Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μπρος - πίσω κάνει η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό

tags :
Μπρος - πίσω κάνει η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό
Με ελιγμούς προσπαθεί η κυβέρνηση να βρει βηματισμό στο μεταναστευτικό
Με ελιγμούς προσπαθεί η κυβέρνηση να βρει βηματισμό στο μεταναστευτικό ενώ δημιούργησε προβληματισμό η ανακοίνωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου για παράταση της διαδικασίας επίταξης των εκτάσεων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Κι αυτό δείχνει όπως σχολίαζαν πολιτικοί παρατηρητές ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει στην τελεσίδικη απόφαση που έλαβε λίγες ημέρες νωρίτερα και μάλιστα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση του κ. Μηταράκη ερμηνεύτηκε από κάποιους, ως υπαναχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης η οποία υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων προχωρά σε κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης στις περιοχές που θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας.
Υπήρξε πάντως έντονο παρασκήνιο την Δευτέρα μετά τη δήλωση του Νότη Μηταράκη περί παγώματος των επιτάξεων σύμφωνα με το οποίο  θεωρήθηκε ότι η κυβέρνηση υπαναχωρεί από την αποφασιστικότητα που είχε επιδείξει να φτιάξει αυτές τις δομές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου πάγωσαν όταν άκουσαν τον υπουργό Μετανάστευσης να λέει ότι παγώνουν τα έργα.
Αυτός ήταν και ο λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τον οποίο βρέθηκε αμέσως μετά την τηλεοπτική του εμφάνιση στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μηταράκης και συνομίλησε με τον πρωθυπουργό.
Είναι σαφές ότι υπήρξε δυσαρέσκεια για τον τρόπο που βγήκε προς τα έξω η προσπάθεια να φανεί ότι η κυβέρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή με τις τοπικές κοινωνίες.
Από το κυβερνητικό επιτελείο βέβαια, σημειώνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν τίθεται θέμα για τον κ.Μηταράκη.
Ούτως ή άλλως, μπουλντόζες δεν μπορούν να μπουν μέχρι την προσεχή Δευτέρα.
Κατά συνέπεια, υπάρχει ένα περιθώριο από την κυβέρνηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, να υποδείξουν οι τοπικές κοινωνίες έναν άλλο χώρο αν το πρόβλημα είναι η χωροθέτηση που έχει γίνει.
Με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί όμως, θεωρείται πολύ δύσκολο να βρεθεί άλλος χώρος στα νησιά καθώς είναι περιορισμένες οι εκτάσεις.
Σε περίπτωση πάντως που βρεθεί, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να το συζητήσει και να κατασκευάσει σε διαφορετικά σημεία από αυτά που έχουν οριοθετηθεί, τα κέντρα.
Υπό το πρίσμα αυτό, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το Μαξίμου δεν κάνει πίσω στην κατασκευή νέων δομών, απλώς συζητά το ενδεχόμενο να βρεθούν νέοι χώροι.
Σε ότι αφορά τα λεγόμενα του κ. Μηταράκη, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε μια εβδομάδα προθεσμία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους, κατάλληλους και διαθέσιμους, για την κατασκευή των κλειστών  δομών στα νησιά.
Παρά το γεγονός πως εδώ και μήνες είναι σε εξέλιξη ο διάλογος, όπως υπογραμμίζουν, αν, ακόμη και τώρα, τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν να υποδείξουν εναλλακτικούς χώρους για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά τους, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή.
Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση από την πλευρά της δηλώνει ότι τα κλειτσά κέντρα θα προχωρήσουν σε κάθε περίπτωση ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα πως όλα είναι έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου και επιστροφών, που θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης