Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τα νέα χαράτσια που έρχονται στις εισφορές για 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους από 12 Μαρτίου

tags :
Τα νέα χαράτσια που έρχονται στις εισφορές για 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους από 12 Μαρτίου
Νέες αναδρομικές εισφορές θα κληθούν να καταβάλλουν μετά τις 12/3, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με βάση τις νέες κλίμακες που προβλέπονται στο ν/σ που κατατέθηκε στη Βουλή
Νέες αναδρομικές εισφορές θα κληθούν να καταβάλλουν μετά τις 12 Μαρτίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, με βάση τις νέες κλίμακες που προβλέπονται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, παράλληλα με πρόστιμο ίσο με 12 συντάξεις στην περίπτωση που συνταξιούχοι δεν δηλώνουν την απασχόλησή τους.
Οι εισφορές του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου θα υπολογιστούν σύμφωνα με την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία για τους εν λόγω ασφαλισμένους, εφόσον οι ίδιοι δεν επιλέξουν κλίμακα στην ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος Φεβρουαρίου.
Οι ασφαλισμένοι δύνανται μετά από αίτησή τους  να ζητήσουν τη μεταβολή της ασφαλιστικής κατηγορίας, σε κάθε περίπτωση όμως η μετάταξη από κατηγορία σε κατηγορία θα γίνεται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από την υποβολή της αίτησης και θα ισχύει υποχρεωτικά για όλο το επόμενο έτος από την υποβολή της αίτησης.
Ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα αποτελεί και η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2019 που εκκρεμεί (υπολογισμός εισφορών με βάση το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων για τα εισοδήματα του 2019 που θα δηλωθούν το 2020) με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.
Οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι του Ε.Φ.Κ.Α. κατατάσσονται από 1-1-2020 σε έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες προσθέτοντας  το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κύριας σύνταξης μαζί με τις εισφορές υγειονομικής περίθαλψης.
Για τους συνταξιούχους προβλέπεται η υποχρέωση του απασχολούμενου συνταξιούχου να δηλώνει την απασχόλησή του στον Ε.Φ.Κ.Α. και στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. Παράλειψη της δήλωσης αυτής συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου ποσού ίσου με το ύψος δώδεκα μηνιαίων συντάξεων, αντί του ποσού που έπρεπε να παρακρατηθεί με επιβάρυνση ετήσιου επιτοκίου 4,56%, που ισχύει σήμερα.    

Image



Η υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών ισχύει όπως και πριν και για τα μέλη ΔΣ  των ΑΕ που είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον, για τους υγειονομικούς που αμείβονται κατά πράξη,  για τους διαχειριστές ΙΚΕ, για τον εταίρο μονοπρόσωπης ΙΚΕ, κ.λπ.).
Νέοι επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενοι.
Για όλους τους νέους ελεύθερους  επαγγελματίες (και όχι μόνο τους επιστήμονες όπως προβλέπουν οι υφιστάμενες διατάξεις του ν.4387/2016) καθώς και τους αυτοτελώς απασχολούμενους θεσπίζεται ειδική κατηγορία ασφαλιστικών εισφορών η οποία ισχύει για (5) έτη από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος με συνολικό ποσό εισφοράς τα 136 ευρώ.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη ασφάλισης και μέχρι 31/12/2019 δεν υπάγονταν σε καθεστώς καταβολής μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, είναι δυνατή η εφαρμογή των ανωτέρω από 1/1/2020 και για όσο χρονικό διάστημα υπολείπεται τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών.

 Ασφαλιστικές εισφορές επικουρικής ασφάλισης  

Θεσπίζεται νέο πλαίσιο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους έμμισθους δικηγόρους. Από την 1.1.2020 και εφεξής κατατάσσονται σε τρεις (3) ασφαλιστικές κατηγορίες καταβάλλοντας τα αντίστοιχα σταθερά ποσά μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς.  
 

Image
 

Από τα επόμενα τρία χρόνια και μετά προσαύξηση κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Εισφορές ΕΦΑΠΑΞ

Οι ασφαλισμένοι αυτοτελώς απασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες (οι οποίοι είχαν και έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης) και όλοι οι πριν και μετά την 1.1.1993 ασφαλισμένοι, έμμισθοι δικηγόροι, μισθωτοί μηχανικοί και υγειονομικοί των οικείων τομέων του κλάδου πρόνοιας του πρώην ΕΤΑΑ, για την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών του Κλάδου Εφάπαξ Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ, κατατάσσονται από 1-1-2020 σε  3 ασφαλιστικές κατηγορίες.

Image

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης