Τελευταία Νέα
Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ): Θα επανεξεταστεί η μεθοδολογία της στήριξης των αναδυόμενων αγορών

tags :
Georgieva (ΔΝΤ): Θα επανεξεταστεί η μεθοδολογία της στήριξης των αναδυόμενων αγορών
Στόχος του ΔΝΤ είναι να παρέχει συμβουλές ανά χώρα σχετικά με τον κατάλληλο συνδυασμό πολιτικών
Πώς μπορούμε να κάνουμε ασφαλέστερες τις ροές κεφαλαίων για τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς;
Η εύρεση της σωστής απάντησης σε αυτό το ερώτημα είναι κρίσιμη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση, αναφέρει σε άρθρο της στους Financial Times η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Kristalina Georgieva.
Σύμφωνα με την ίδια, τα καλά νέα είναι ότι οι χώρες επωφελούνται από μια αφθονία κεφαλαίων στο εξωτερικό, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση νέων ιδεών και ζωτικής σημασίας υποδομών.
Ωστόσο, αντιμετωπίζουν επίσης επεισόδια υψηλής μεταβλητότητας της κεφαλαιακής ροής, τα οποία μπορούν να βλάψουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις προοπτικές των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Η αντιμετώπιση των ασταθών ροών κεφαλαίων μπορεί να αποδειχθεί αποθαρρυντική, διότι υπάρχει ελάχιστη συναίνεση όσον αφορά τον σωστό συνδυασμό και χρονισμό των μέτρων πολιτικής.
Εξετάστε το 2018, το επεισόδιο εκροών κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές: η Βραζιλία και η Μαλαισία παρενέβησαν στις αγορές συναλλάγματος για να διατηρήσουν σταθερά τα νομίσματά τους.
Η Κολομβία και η Νότια Αφρική μόλις παρενέβησαν.
Ορισμένες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια, ενώ άλλες όχι.
Η ισχυρή παρέμβαση συχνά μετρίασε την απώλεια, αλλά όχι πάντα.
Όλα αυτά θέτουν ερωτήματα, ακόμη και για το ΔΝΤ.
Ως εκ τούτου, επανεξετάζουμε και ενημερώνουμε τις συμβουλές μας προς τις χώρες αυτές.
Στόχος μας είναι να παρέχουμε συμβουλές ανά χώρα σχετικά με τον κατάλληλο συνδυασμό πολιτικών που απαιτούνται για τη διατήρηση της ανάπτυξης και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Το νέο μας "ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής" θα επανεκτιμήσει το κόστος και τα οφέλη από τέσσερα εργαλεία - τη νομισματική πολιτική, την μακροπροληπτική πολιτική, τις συναλλαγματικές παρεμβάσεις και τα μέτρα ροής κεφαλαίων - για τη σταθεροποίηση των οικονομιών που εκτίθενται σε εγχώριες και εξωτερικές διαταραχές.
Είναι σημαντικό ότι η "ολοκληρωμένη" πτυχή του νέου πλαισίου θα συλλάβει τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα εργαλεία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, όπως και με τις συνθήκες της χώρας.
Το σημερινό πλαίσιο του ΔΝΤ, βασισμένο στην πιο συμβατική οικονομική σκέψη, κατευθύνει ευρέως τα μέλη να χρησιμοποιούν τη συναλλαγματική ισοτιμία ως απορροφητή κραδασμών.
Αυτή η προσέγγιση παρέχει μια καλή προσέγγιση για το πώς οι προηγμένες οικονομίες προσαρμόζονται στις εξωτερικές διαταραχές και στις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.
Ωστόσο, μπορεί να χάσει σημαντικά χαρακτηριστικά των αναδυόμενων αγορών που μεταβάλλουν την ανταπόκριση των οικονομιών τους σε εξωτερικούς κραδασμούς και ενδέχεται να απαιτήσουν διαφορετική πολιτική συνταγή.
Νέα έρευνα δείχνει ότι, ενώ οι αναδυόμενες αγορές είναι βαθιά ενσωματωμένες στο παγκόσμιο εμπόριο, το εμπόριό τους τιμολογείται δυσανάλογα σε δολάρια και συνεπώς οι ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες παρέχουν περιορισμένη μόνωση.
Ομοίως, ενώ οι αναδυόμενες αγορές είναι ουσιαστικά ενσωματωμένες στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, το εξωτερικό τους χρέος εκφράζεται εκτεταμένα σε δολάρια.
Αυτό μπορεί να κάνει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες να γίνουν ενισχυτές πιθανού κλονισμού, καθώς μπορούν να αυξήσουν ξαφνικά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και τις υποχρεώσεις.
Στην πραγματικότητα, η εντυπωσιακή ποικιλομορφία των πολιτικών που ακολουθούνται μεταξύ των οικονομιών μπορεί να αντικατοπτρίζει τη διαφορετική έκθεση τους σε εξωτερικούς κραδασμούς.
Οι αναδυόμενες αγορές διαφέρουν επίσης σημαντικά στη ρευστότητα των αγορών συναλλάγματος τους, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το φάσμα των εργαλείων που διαθέτουν για τη σταθεροποίηση.
Ενώ η πολιτική καθοδήγησης του ΔΝΤ για τις χώρες μέλη έχει εξετάσει τα τέσσερα πολιτικά εργαλεία του ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτικής, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι πολιτικές τόσο μεμονωμένα όσο και σε συντονισμό μεταξύ τους.
Για παράδειγμα, εάν μια χώρα έχει χρησιμοποιήσει μακροπροληπτικά μέτρα για να αποφύγει τη δημιουργία αναντιστοιχιών χρεών και νομισμάτων πριν από κάποιο σοκ, πρέπει να χρησιμοποιήσει περισσότερο ή λιγότερο τη νομισματική πολιτική για να σταθεροποιήσει την οικονομική δραστηριότητα μετά από ένα σοκ;
Πρέπει να χρησιμοποιηθεί η συνδρομή σε ξένο συνάλλαγμα για τη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και την εμφάνιση κινδύνων ισολογισμού για ορισμένες μορφές εξωτερικών οικονομικών κρίσεων - δίνοντας έτσι στη νομισματική πολιτική μεγαλύτερη αυτονομία για να επικεντρωθεί στη σταθεροποίηση της εγχώριας δραστηριότητας;
Πώς θα αλλάξει η επιθυμία και η αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου συνδυασμού πολιτικών ανάλογα με τα χαρακτηριστικά μιας χώρας;
Καθώς προσπαθούμε να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις, η πολιτική καθοδήγηση του ΔΝΤ πρέπει να είναι ξεκάθαρη, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ορισμένα μέσα δεν έχουν κανένα ρόλο στη βέλτιστη πολιτική απάντηση.
Και ακόμη και αφού έχουμε εντοπίσει το καλύτερο μίγμα πολιτικών, οι συμβουλές μας προς τις χώρες πρέπει να λάβουν υπόψη ότι ορισμένες πολιτικές μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Μεταξύ αυτών: οι προσδοκίες των επενδυτών για μονομερή συναλλαγματική παρέμβαση μπορούν να εμποδίσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των αγορών συναλλάγματος και να οδηγήσουν σε υπερβολικό χρέος σε ξένο νόμισμα.
Τέλος, η νέα καθοδήγηση του ΔΝΤ πρέπει να καλύπτει τις σημαντικές προκλήσεις της επικοινωνίας και τα ζητήματα αξιοπιστίας που μπορεί να προκύψουν όταν οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν πολλαπλά μέσα.
Συνεχίζοντας τη σκέψη, σε στενή διαβούλευση με την εκτελεστική επιτροπή και τις αρχές των χωρών, έχουμε επίγνωση ότι ένα βελτιωμένο πλαίσιο θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτο για να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα στόχων, ανέφερε η Kristalina Georgieva.
Επιπλέον, ενώ η σημερινή εστίαση του ΔΝΤ είναι σε εργαλεία πολιτικής που μπορούν να αναπτυχθούν ταχέως για την αντιμετώπιση εξωτερικών κρίσεων, θα επεκτείνει τελικά το πλαίσιο για να συμπεριλάβει τη δημοσιονομική πολιτική.
Όπως πάντα, στο ΔΝΤ προσπαθούμε να παρέχουμε στις χώρες μέλη μας τις καλύτερες διαθέσιμες κατευθυντήριες γραμμές για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης και σταθερότητας, καταλήγει στο άρθρο της η Kristalina Georgieva.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης