Μετοχικές ανατροπές στην Eurobank - Η Pimco θα πουλήσει από 92 έως 170 εκατ μετοχές, η Capital 52 εκατ και η Fidelity θα αγοράσει 110-120 εκατ μτχ

Μετοχικές ανατροπές στην Eurobank - Η Pimco θα πουλήσει από 92 έως 170 εκατ μετοχές, η Capital 52 εκατ και η Fidelity θα αγοράσει 110-120 εκατ μτχ
Να σημειωθεί ότι το bankingnews είχε προειδοποιήσει ότι η Pimco θα αποχωρήσει εδώ και σχεδόν 2,5 μήνες...
Η αποκάλυψη του bankingnews ότι Capital Group και Pimco θα πουλήσουν μετοχές Eurobank και από ποσοστά άνω του 5% θα υποχωρήσουν στο 2% με 2,5% - μείωση θέσεων 50% - δικαιώθηκε 100% μετά τις ανακοινώσεις της Pimco ότι το ποσοστό της υποχώρησε κάτω από 5%.
Ταυτόχρονα το bankingnews αποκάλυψε ότι το αμερικανικό fund Fidelity που διαχειρίζεται 7 τρισεκ. δολάρια assets θα αγοράσει μετοχές με στόχο να φθάσει στο 5% ή σε ένα εύρος 5% με 7%.
Με βάση αυτές τις στρατηγικές
Το Capital Group έχει ακόμη να πουλήσει στην Eurobank 50-55 εκατ μετοχές
Η Pimco θα πουλήσει ακόμη 90-94 εκατ μετοχές Eurobank
Το Fidelity θα αγοράσει περίπου 110 με 115 εκατ μετοχές της Eurobank.
Γιατί πουλάνε Capital και Pimco;
Η απάντηση είναι σαφής, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων και των υπερ- αποδόσεων που έχουν επιτύχει καθώς έχουν αγοράσει από τα 0,45 ευρώ ή απέκτησαν μετοχές Eurobank και μέσω της Grivalia – βλέπε Pimco – τα διεθνή funds ρευστοποιούν επενδυτικές θέσεις για να αποκομίσουν τα κέρδη τους.
Το bankingnews ανέφερε ότι η Capital και Pimco θα μείνουν με ποσοστά 2% με 2,5% από ποσοστά άνω του 5% που κατείχαν.
Πάντως δεν αποκλείεται η Pimco να αποχωρήσει οριστικά δηλαδή να πουλήσει και το 2% με 2,5% που θα απομείνει προσεχώς.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα πουλήσει όχι 90-94 εκατ μετοχές αλλά 160 με 170 εκατ μετοχές.
Η Pimco αποχωρεί από την Eurobank για δύο λόγους
1)Γιατί πέτυχε ήδη υψηλά κέρδη υπολογίζεται ότι κερδίζει πάνω από 60 εκατ
2)Γιατί μετά την αποτυχία του deal Pimco με την Eurobank για το πρόγραμμα Cairo και την διαχείριση NPEs 26 δισεκ. η Pimco θεωρεί ότι κλείνει το κεφάλαιο Eurobank.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews είχε προειδοποιήσει ότι η Pimco θα αποχωρήσει εδώ και σχεδόν 2,5 μήνες.

Τι ανέφερε το bankingnews από τις 17 Φεβρουαρίου 2020 ώρα 23:34

Η Fidelity θα πάρει το 5% με 7% της Eurobank που στοχεύει σε 450 εκατ. οργανικά κέρδη το 2020 – Πωλητές Capital και Pimco θα μείνουν με 2% - 2,5%

Σημαντικές μετοχικές μεταβολές επίκεινται στην Eurobank λίαν συντόμως καθώς σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του bankingnews...  το αμερικανικό fund Fidelity με 7 τρισεκ. δολάρια υπό διαχείριση έχει αποφασίσει να επενδύσει στην τράπεζα με στόχο να αποκτήσει το 5% με 7%.
Ήδη κατέχει το 1,8% ή 67 εκατ μετοχές που πούλησε πρόσφατα το Capital Group.
Το bankingnews όταν πραγματοποιήθηκε το πακέτο του 1,8% των μετοχών στην Eurobank μέσω της Goldman Sachs είχε προειδοποιήσει ότι ο πωλητής ήταν το Capital Group και η πληροφορία αυτή πλέον επιβεβαιώνεται.
Το Capital Group είχε βρεθεί με ποσοστό κάποια στιγμή 7% στην Eurobank και θα μείνει με περίπου 2%.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα πουλήσει και η Pimco που κατέχει ποσοστό 5,23% της Eurobank και θα απομείνει με 2,5%.
Τα βασικά ερωτήματα είναι δύο
1)Γιατί πουλάνε Capital Group και προσεχώς και η Pimco
2)Τι βλέπει το Fidelity που αγοράζει;

Απαντήσεις

1)Το capital group πουλάει γιατί είχε αγοράσει μετοχές από τα 0,45 ευρώ ήδη καταγράφει σημαντικά κέρδη, σχεδόν αποδόσεις 100%.
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων των διεθνών funds κάποιοι επενδυτές μετά από τέτοιας κλίμακας αποδόσεις, παίρνουν τα κέρδη τους.
Το Capital Group κατείχε στο παρελθόν έως το 7,12% και στοχεύει να μειώσει την επενδυτική έκθεση στο 2%.
Ήδη το ποσοστό της Capital Group βρίσκεται στο 3% περίπου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα μειώσει προσεχώς επενδυτική θέση και το αμερικανικό fund Pimco που κατέχει το 5,23% των μετοχών της Eurobank.
Στόχος είναι να μειωθεί το ποσοστό στο 2,5% δηλαδή μείωση 2,7% περίπου.
Να αναφερθεί ότι η Pimco απέκτησε μετοχές της Eurobank και μέσω της Grivalia οπότε εύλογα κάποια στιγμή θα πουλούσε μετοχές Eurobank από τις οποίες κερδίζει.
Να σημειωθεί ότι πωλητές έχουν εμφανιστεί το Capital Group, το αμερικανικό fund RWC Asset Advisors, που λειτουργούσε και ως θεματοφύλακας, καθώς και το αμερικανικό Vanguard έχουν μειώσει τις επενδυτικές τους θέσεις στην μετοχή της Eurobank.

2)Τι βλέπει και αγοράζει το Fidelity που στοχεύει στο 5% με 7% των μετοχών της Eurobank ή 185 με 250 εκατ μετοχές.
Το βασικό σενάριο του Fidelity είναι ότι η Eurobank θα επιτύχει οργανικά κέρδη 450 εκατ ευρώ το 2020.
Το 2020 θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για την Eurobank γιατί στο α΄ τρίμηνο του 2020 θα εγγράψει και την ζημία 1,5 δισεκ. ευρώ για την εξυγίανση λόγω τιτλοποίησης 9,5 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων.
Όμως αυτό που θα μετρήσει είναι η οργανική κερδοφορία και η Eurobank για το 2020 προσβλέπει σε 450 εκατ κέρδη που ισοδυναμεί με 13% απόδοση επί των κεφαλαίων.
Το Fidelity περιμένει να δει ορατότητα στο κεφαλαιώδες ζήτημα της κερδοφορίας των τραπεζών.
Ενώ όλοι εστιάζουν – και δικαιολογημένα – στις πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου ένα εξίσου σημαντικό θέμα για τους διεθνείς επενδυτές που παρακολουθούν τις ελληνικές τράπεζες είναι η κερδοφορία.
Ένας από τους λόγους που δεν αγοράζουν μετοχές τραπεζών είναι γιατί δεν έχουν ορατότητα για την κερδοφορία.
Όταν οι τράπεζες δώσουν στόχους κερδοφορίας για το 2020 και 2021 τότε ίσως θα επανακάμψει το ενδιαφέρον.
Στο πλαίσιο αυτό κινείται και το Fidelity που πιστεύει ότι η Eurobank μπορεί να επιτυγχάνει 500 εκατ ευρώ κέρδη τον χρόνο.
Έμπειρος τραπεζίτης υποστηρίζει – και ορθά – ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ δύο αντικρουόμενων δυνάμεων από την μια να διαθέτουν ισχυρά και υψηλής ποιότητας κεφάλαια και από την άλλη να επιτυγχάνουν κέρδη.
Όσο αυξάνονται τα κεφάλαια θα αυξάνονται και οι απαιτήσεις σε κέρδη π.χ. εάν στόχος είναι 10% απόδοση και μια τράπεζα έχει 7 δισεκ. κεφάλαια θα πρέπει τότε να επιτυγχάνει κέρδη τουλάχιστον 700 εκατ κ.ο.κ.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS