Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Είναι (;) αυτός ο οικονομικός κύκλος τόσο διαταραγμένος που τίποτα δεν βγάζει πια νόημα

tags :
Morgan Stanley: Είναι (;) αυτός ο οικονομικός κύκλος τόσο διαταραγμένος που τίποτα δεν βγάζει πια νόημα
Αυτά τα άκρα είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς δείκτες που υποδηλώνουν ότι ζούμε σε ασυνήθιστες περιόδους αναφέρει σε report της η Morgan Stanley
Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ άρχισε στα μέσα του 2009 και οι 125+ μήνες από τότε ήταν αξιοσημείωτοι.
Η μεγαλύτερη σε διάρκεια χρονική διάρκεια ιστορικού χωρίς ύφεση στις ΗΠΑ έχει αφήσει το ποσοστό ανεργίας στο 3,6% κοντά σε ένα χαμηλό 50 ετών, οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 1,6% κοντά σε ένα μεταπολεμικό χαμηλό και το λόγο τιμή /πωλήσεις για το S&P 500 στο 2,4 σε μεταπολεμικό υψηλό.
Αυτά τα άκρα είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς δείκτες που υποδηλώνουν ότι ζούμε σε ασυνήθιστες περιόδους αναφέρει σε report της η Morgan Stanley.
Και όσο πιο ασυνήθιστοι είναι οι χρόνοι, τα λιγότερο παραδοσιακά πλαίσια φαίνεται να λειτουργούν.
Αυτό είναι το θέμα μιας ενεργού συζήτησης.
Είναι οι δείκτες που χρησιμοποιούμε για τον κύκλο οικονομίας των ΗΠΑ, οι οποίοι μεταπήδησαν το 2019 σε φάση ύφεσης, απλά λάθος;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ορίσετε τον « οικονομικό κύκλο» και τα μοντέλα μας ακολουθούν μια σχετικά απλή προσέγγιση.
Ανατρέχοντας σε ένα ευρύ σύνθετο δείκτη αμερικανικών δεικτών, μετράμε εάν είναι κάτω ή πάνω από το μέσο όρο και αυξάνεται ή μειώνεται.
Αυτές οι τέσσερις πιθανές καταστάσεις μας δίνουν τις τέσσερις φάσεις του μοντέλου μας κύκλου - «επισκευή», «ανάκαμψη», «επέκταση» και «ύφεση».
Από τις αρχές του 2014 έως τις αρχές του 2019, αυτοί οι δείκτες βρίσκονταν σε «επέκταση» (τα στοιχεία «πάνω από την τάση και την άνοδο»), μια φάση που ιστορικά οι μετοχές έχουν υπερ-αποδώσει.
Το μήνυμα αυτού του πλαισίου ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν αλλάξαμε τη σύσταση «underweight» για τις μετοχές ποτέ, ακόμα και όταν οι αποτιμήσεις ανέβηκαν ψηλότερα.
Αλλά τότε τα πράγματα άλλαξαν.
Καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, οι δείκτες του οικονομικού κύκλου της Morgan Stanley μετατοπίστηκαν σε «ύφεση» τον Μάιο του 2019, το στάδιο όπου τα δεδομένα παραμένουν καλύτερα από τον μέσο όρο, αλλά επιδεινώνονται.
Αυτό το στάδιο συσχετίζεται ιστορικά με χειρότερη από το μέσο όρο πιστωτικών κινδύνων και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων, ένας από τους διάφορους λόγους για τους οποίους hη Morgan Stanley έδωσε σύσταση «underweight» για τις παγκόσμιες μετοχές στις αρχές Ιουλίου του 2019.
Οι μετοχές κατέγραψαν απώλειες από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2019.
Αλλά στη συνέχεια πραγματοποίησαν ράλι.
Και καθώς οι παγκόσμιες μετοχές συνέχισαν το ράλι μετά τα μέσα Νοεμβρίου, ένα μεγάλο ερώτημα διατυπώθηκε.
Οι δείκτες της Morgan Stanley ήταν απλά λανθασμένοι;
Είναι αυτός ο οικονομικός κύκλος τόσο διαφορετικός που οι προσεγγίσεις του παρελθόντος απλά δεν ισχύουν;
Ένα μυστικό που δεν είναι τόσο καλά φυλασσόμενο για την κατανομή του ενεργητικού είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί δείκτες που, μακροπρόθεσμα, έχουν δώσει ισχυρά, στατιστικά σημαντικά μηνύματα.
Ως εκ τούτου, η Morgan Stanley εκτιμά ότι τα μοντέλα της μοιράζονται ομοιότητες με εκείνα πολλών επενδυτών.
Ωστόσο, εν μέσω αυτής της σύγχυσης (ή απελπισίας), κάτι αξιοσημείωτο συμβαίνει. Ενώ οι συνολικές μετοχικές και πιστωτικές αγορές (βήτα) ήταν ασυνήθιστα ισχυρές για μια φάση «ύφεσης», ορισμένες υποκείμενες σχέσεις αγοράς (alpha) ήταν σχεδόν ακριβώς αυτό που θα σήμαινε αυτή η φάση.
Ιστορικά, στη φάση της «ύφεσης» του δείκτη της Morgan Stanley, τα μακροχρόνια ομόλογα υπερβαίνουν τις μετοχές.
Οι αμυντικές μετοχές και οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεπερνούν σε απόδοση ξεπερνούν τις κυκλικές μετοχές και τις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης.
Η απόδοση των περιουσιακών στοιχείων με επενδυτικό βαθμό προσφέρει μεγαλύτερη απόδοση από αυτή περιουσιακών στοιχείων υψηλού ρίσκου.
Όλα αυτά έχουν συμβεί για το μεγαλύτερο μέρος ενός έτους.
Αυτό είναι σημαντικό.
Πρώτον, σημαίνει πως οι παραδοσιακές προσεγγίσεις στον τρέχοντα οικονομικό κύκλο έχουν και εξακολουθούν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες.
Δεν πρέπει να απορρίπτονται απλά επειδή η απόδοση του δείκτη S&P 500 παραμένει ισχυρή.
  Δεύτερον, η απόκλιση μεταξύ αυτών των τάσεων σε βήτα και άλφα υποδεικνύει στρατηγική διατήρηση μεγαλύτερης ισορροπίας μέχρι να επιλυθεί.

Τέλος, αξίζει τον εντοπισμό όπου οι αποκλίσεις είναι πιο ασυνήθιστες σε σχέση με την ιστορία.
Ενώ η υπεραπόδοση του χρυσού, μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης και των αμυντικών μετοχών είναι «φυσιολογική» για μια φάση «ύφεσης», το μέγεθος αυτών των κινήσεων δεν είναι, και είναι πολύ μεγαλύτερο από το κανονικό.
Ιστορικά η τιμή του πετρελαίου έχει διατηρηθεί σε καλά επίπεδα σε περιόδους «ύφεσης», αλλά πρόσφατα αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Και ενώ υπάρχει πολλή συμβατική σοφία που κατέχει η Growth Over Value είναι μια κλασσική αμυντική στάση του οικονομικού κύκλου...



...η ιστορία είναι πολύ πιο μικτή: λειτούργησε υπέροχα το 2007-2008, αλλά εξαιρετικά αρνητικά την περίοδο 2000-2001 – η τελευταία φορά κατά ειρωνικό τρόπο που το σχετικό χάσμα αποτίμησης της Global Growth versus Value ήταν κοντά στα σημερινά επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης