Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Οι διεθνείς πιέσεις επηρεάζουν και τις ελληνικές μετοχές

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Οι διεθνείς πιέσεις επηρεάζουν και τις ελληνικές μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ: Η προειδοποίηση της Apple και τα αποτελέσματα της HSBC ξαναβάζουν στο κάδρο τον ιό της Κίνας. Οι μεγάλες αγορές αγνοούσαν τις επιπτώσεις. Οι μεγάλοι οίκοι παραμένουν αισιόδοξοι και ποντάρουν στο ανοδικό σενάριο. Ποντάρουν στη FED και πιστεύουν ότι μπορεί να σώσει τις αμερικανικές μετοχές.

Έφτασαν σε σημαντικά σημεία αντίστασης. Ο Dow Jones και ο DAX για παράδειγμα ακουμπούσαν για μερικές μέρες το άνω μέρος του ανοδικού καναλιού. Δε μπόρεσαν να το διασπάσουν και γυρίζουν χαμηλότερα. Πόσο θα κρατήσει η διόρθωση; Πως θα αντιδράσει η FED; Ποιες άλλες εταιρείες θα προειδοποιήσουν για την πορεία των κερδών τους;

Έχουν ενδιαφέρον και τα σχόλια ξένων επενδυτών στα δημοσιεύματα των μεγάλων διεθνών μέσων, όπου φαίνεται ότι δεν αγνοούν τα θεμελιώδη. Το ΧΑ θα επηρεαστεί από την πορεία τους. Ειδικά αν πέφτουν οι ξένες αγορές, γιατί στην άνοδο εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα. Θέλει λίγο προσοχή.

ΑΓΟΡΑ: Με τις ξένες αγορές στην πρώτη ώρα των συναλλαγών να υποχωρούν περίπου 0,7% το ελληνικό χρηματιστήριο, άνοιξε με μικρές απώλειες και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. Ξεχωρίζει η Ελλάδος λόγω της ανακοίνωσης του μερίσματος και της αλλαγής της φορολόγησης των μερισμάτων που έδωσε σε προηγούμενες χρήσεις.

Οι απώλειες για τα βαριά χαρτιά είναι περιορισμένες. Απώλειες κοντά στο 1% για τις συστημικές, διορθώνει ο ΑΔΜΗΕ μετά τα νέα υψηλά, ενώ μικρή συνέχεια στη χθεσινή ανοδική κίνηση δίνουν τα ΕΛΠΕ.

ΤΡ.ΕΛΛΑΔΟΣ: Η αλλαγή στη φορολογία των μερισμάτων αλλάζει τα δεδομένα στη μετοχή. Διαβάστε και σχετικό θέμα στη στήλη. Παράλληλα θα επιστραφούν αναδρομικά φόροι από το 2014. Χρειάζονται κάποιες διευκρινίσεις αλλά θα γίνει το σχετικό ρεπορτάζ. Η μετοχή ενισχύεται 1,89% και βρίσκεται στα 16,20 ευρώ με όγκο 5 χιλ. τεμάχια.

ΑΤΤΙCA GROUP: Μετά τη χθεσινή άνοδο η μετοχή έχει ξεκινήσει τη συνεδρίαση με χαμηλό όγκο ενώ κινείται γύρω από το χθεσινό κλείσιμο ήτοι στα 1,4150 ευρώ. Η αποτίμηση στα 305 εκατ. ευρώ. Νέο ενδιαφέρον υπάρχει για την εταιρεία. Τι θα κάνει η MIG είναι το ερώτημα.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Σπάει τη στήριξη και κινείται στα 9 ευρώ και λίγο χαμηλότερα με κάποιες πιο επιθετικές πωλήσεις σε σύγκριση με άλλες μέρες.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Χαμηλότερα και αυτή στα 1,70 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μετά τα πρώτα λεπτά οι πιέσεις αυξάνονται και η Alpha Bank υποχωρεί 3%, ενώ στο -2% είναι η Eurobank. Λίγο μικρότερες οι απώλειες για τις υπόλοιπες.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Δεν έχει γίνει ακόμα επίσημη γνωστοποίηση ποιος πούλησε το 5,6% του συνόλου των μετοχών λίγες μέρες πριν.

FLEXOPACK: Αγόρασε στις 12/2 άλλες 200 χιλ. μετοχές προς 5 ευρώ την κάθε μία η οικογένεια! Το κλείσιμο της μετοχής χθες (17/2) ήταν στα 7,85 ευρώ! Στα τέλη Γενάρη είχαν αγοραστεί άλλες 600 χιλ. περίπου μετοχές.

ΜΕΤΟΧΕΣ (απάντηση στον Α.Ντ.): Είμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την άποψή μας, όπου θα πρέπει να μάθουμε τα αποτελέσματα χρήσης 2018 και θα αργήσουμε να μάθουμε τα πεπραγμένα. Την ίδια ώρα ο ιός της Κίνας πλήττει τις πωλήσεις πολλών εταιρειών, στο πρώτο αλλά και στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Οι ξένοι έχουν δείξει στις τελευταίες συνεδριάσεις πως απέχουν και είναι κάπως επιφυλακτικοί για το ΧΑ, ενώ από την άλλη οι ξένες αγορές είναι σε επίπεδα ρεκόρ. Μέσα σε αυτό το κλίμα κάποιες μικρές εταιρείες, όπου δραστηριοποιούνται λίγοι εγχώριοι επενδυτές ίσως δε μπορέσουν να τις διαφοροποιήσουν από το γενικότερο κλίμα.

Για τη Frigoglass, η πορεία των κερδών πάει καλά και η αναδιάρθρωση των δανείων αποτελεί ένα καλό βήμα για την πορεία των δραστηριοτήτων. Όμως η αρνητική καθαρή θέση και οι πωλήσεις που βγαίνουν μας προβληματίζουν. Για τη Unibios βλέπουμε ανοδικό περιθώριο μετά την αύξηση και τη βελτίωση της καθαρής θέσης, αλλά θέλουμε να δούμε και την πορεία των πωλήσεων και των κερδών.

Η Μεντιτέρρα (ΜΑΣΟΠ) έχει άνοδο 47% από την αρχή του έτους με την αποτίμηση να είναι στα 14 εκατ. ευρώ περίπου και τους όγκους των συναλλαγών να έχουν μειωθεί αισθητά στις τελευταίες συνεδριάσεις. Η καθαρή θέση στο εξάμηνο ήταν στα 4,7 εκατ. ευρώ με τις υποχρεώσεις στα 6,2 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη ανήλθαν στις 155 χιλ. ευρώ. Δεν θεωρούμε ότι αδικείται.

Η Medicon θα πρέπει να δείξει εντυπωσιακή βελτίωση κερδών για να την πούμε ξανά ελκυστική, ενώ η Ίλυδα αν δείξει στο δεύτερο εξάμηνο ότι βελτιώνει περαιτέρω τζίρο και κέρδη θα μπορούσαμε να τη δούμε με καλύτερο μάτι. Αλλά η ανησυχία μας είναι πως για πολλές υπάρχουν αισιόδοξες εκτιμήσεις ή προσδοκίες και δε νομίζουμε ότι θα περάσει η πρόοδος από όλες τις εισηγμένες του ΧΑ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης