Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης της οικονομίας της Κίνας, σε σχέση με τα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού

Rabobank: Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης της οικονομίας της Κίνας, σε σχέση με τα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού
Ο αντίκτυπος της οικονομικής επιβράδυνσης εξαπλώνεται εκτός Κίνας: Η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη αναθεώρησαν επί τα χείρω, τις προοπτικές ανάπτυξης - Βαρύς ο αντίκτυπος και στην Ιαπωνία
Με την επικαιρότητα να εξοικειώνεται δραματικά με την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων του νέου κορωνοϊού, η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας πήρε ανάσα από ένα νέο πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBoC), σήμερα 17 Φεβρουρίου.
Η PBoC μείωσε τα επιτόκια για δάνεια διάρκειας ενός έτους σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομίας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ότι το Πεκίνο θα εισάγει στοχοθετημένες περικοπές φόρων, δασμών και τελών.
Ωστόσο, ο οικονομικός αντίκτυπος του προγράμματος στήριξης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα μέτρα που απαιτούνται για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.
Και η σύγκριση των δύο πακέτων καθιστά τα μέτρα στήριξης ανεπαρκή.

Σύμφωνα με το Reuters, οι περιορισμοί στην επαρχία Hubei ενισχύθηκαν περαιτέρω χθες 16/2, με τον περιορισμό στην κυκλοφορία ακόμη και των οχημάτων να γίνεται εντονότερος και τις εταιρίες να διατάσσονται να παραμείνουν κλειστές μέχρι νεωτέρας οδηγίας.
Όπως ανακοινώθηκε επίσης, η κινεζική κυβέρνηση σκοπεύει να καθυστερήσει την ετήσια συνάντησή της Ολομέλειας του κοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια περιορισμού του ιού.
Περίπου 3.000 μέλη του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου αναμένετο να συναντηθούν στο Πεκίνο από τις 5 Μαρτίου και για περίπου δύο εβδομάδες συναντήσεων με τη συμμετοχή του Προέδρου Xi και άλλων ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων.
Καθώς ο αντίκτυπος της οικονομικής επιβράδυνσης εξαπλώνεται εκτός Κίνας πια, τόσο η Σιγκαπούρη όσο και η Ταϊλάνδη αναθεώρησαν επί τα χείρω, τις προοπτικές ανάπτυξης.
Στην Ιαπωνία, η κριτική για το χειρισμό της κρίσης από τον πρωθυπουργό Abe έριξε τη δημοτικότητά του σε τρεις ξεχωριστές δημοσκοπήσεις.
Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δείχνει να ευνοεί μια γενική απαγόρευση των αφίξεων από την Κίνα και να αντιτίθεται στην ήπια πολιτική που υιοθετείται επί του παρόντος από την κυβέρνηση.
Τούτου λεχθέντος, το κόστος του κορωνοϊού για τον τουρισμό στην Ιαπωνία έχει ήδη αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του.
Ιαπωνική εφημερίδα αναφέρει ότι οι περιφερειακές οικονομίες έχουν δει τον αριθμό των επισκεπτών από την Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία να πέφτουν κατακόρυφα.
Αυτό συμβαδίζει με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ότι η Ιαπωνία θα μπορούσε να χάσει 1,29 δισεκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα από τον τουρισμό λόγω των διεθνών περιορισμών πτήσης που σχετίζονται με την έκρηξη του κορωνοϊού.
Αυτό ωστόσο δεν βοηθά στους φόβους ότι η χώρα κινδυνεύει να πέσει σε ύφεση κατά το τρέχον τρίμηνο.
Το ιαπωνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση κατά 6,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019, μετά την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων τον Οκτώβριο.
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας από την τελευταία φορά που επιβλήθηκε φόρος στο 2ο τρίμηνο του 2014.
Η συναίνεση της αγοράς έδειξε πτώση της τάξης του -3,8%.
Παρόλο που η ανάπτυξη επηρεάστηκε επίσης από τις ακραίες καιρικές συνθήκες προς τα τέλη του 2019, φαίνεται ότι τα μέτρα της κυβέρνησης να περιορίσουν τον αντίκτυπο του φόρου επί των πωλήσεων σε ορισμένα τμήματα της κοινωνίας ενδέχεται να έχουν μειωθεί.
Οι εικασίες ότι ο πρωθυπουργός Abe ίσως χρειαστεί να εξετάσει έναν άλλο κύκλο δαπανών, μόλις δύο μήνες περίπου μετά τον τελευταίο γύρο του προγράμματος στήριξης, θα αυξηθεί αναπόφευκτα.
Την Παρασκευή 14/2, κυκλοφόρησαν εκθέσεις, ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει ήδη περαιτέρω μια δέσμη πακέτου στήριξης, μεταξύ των οποίων, το να δοθούν κίνητρα σε νοικοκυριά να επενδύσουν σε μετοχές.
Εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Trump επιδιώκει να αντιδιαστείλει τον εαυτό του από τους αντιπάλους του, του Δημοκρατικού κόμματος, τους οποίους κατηγόρησε ότι ακολούθησαν τις «σοσιαλιστικές» πολιτικές.
Αρκετοί στρατηγικοί αναλυτές της αγοράς, ωστόσο, τονίζουν τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια φούσκα σε μια χρηματιστηριακή αγορά.

Μια εβδομάδα χωρίς εκπλήξεις

Το κλείσιμο των αμερικανικών αγορών για την Ημέρα του Προέδρου θα εξασφαλίσει μια αργή εκκίνηση της εβδομάδας.
Οι ειδήσεις για περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας της από την Κίνα, έδωσαν στήριξη που ευνόησε την πορεία νομισμάτων όπως το AUD, και το CNY.
Το βελτιωμένο κλίμα στις ΗΠΑ την Παρασκευή ενθάρρυνε τη δημιουργία κερδών στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές.
Ωστόσο, αυτή η εβδομάδα περιλαμβάνει μια σειρά ενημερώσεων όπως, για το πώς κινήθηκε η αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ ή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό PPI, την ενημέρωση για την πορεία του δείκτη μεταποίησης και του Philly Fed, αλλά και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της FOMC στις 28-29 Ιανουαρίου. Αν και αυτό είναι απίθανο να επιφυλάσσει εκπλήξεις για μια πολιτική που «διατηρείται ως έχει», θα μπορούσε ενδεχομένως να δίνει ένα στίγμα για τις προθέσεις πολιτικής της Fed, εν τω μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης