Κροατία: Ο νέος πρόεδρος Z. Milanovic υποστηρικτής της κοινωνικής αλληλεγγύης και ανεκτικότητας

Κροατία: Ο νέος πρόεδρος Z. Milanovic υποστηρικτής της κοινωνικής αλληλεγγύης και ανεκτικότητας
Σήμερα κανένας Κροάτης πολίτης δεν πρέπει να φοβάται, να αισθάνεται ότι υφίσταται διάκριση ή αποκλεισμό γιατί είναι διαφορετικός, υποστήριξε ο νέος πρόεδρος
Ο νέος πρόεδρος της Κροατίας Zoran Milanovic δεσμεύτηκε για ανεκτικότητα, για να «γυρίσει τη σελίδα» των περασμένων πολέμων και προέτρεψε σε περισσότερη κοινωνική αλληλεγγύη σήμερα 18 Φεβρουαρίου, κατά την τελετή της ορκωμοσίας του.
Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός, 53 ετών, αρχίζει μια πενταετή θητεία κατά βάση εθιμοτυπική, μετά τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Ιανουάριο.
Καθ'όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του, τάχθηκε υπέρ μιας "κανονικής Κροατίας" που να εγγυάται την ισότητα μεταξύ των πολιτών.
Διαδέχεται τη συντηρητική πρόεδρο Kolinda Grabar-Kitarovic, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του κράτους αυτού που προήλθε από την πρώην Γιουγκοσλαβία.
"Οι πόλεμοι τελείωσαν", δήλωσε ο Milanovic κατά τη διάρκεια της λιτής τελετής μεταβίβασης των εξουσιών στην έδρα της προεδρίας στο Ζάγκρεμπ.
Αναφερόταν στις συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990 που ακολούθησαν την κατάρρευση της πρώην γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας και συγκεκριμένα τον πόλεμο της ανεξαρτησίας της Κροατίας (1991-1995).
"Σήμερα κανένας Κροάτης πολίτης δεν πρέπει να φοβάται, να αισθάνεται ότι υφίσταται διάκριση ή αποκλεισμό γιατί είναι διαφορετικός", πρόσθεσε ο νέος πρόεδρος.
Στην Κροατία ο πρόεδρος είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων και έχει λόγο στην εξωτερική πολιτική.
Σε αυτό το θέμα, δήλωσε έτοιμος να προωθήσει "τη συνεργασία και την ευημερία" και με τις γειτονικές χώρες, με τις οποίες η Κροατία έχει διαφορές, όπως η Σερβία και η Σλοβενία.
Ο Milanovic αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια περίοδο που η χώρα του, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μάχεται κατά της μαζικής μετανάστευσης του πληθυσμού της, κατά της διαφθοράς και της οικονομικής δυσχέρειας.
'Οταν ο Milanovic ηγείτο της κυβέρνησης από το 2011 έως το 2016, το υπουργικό του συμβούλιο του δεν είχε καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, αποτυγχάνοντας να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS