Η Fidelity θα πάρει το 5% με 7% της Eurobank που στοχεύει σε 450 εκατ. οργανικά κέρδη το 2020 – Πωλητές Capital και Pimco θα μείνουν με 2% - 2,5%

Η Fidelity θα πάρει το 5% με 7% της Eurobank που στοχεύει σε 450 εκατ. οργανικά κέρδη το 2020 – Πωλητές Capital και Pimco θα μείνουν με 2% - 2,5%
Τι βλέπει και αγοράζει το Fidelity που στοχεύει στο 5% με 7% των μετοχών της Eurobank ή 185 με 250 εκατ μετοχές.
Σημαντικές μετοχικές μεταβολές επίκεινται στην Eurobank λίαν συντόμως καθώς σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του bankingnews...  το αμερικανικό fund Fidelity με 7 τρισεκ. δολάρια υπό διαχείριση έχει αποφασίσει να επενδύσει στην τράπεζα με στόχο να αποκτήσει το 5% με 7%.
Ήδη κατέχει το 1,8% ή 67 εκατ μετοχές που πούλησε πρόσφατα το Capital Group.
Το bankingnews όταν πραγματοποιήθηκε το πακέτο του 1,8% των μετοχών στην Eurobank μέσω της Goldman Sachs είχε προειδοποιήσει ότι ο πωλητής ήταν το Capital Group και η πληροφορία αυτή πλέον επιβεβαιώνεται.
Το Capital Group είχε βρεθεί με ποσοστό κάποια στιγμή 7% στην Eurobank και θα μείνει με περίπου 2%.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα πουλήσει και η Pimco που κατέχει ποσοστό 5,23% της Eurobank και θα απομείνει με 2,5%.
Τα βασικά ερωτήματα είναι δύο
1)Γιατί πουλάνε Capital Group και προσεχώς και η Pimco
2)Τι βλέπει το Fidelity που αγοράζει;

Απαντήσεις

1)Το capital group πουλάει γιατί είχε αγοράσει μετοχές από τα 0,45 ευρώ ήδη καταγράφει σημαντικά κέρδη, σχεδόν αποδόσεις 100%.
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων των διεθνών funds κάποιοι επενδυτές μετά από τέτοιας κλίμακας αποδόσεις, παίρνουν τα κέρδη τους.
Το Capital Group κατείχε στο παρελθόν έως το 7,12% και στοχεύει να μειώσει την επενδυτική έκθεση στο 2%.
Ήδη το ποσοστό της Capital Group βρίσκεται στο 3% περίπου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα μειώσει προσεχώς επενδυτική θέση και το αμερικανικό fund Pimco που κατέχει το 5,23% των μετοχών της Eurobank.
Στόχος είναι να μειωθεί το ποσοστό στο 2,5% δηλαδή μείωση 2,7% περίπου.
Να αναφερθεί ότι η Pimco απέκτησε μετοχές της Eurobank και μέσω της Grivalia οπότε εύλογα κάποια στιγμή θα πουλούσε μετοχές Eurobank από τις οποίες κερδίζει.
Να σημειωθεί ότι πωλητές έχουν εμφανιστεί το Capital Group, το αμερικανικό fund RWC Asset Advisors, που λειτουργούσε και ως θεματοφύλακας, καθώς και το αμερικανικό Vanguard έχουν μειώσει τις επενδυτικές τους θέσεις στην μετοχή της Eurobank.

2)Τι βλέπει και αγοράζει το Fidelity που στοχεύει στο 5% με 7% των μετοχών της Eurobank ή 185 με 250 εκατ μετοχές.
Το βασικό σενάριο του Fidelity είναι ότι η Eurobank θα επιτύχει οργανικά κέρδη 450 εκατ ευρώ το 2020.
Το 2020 θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για την Eurobank γιατί στο α΄ τρίμηνο του 2020 θα εγγράψει και την ζημία 1,5 δισεκ. ευρώ για την εξυγίανση λόγω τιτλοποίησης 9,5 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων.
Όμως αυτό που θα μετρήσει είναι η οργανική κερδοφορία και η Eurobank για το 2020 προσβλέπει σε 450 εκατ κέρδη που ισοδυναμεί με 13% απόδοση επί των κεφαλαίων.
Το Fidelity περιμένει να δει ορατότητα στο κεφαλαιώδες ζήτημα της κερδοφορίας των τραπεζών.
Ενώ όλοι εστιάζουν – και δικαιολογημένα – στις πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου ένα εξίσου σημαντικό θέμα για τους διεθνείς επενδυτές που παρακολουθούν τις ελληνικές τράπεζες είναι η κερδοφορία.
Ένας από τους λόγους που δεν αγοράζουν μετοχές τραπεζών είναι γιατί δεν έχουν ορατότητα για την κερδοφορία.
Όταν οι τράπεζες δώσουν στόχους κερδοφορίας για το 2020 και 2021 τότε ίσως θα επανακάμψει το ενδιαφέρον.
Στο πλαίσιο αυτό κινείται και το Fidelity που πιστεύει ότι η Eurobank μπορεί να επιτυγχάνει 500 εκατ ευρώ κέρδη τον χρόνο.
Έμπειρος τραπεζίτης υποστηρίζει – και ορθά – ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ δύο αντικρουόμενων δυνάμεων από την μια να διαθέτουν ισχυρά και υψηλής ποιότητας κεφάλαια και από την άλλη να επιτυγχάνουν κέρδη.
Όσο αυξάνονται τα κεφάλαια θα αυξάνονται και οι απαιτήσεις σε κέρδη π.χ. εάν στόχος είναι 10% απόδοση και μια τράπεζα έχει 7 δισεκ. κεφάλαια θα πρέπει τότε να επιτυγχάνει κέρδη τουλάχιστον 700 εκατ κ.ο.κ.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS