η Τουρκία έχει εγκαταστήσει προχωρημένα συστήματα άμυνας.
 
Ρωσία: Μοναδική επιλογή η πολιτική λύση

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoyguσυναντήθηκε σήμερα με τον στρατάρχη Haftar και συμφώνησαν ότι η πολιτική λύση είναι η μοναδική επιλογή για την χώρα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο.
«Επεσήμαναν τη σημασία των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα στις 13 Ιανουαρίου για την εκεχειρία και την έναρξη της διαδικασίας εξομάλυνσης της κατάστασης της χώρας», επεσήμανε το υπουργείο.

ΟΗΕ: Ανεξέλεγκτη αποθήκη πυρομαχικών η Λιβύη

Χθες, αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι συγκρούσεις στη Λιβύη και οι παραβιάσεις στο εμπάργκο όπλων έχουν μετατρέψει τη βορειοαφρικανική χώρα στη «μεγαλύτερη ανεξέλεγκτη αποθήκη πυρομαχικών στον κόσμο».
Ο Jakub El Hilo, αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, ανέφερε σε μέσα ενημέρωσης πως εκτιμώμενοι 150.000 με 200.000 τόνοι πυρομαχικών υπάρχουν σε όλη τη Λιβύη, επικαλούμενος πρόσφατα ευρήματα της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τη Δράση κατά των Ναρκών.
Μιλώντας ζωντανά μέσω τηλεδιάσκεψης από την πρωτεύουσα Τρίπολη, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ έκανε ιδιαίτερο λόγο για τον τεράστιο αριθμό drones που πετούν στον εναέριο χώρο της Λιβύης, τονίζοντας πως η χώρα είναι «το μεγαλύτερο θέατρο στον κόσμο για τη χρήση της τεχνολογίας drone».
Ερωτηθείς ποιες χώρες στέλνουν τα drones, ο El Hilo απάντησε πως πιστεύει πως «όλοι έχουν κάτι που πετά στον λιβυκό ουρανό».
Σημείωσε ότι λόγω της εισροής όπλων, οι επιθέσεις εναντίον αμάχων και υποδομών έχουν διπλασιαστεί από τις αρχές του 2019, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, περισσότεροι από 345.000 άνθρωποι παρέμειναν εκτοπισμένοι.
Επιπλέον, περίπου 900.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας, εκ των οποίων 212.000 είναι γυναίκες και 268.000 παιδιά.
Την Κυριακή, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο ανθρωπιστικής δράσης για τη χώρα για το έτος 2020, μέσα από το οποίο αναζητούνται 115 εκατομμύρια δολάρια για τους «πιο ευάλωτους» πληθυσμούς στη χώρα, συμπλήρωσε ο El Hilo.

 

Image

 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης