Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump, Σαουδική Αραβία και το τέλος του πετρο - δολαρίου - Τι σχεδιάζει ο Putin

tags :
Trump, Σαουδική Αραβία και το τέλος του πετρο - δολαρίου - Τι σχεδιάζει ο Putin
Trump, Σαουδική Αραβία και το τέλος του πετρο - δολαρίου
Στα τέλη του 2016, ο πρόεδρος Obama άσκησε βέτο στο νόμο περί δικαιοσύνης κατά των χορηγών τρομοκρατίας (JASTA).
Το νομοσχέδιο θα επέτρεπε στα θύματα της  9/11 να μηνύσουν τη Σαουδική Αραβία στα αμερικανικά δικαστήρια.
Με τη θητεία του να φτάνει στο τέλος της ο Obama δεν ανησυχούσε για το πολιτικό κόστος της αντίθεσης στο νομοσχέδιο.
Άξιζε να προστατευθεί η Σαουδική Αραβία και το σύστημα του πετρο-δολαρίου, το οποίο στηρίζει τον ρόλο του δολαρίου ως το κορυφαίο νόμισμα του κόσμου.
Το Κογκρέσο δεν το είδε έτσι.
Το Κογκρέσο ψήφισε κατά του βέτο του Obana και ο JASTA έγινε ο νόμος.
Οι Σαουδάραβες, σωστά, το είδαν αυτό ως μια τεράστια απειλή.
Εάν μπορούν να καταδικαστούν από δικαστήρια των ΗΠΑ, οι τεράστιες κατοχές τους σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία κινδυνεύουν να παγώσουν ή να κατασχεθούν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας απείλησε αμέσως να πουλήσει όλα τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία που κατείχε το Βασίλειο.
Βασικά, η Σαουδική Αραβία απειλούσε να σπάσει την συμφωνία του πετρο-δολαρίου, η οποία στηρίζει τον ρόλο του δολαρίου ως το κορυφαίο νόμισμα του κόσμου.

Donald Trump και οι Σαουδάραβες

Σε αντίθεση με κάθε πρόεδρο από τη γέννηση του πετρο-δολαρίου, ο Donald Trump είναι ανοιχτά εχθρικός προς τη Σαουδική Αραβία.
Πρόσφατα ο πρόεδρος Trump έγραψε στο Twitter ο πρίγκιπας Alwaleed Talal θέλει να ελέγξει τους Αμερικανούς πολιτικούς μας με τα χρήματα του μπαμπά του.
Δεν μπορώ να το ανεχθώ όταν θα εκλεγώ.
Ο ντόπιος πρίγκιπας που αναφέρεται ο Trump είναι ο AlWaleed bin Talal, εξέχον μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας.
Είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην αμερικανική οικονομία, ιδιαίτερα σε ΜΜΕ και χρηματοοικονομικές εταιρείες.
Οι Σαουδάραβες υποστήριξαν ανοιχτά τη Χίλαρι κατά τη διάρκεια των εκλογών.
Στην πραγματικότητα, «δώρισαν» περίπου $ 10 εκατομμύρια - 25 εκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Clinton, καθιστώντας τους τους πιο γενναιόδωρους ξένους χορηγούς.
Εκτός από τη Hillary Clinton, ο μοναδικός μεγαλύτερος ηττημένος από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ήταν η Σαουδική Αραβία.
Οι Σαουδάραβες δεν ήθελαν τον D. Trump στον Λευκό Οίκο.
Υπάρχουν πραγματικά γεωπολιτικά ζητήματα.
Προς το παρόν, ο Trump φαίνεται αποφασισμένος να επιστρέψει στην υποστήριξη των ΗΠΑ για τους λεγόμενους μετριπαθείς αντάρτες στη Συρία.
Οι Σαουδάραβες είναι εξαγριωμένοι με τις ΗΠΑ.
Πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να είχαν ήδη επιτεθεί στη Συρία ως μέρος της δέσμευσής τους να διατηρήσουν την περιοχή ασφαλή για τη μοναρχία του Ββασιλείου.
Η αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου της Συρίας Bashar al-Assad είναι ένας μακροχρόνιος στόχος της Σαουδικής Αραβίας.
Αλλά με πρόεδρο τον Trump, αυτό το σενάριο καθίσταται απίθανο.
Αυτό δεν είναι καλό για τη θέση της Σαουδικής Αραβίας στη Μέση Ανατολή ούτε για τη σχέση της με τις ΗΠΑ.
Αυτός είναι μόνο ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο Πρόεδρος Trump θα επιταχύνει το θάνατο του πετρο-δολαρίου.

Σαουδικής Αραβίας, Ισλάμ και Ουαχαμπισμός

Τα χρήματα του πετρελαίου επέτρεψαν στους Σαουδάραβες να διαδώσουν αυτή τη φανατική, καταστροφική μορφή του Ισλάμ (Ουαχαμπισμός) σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο και στους μουσουλμάνους στη Δύση.
Χωρίς το πετρέλαιο και τη δημιουργία του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ο Ουαχαμπισμός θα είχε παραμείνει στο περιθώριο σε μια περιθωριακή χώρα.
Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια κατάλληλη περιγραφή του Ουαχαμπισμού, ακολουθεί ένα ιδιαίτερα και ανυπόφορο στέλεχος του σουνίτικου Ισλάμ που οι περισσότεροι Σαουδάραβες ακολουθούν.
Το ISIS, η Αλ Κάιντα, οι Ταλιμπάν και ένας πλήθος άλλων εξτρεμιστών ακολουθούν επίσης τον Ουαχαμπισμό.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Σαουδική Αραβία και η ISIS χρησιμοποιούν τις ίδιες βάναυσες τιμωρίες, όπως οι αποκεφαλισμοί.
Πολλοί οπαδοί του Ουαχαμπισμού θεωρούν τους μουσουλμάνους οποιασδήποτε άλλης θρησκευτικής σέκτας, όπως οι Σιίτες στο Ιράν, οι Αλαβίτες στη Συρία ή οι αποστατικοί από τους Σάββατους που δεν είναι Ουαχαμπίτες άξιους θανάτου.
Επίσης ευρέως πιστεύεται στη Μέση Ανατολή ότι οι Δυτικές δυνάμεις σκόπιμα ενθάρρυναν το Wahhabism, σε κάποιο βαθμό, να κρατήσουν την περιοχή αδύναμη και διαιρεμένη - και ως όπλο ενάντια στο Shia Iran και τους συμμάχους του.
Αυτό περιλαμβάνει τη Συρία και το μετα- Saddam Ιράκ, το οποίο έχει μετατοπίσει την αφοσίωσή του προς το Ιράν.
Χάρη στο WikiLeaks γνωρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, οι οποίες είναι και οι δύο μεγαλύτεροι ξένοι χορηγοί στο Ίδρυμα Clinton, προμήθευαν εκουσίως ISIS για να βοηθήσουν στην ανατροπή του Bashar al-Assad της Συρίας.
Ο Julian Assange λέει ότι το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποκαλύπτει αυτό είναι το πιο σημαντικό μεταξύ των σχετικών με το Clinton μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει εκδώσει η ομάδα του.
Ακολουθεί ένα απόσπασμα της σχετικής συνέντευξης με τον Assange:
Συνέντευξη: Φυσικά, η συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι ότι αυτή η περιβόητη τζιχάντ ομάδα, που ονομάζεται ISIL ή ISIS, δημιουργείται σε μεγάλο βαθμό με χρήματα από ανθρώπους που δίνουν χρήματα στο Ίδρυμα Clinton;
Assange: Ναι.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Vladimir Putin διοργάνωσε ένα συνέδριο σουνιτών μουσουλμάνων κληρικών.
Πραγματοποιήθηκε στο Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας, μια σουνιτική μουσουλμανική περιοχή στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ρωσίας.
Το συνέδριο, το οποίο περιελάμβανε 200 από τους κορυφαίους μουσουλμάνους κληρικούς μη Ουαχάμπι, δημοσίευσε μια έκτακτη δήλωση που χαρακτήριζε τον ουαχαβισμό ως «επικίνδυνη παραμόρφωση» του σουνιτικού Ισλάμ.
Αυτοί οι κληρικοί έχουν σοβαρό βάρος στον κόσμο των Σουνιτών.
Ο ιμάμης του τζαμιού al-Azhar της Αιγύπτου, ένα από τα σημαντικότερα ισλαμικά θεολογικά κέντρα, ήταν μεταξύ τους. (Η Αίγυπτος είναι η πιο πυκνοκατοικημένη σουνιτική χώρα του αραβικού κόσμου.)
Βασικά, ο Putin συγκέντρωσε τους σημαντικότερους κληρικούς μη Wahhabi στον κόσμο για να «εξoστρακίσει» τους Σαουδάραβες από το σουνιτικό Ισλάμ.
Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία υπήρξαν εχθροί εδώ και δεκαετίες.
Οι Ρώσοι δεν έχουν ποτέ συγχωρήσει τη Σαουδική Αραβία (ή τις ΗΠΑ) για την υποστήριξη των αφγανών μουτζαχεντίν που οδήγησαν τον Σοβιετικό Στρατό σε ήττα από το Αφγανιστάν.
Και δεν έχουν συγχωρήσει τους Σαουδάραβες για την υποστήριξη πολλαπλών ανταρτών της Τσετσενίας.
Εάν οι Σαουδάραβες βρεθούν στο περιθώριο αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα θανατηφόρο χτύπημα στο σύστημα του πετρο-δολαρίου.
Το σύστημα του πετρο-δολαρίου επέτρεψε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και σε πολλούς Αμερικανούς να ζήσουν πέρα από τις ικανότητές τους για δεκαετίες.
Οι ΗΠΑ θεωρούν αυτή τη μοναδική θέση δεδομένη.
Αλλά θα εξαφανιστεί μόλις το δολάριο χάσει την πρωταρχική του θέση στην παγκόσμια οικονομία.
Αυτό πιθανόν να είναι το σημείο ανατροπής ...
Στη συνέχεια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα είναι αρκετά απελπισμένη για να εφαρμόσει τους ελέγχους κεφαλαίου, τους ελέγχους των ανθρώπων, την εθνικοποίηση των αποταμιεύσεων συνταξιοδότησης και άλλες μορφές κατάσχεσης πλούτου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης