Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης αναζητά επενδυτές για ΣΔΙΤ σε έργα υποδομής

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης αναζητά επενδυτές για ΣΔΙΤ σε έργα υποδομής
Ο Imamoglu ανακοίνωσε τη σύσταση του Οργανισμού Επενδύσεων, προκειμένου να προσελκύσει στρατηγικούς επενδυτές για έργα υποδομής ύψους δισεκ. δολαρίων, που θα τα ολοκληρώσουν εντός πενταετίας
Τη σύσταση ενός Οργανισμού Επενδύσεων, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, ο Δήμος Κωνσταντινούπολης προκειμένου να προσελκύσει στρατηγικούς ή χρηματοοικονομικούς επενδυτές για έργα υποδομής ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές, επεξεργασία αποβλήτων, ασύρματες επικοινωνίες και τεχνολογικούς κόμβους.
Την ανακοίνωση της σύστασης έκανε ο Nihat Narin, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, ο οποίος θα τρέξει την αναζήτηση των εταιρικών σχέσεων, με διεθνείς επενδυτές, για έργα τα οποία τοποθετούνται σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
«Μόνο οι γραμμές του μετρό που θέλουμε να ολοκληρώσουμε χρειάζονται περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε επενδύσεις», είπε ο Narin σε συνέντευξή του μετά την εκδήλωση της ανακοίνωσης.
«Θα διευκολύνουμε τις επενδυτικές διαδικασίες».
Ο οργανισμός προσκάλεσε τοπικούς και διεθνείς επενδυτές και εκπροσώπους διεθνών τραπεζών, μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs και η Societe Generale.
Η London & Partners, το διεθνές εμπορικό, επενδυτικό και διαφημιστικό πρακτορείο της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου, έκανε μια παρουσίαση σχετικά με το πώς προσέλκυσε εταιρείες στην πόλη, όπως η Twitter, η Alibaba, η Tesla και η Airbnb.
Τα σχέδια που έχουν προγραμματιστεί για την πόλη έως το 2024 περιλαμβάνουν την επέκταση του υπόγειου δικτύου μετρό σε 550 χιλιόμετρα από 320 χιλιόμετρα, αύξηση του μεριδίου της θαλάσσιας μεταφοράς στο 10% του συνολικού δικτύου μεταφορών, από 4%, υπερδιπλασιασμού της χωρητικότητας στάθμευσης αυτοκινήτων σε 195.000 μονάδες από 95.000 μονάδες, αύξηση της αναλογίας των ανακυκλωμένων αποβλήτων στο 50% από 16% και ενισχύοντας την ισχύ που παράγεται από ανακυκλωμένα απόβλητα στα 250 megawatt από 72 megawatt, σύμφωνα με τον Narin.
Οι κάτοικοι της Πόλης των 15,5 εκατομμυρίων επέλεξαν πέρυσι ως δήμαρχο τον κ. Ekrem Imamoglu, από το κύριο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), δίνοντάς του μια μεγάλη νίκη, μετά από 25 χρόνια διακυβέρνησης από τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, το κόμμα του και τους προκατόχους του.
Ο Imamoglu υποσχέθηκε να καταστήσει την εμπορική πρωτεύουσα της Τουρκίας, υπεύθυνη για το ένα τρίτο της οικονομίας της χώρας, ύψους 734 δισεκ. δολαρίων, «κέντρο δημοκρατίας και φιλελεύθερων ιδεών» σε ομιλία που έκανε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, σήμερα Δευτέρα 17/2.
Ο νέος δήμαρχος, δήλωσε κατά την ομιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ότι ανέλαβε ένα υψηλό χρέος 35 δισεκατομμυρίων λιρών (5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, γεγονός που περιόρισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κωνσταντινούπολης.
«Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Κωνσταντινούπολης περιορίζεται από το σχετικά υψηλό χρέος της, το οποίο θα παραμείνει αυξημένο κατά το 2020 και την ανοδική πίεση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, δεδομένης της σημαντικής έκθεσης της πόλης σε χρέος σε ξένο νόμισμα», δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος αξιολογεί την πόλη στο "Β1", σε αξιολόγηση, στις 13 Φεβρουαρίου.
Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης ζήτησε την έγκριση από την κυβέρνηση της Τουρκίας, για ένα σχέδιο πώλησης περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων ευρωομολόγων στις διεθνείς αγορές.
Ο κ. Imamoglu δήλωσε ότι η πόλη χρειάστηκε κεφάλαια από την πώληση ομολόγων για τη χρηματοδότηση έργων, καθώς οι κρατικές τράπεζες "έκλεισαν τις πόρτες" στον δήμο ο οποίος πλέον διοικείται από την αντιπολίτευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης