Τελευταία Νέα
Διεθνή

Larijani (Ιράν): To Ιράν πρόθυμο να στηρίξει οικονομικά το Λίβανο να ξεπεράσει την οξεία κρίση

Larijani (Ιράν): To Ιράν πρόθυμο να στηρίξει οικονομικά το Λίβανο να ξεπεράσει την οξεία κρίση
Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του Λιβάνου δήλωσε ο πρόεδρος του Ιρανικού Κοινοβουλίου κατά την επίσκεψή του στο Λίβανο
Το Ιράν είναι έτοιμο να συνδράμει τον Λίβανο, ο οποίος έχει βυθισθεί σε έντονη οικονομική κρίση, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου κατά την επίσκεψή του στη Βηρυττό ο πρόεδρος του Ιρανικού Κοινοβουλίου Ali Larijani, όπως μεταδίδει το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Ιρανού πολιτικού στον Λίβανο από την ανάληψη της νέας κυβέρνησης της Βηρυττού τον Ιανουάριο.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα προέκυψε έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων, μεταξύ αυτών και της σιιτικής Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από την Τεχεράνη.
«Ευχόμαστε στη νέα κυβέρνηση κάθε επιτυχία για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη χώρα», εξέφρασε ο Larijani, του οποίου οι δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Λιβανέζο πρόεδρο Michel Aoun αναμεταδόθηκαν από το πρακτορείο ΑΝΙ .
«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του Λιβάνου», τόνισε ο Larijani, σύμφωνα με το ΑΝΙ και τον λογαριασμό Twitter της λιβανέζικης προεδρίας.
Ο Larijani συναντήθηκε επίσης με τον Λιβανέζο ομόλογό του Nabih Berry και τον πρωθυπουργό Hassan Diab.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τεχεράνη προσφέρεται να βοηθήσει οικονομικά τον Λίβανο, ο οποίος έχει συσσωρεύσει ένα χρέος 92 δισεκ. δολαρίων, που ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ της χώρας κι αποτελεί το κύριο αίτιο για την έξαρση, από τον περασμένο Οκτώβριο, των λαϊκών αντιδράσεων και διαδηλώσεων ενάντια στην καθεστηκυία τάξη της χώρας, η οποία στηλιτεύεται ως διεφθαρμένη και ανίκανη.
Μολαταύτα, η διηρεμένη πολιτική τάξη του Λιβάνου στέκεται εφεκτική απέναντι στην ιρανική πρόταση για βοήθεια κυρίως λόγω του πολιτικού ανταγωνισμού ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου, που κατά κανόνα αποτελούν τους κύριους επενδυτές στον Λίβανο.
«Τα μετρητά του Ιράν μπορούν μεν να επιλύσουν την κρίση σε ένα κόμμα, όχι όμως και την κρίση μίας χώρας», υποστήριξε την περασμένη Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός Saad Harriri.
Ενώπιον του οικονομικού αδιεξόδου, ο Λίβανος έχει προσφύγει για βοήθεια στο ΔΝΤ—ενόψει δε και της ωρίμανσης 1,2 δισεκ. δολαρίων σε Ευρωομόλογα, τα οποία θα πρέπει να αποπληρώσει τον Μάρτιο η Βηρυττός.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης