Τελευταία Νέα
Διεθνή

Centeno για τις ηχογραφήσεις Βαρουφάκη: Ουδέν σχόλιο - Μεταξύ των καθοδικών κινδύνων ο κορωνοϊός - Ανησυχίες από Regling

tags :
Centeno για τις ηχογραφήσεις Βαρουφάκη: Ουδέν σχόλιο - Μεταξύ των καθοδικών κινδύνων ο κορωνοϊός - Ανησυχίες από Regling
Έντονα ενοχλημένοι είναι οι ευρωπαίοι εταίροι αναφορικά με το θέμα της ηχογράφησης των συνεδριάσεων του Eurogroup από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη
Έντονα ενοχλημένοι είναι οι ευρωπαίοι εταίροι αναφορικά με το θέμα της ηχογράφησης των συνεδριάσεων του Eurogroup από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κ. Regling ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη σημερινή (17/2)  συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης επισήμανε ότι πρόκειται για «παραβίαση της εμπιστοσύνης». 
Να σημειωθεί ότι ο κ. Regling  γνωρίζει άριστα τον κ. Βαρουφάκη αφού είχε συμμετάσχει στις θυελλώδεις συνεδριάσεις του Eurogroup το 2015. 
«Λυπούμαστε πολιτικά, αλλά ουδέν σχόλιο», αρκέστηκε να πει ο πρόεδρος του Eurogroup M. Centeno.
Στο σημερινό Eurogroup εκφράστηκε σκεπτικισμός για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του κορονοϊού.
Ο κ. Centeno τον συμπεριέλαβε στα πιθανά καθοδικά ρίσκα για την οικονομία της ευρωζώνης, αλλά εκτίμησε ότι το σοκ και οι συνέπειες θα είναι προσωρινά.
Εντονότερο προβληματισμό εξέφρασε ο κ. Regling λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των αγορών.
«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα.
Πολλοί αναλυτές αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την Κίνα και άλλες οικονομίες...
Δεν ξέρουν πόσο θα διαρκέσει το πρόβλημα.
Οι επιπτώσεις στο εμπόριο, στον τουρισμό και στην εμπιστοσύνη θα διαχυθούν στην παγκόσμια οικονομία. Το πρώτο τρίμηνο νομίζω θα είναι προβληματικό για πολλές χώρες», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM.
Αναλυτικότερα όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Μ. Centeno «το ο κύριο σημείο πολιτικής που συζητήθηκε σήμερα ήταν η φορολογική επιβάρυνση για την εργασία, η οποία είναι η διαφορά μεταξύ των μισθών προ φόρων και μετά φόρων..
Όπως μπορεί να γνωρίζετε, έχουμε ήδη ένα σύνολο κοινών αρχών και σημείων αναφοράς για τη φορολογία.
Σήμερα συζητήσαμε πώς να μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και να την μετατοπίσουμε σε άλλες μορφές φορολογίας, και ιδίως στη φορολογία του περιβάλλοντος.
Η ανάλυση της Επιτροπής δείχνει ότι υπήρξε κάποια πρόοδος όσον αφορά τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στην εργασία στη ζώνη του ευρώ τα τελευταία χρόνια, αν και παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο. Αυτό είναι σημαντικό για την αύξηση των κινήτρων για εργασία, ιδίως για τους χαμηλόμισθους.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης τα πιθανά οφέλη του επανασχεδιασμού των φόρων γύρω από τους κλιματικούς στόχους.
Ταυτόχρονα, ενδέχεται να χρειαστούν συνοδευτικά μέτρα για την αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων της διανομής, οι οποίες διαφορετικά θα υπονομεύσουν τη δημόσια στήριξη για τέτοιους φόρους».
Ο κ. Centeno πρόσθεσε πως συζητήθηκε επίσης «η παρακολούθηση της Ιρλανδίας μετά το πρόγραμμα.
Μια κληρονομιά από μια κρίση που είναι τώρα παρελθόν.
Τα θεσμικά όργανα μας ενημέρωσαν για τα κύρια πορίσματα των αποστολών τους τον Νοέμβριο.
Οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της Ιρλανδίας εξακολουθούν να είναι ισχυρές.
Ενθάρρυναν την Ιρλανδία να συνεχίσει να εφαρμόζει υγιείς πολιτικές για τη διαφύλαξη της ιρλανδικής οικονομίας από τους κινδύνους μείωσης των κινδύνων και, ειδικότερα, την αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σύμφωνα με τον κ. Centeno «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις χειμερινές προβλέψεις της.
Αυτό επιβεβαιώνει ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ εξακολούθησε να αναπτύσσεται, αν και με ρυθμούς συγκρατημένους.
Ενώ ορισμένοι από αυτούς τους κινδύνους έχουν υποχωρήσει ελαφρώς, συμπεριλαμβανομένου του Brexit και των εμπορικών εντάσεων, η πρόσφατη εκδήλωση του κορωνοϊού αποτελεί λόγο ανησυχίας και κάτι που θα χρειαστεί να παρακολουθήσουμε στενά.
Παράλληλα ο κ. Centeno τόνισε πως συμφωνήθηκαν πέντε προτεραιότητες για το 2020, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική βιωσιμότητα και δημόσιες επενδύσεις, αγορές εργασίας και κοινωνική ένταξη, οικονομική σταθερότητα και εμβάθυνση της ΟΝΕ.
Η Επιτροπή παρουσίασε επίσης τις προτεραιότητές της για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ). Ανέφερε ο Mario Centeno
«Μεταξύ αυτών είναι μια ανακοίνωση για τον διεθνή ρόλο του ευρώ, μια πρόταση για το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης ανεργίας, μια ανασκόπηση της οικονομικής διακυβέρνησης και περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς.
Ενώ οι προτεραιότητες αυτές είναι κοινές, υπάρχει μια ξεκάθαρη αίσθηση επείγουσας ανάγκης γύρω από την αίθουσα.
Μια αίσθηση ότι υπάρχει μια περιορισμένη ευκαιρία ευκαιρίας και πρέπει να υλοποιήσουμε αυτές τις προτεραιότητες, με ιδιαίτερη έμφαση στην Τραπεζική Ένωση.
Ένα πρώτο βήμα για την αναθεώρηση αυτού του καταλόγου προτεραιοτήτων ήταν μια πρώτη συζήτηση σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τους οικονομικούς και δημοσιονομικούς κανόνες μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης