Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιφυλακτικότητα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε Κίνα και Ιαπωνία - Στο +0,89% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,32%

tags :
Επιφυλακτικότητα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε Κίνα και Ιαπωνία - Στο +0,89% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,32%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με ήπια κέρδη της τάξεως του +0,48% στις 27.662 μονάδες
Ήπια κέρδη κατέγραψαν σήμερα Τετάρτη (19/2) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, με εξαίρεση την ηπειρωτική Κίνα, καθώς τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +0,89% στις 23.400,70 μονάδες, παρά την ετήσια πτώση που σημειώθηκε στις εξαγωγές της χώρας για τον Ιανουάριο του 2020, εν μέσω της έξαρσης του κορωνοϊού.
Οι εξαγωγές της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως υποχώρησαν κατά -2,6% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018, έναντι ετήσιας πτώσης -6,3% τον Δεκέμβριο του 2019, με τα στοιχεία ωστόσο να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών στο -7%.
Παράλληλα, οι εισαγωγές της Ιαπωνίας υποχώρησαν κατά -3,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πτώσης -4,9% τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -1,8%.
Ως εκ τούτου το εμπορικό έλλειμμα της χώρας διαμορφώθηκε στα 1,313 τρισ. γεν (11,9 δισ. δολ.) έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για έλλειμμα 1,684 τρισ. γεν.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,07% στις 2.210,34 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 και συγκεκριμένα στο +0,43% και τις 7.144,60 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά +0,48% στις 27.662 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,94% και τις 11.758,84 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα κατέγραψε πτώση της τάξεως του -0,32% στις 2.975,40 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα κατά στο -0,63% και τις 11.235,60 μονάδες.
Επιπλέον, η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη και γύρω από τις εξελίξεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, καθώς οι αρχές της Κίνας δήλωσαν ότι χθες κατεγράφησαν τα λιγότερα κρούσματα από τις 29 Ιανουαρίου και ότι η επαρχία Χουμπέι που είναι το επίκεντρο της επιδημίας ανέφερε και αυτή τα λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εδώ και μια εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή έχουν αρχίσει να αποβιβάζονται οι πρώτοι επιβάτες από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που βρίσκεται σε καραντίνα από τις 3 Φεβρουαρίου στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, πολλές μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις αρχίζουν να επαναλειτουργούν καθώς μειώνονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις ενώ η Κίνα επισημαίνει πως για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα έπεσε ο αριθμός των κρουσμάτων.
Ήπια κέρδη καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, μετά τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +0,64% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 58,12 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,78% στα 52,70 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή αγορών της Price Futures Group, Phil Flynn, οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft παρέχουν στήριξη στις τιμές του πετρελαίου, για να προσθέσει ότι «η Ρωσία δεν επιθυμεί να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του ενεργειακού εμπορίου».
Υπενθυμίζουμε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου δημοσιεύονται με μία ημέρα καθυστέρηση, λόγω της αργίας στις ΗΠΑ την περασμένη Δευτέρα, έχοντας εμφανίσει την περασμένη εβδομάδα άνοδο των αποθεμάτων κατά 6 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν και τη συνάντηση των χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ στις 5 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κριθεί το μέλλον των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου.
«Οι "ταύροι" του πετρελαίου ελπίζουν ότι η Ρωσία θα συμφωνήσει με την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας και των υπολοίπων συμμάχων στον ΟΠΕΚ για περικοπές της τάξεως των 600 χιλ. βαρελιών ημερησίως», τόνισε ο αναλυτής εμπορευμάτων του Investing.com, Barani Krishnan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης