Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Βαρύ πλήγμα στην ΕΕ, ύφεση σε Γερμανία και Ιταλία αν ξεσπάσει πανδημία κορωνοϊού - Επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία

Nomura: Βαρύ πλήγμα στην ΕΕ, ύφεση σε Γερμανία και Ιταλία αν ξεσπάσει πανδημία κορωνοϊού - Επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία
Ύφεση σε Γερμανία και Ιταλία το 2020, αν ξεσπάσει πανδημία
Βαρύ θα είναι το πλήγμα και για την ευρωπαϊκή οικονομία, εάν η εξάπλωση του κορωνοϊού  συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι και εξελιχθεί σε πανδημία, σύμφωνα με έκθεση του ιαπωνικού οίκου Nomura.
Η Nomura παρουσιάζει τις προβλέψεις της για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, την ώρα που εντείνεται η αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει προβλέψει πως θα εξελιχθεί ο ιός.
«Εάν τα μέτρα αποκλεισμού στην Κίνα συνεχιστούν για όλο το α΄εξάμηνο του 2020, αλλά κυρίως εάν εξελιχθεί σε πανδημία, ο φόβος θα αυξηθεί δραματικά στην Ευρώπη και η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό.
Μία παρατεταμένη επιβράδυνση στην κινεζική οικονομία θα οδηγήσει σε ακόμη πιο αδύναμες εμπορικές ροές, με τη Γερμανία να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα», εξηγούν οι αναλυτές της Nomura, σύμφωνα με τον Guardian.
Σε αυτή την περίπτωση, οι αναλυτές προβλέπουν επιβράδυνση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο -0,1% το 2020, από το βασικό σενάριο για ανάπτυξη +0,7% σε ετήσια βάση.
Γερμανία και Ιταλία θα διολισθήσουν στην ύφεση το 2020 και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, μέσω της μείωσης επιτοκίων και της αύξησης του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.
Επίσης δεν αποκλείεται οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν δράση σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής.
Για την παγκόσμια οικονομία, το βασικό σενάριο προβλέπει για το σύνολο του 2020 επιβράδυνση του ΑΕΠ στο +3,1%, το άσχημο στο +2,7% και το ακραίο στο +2,1%.
Στις ΗΠΑ, για το σύνολο του 2020, το βασικό σενάριο προβλέπει επιβράδυνση του ΑΕΠ στο +1,7%, το άσχημο στο +1,5% και το ακραίο στο +1,3%.

Κίνα: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 3%, η χειρότερη επίδοση από την Τιενανμέν

Όσον αφορά την κινεζική οικονομία, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 3% στο α΄τρίμηνο του 2020, από 6%, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ιαπωνικής τράπεζας.
Εάν επαληθευτεί η πρόβλεψη, θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από τα επεισόδια στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.
Το ακραίο σενάριο προβλέπει στασιμότητα, με ανάπτυξη +0,5%.
Για το σύνολο του 2020, η Nomura υποβαθμίζει την εκτίμησή της για το ΑΕΠ στο +3,9%, από +5,7% προηγουμένως.

Αναλυτικά το βασικό, το άσχημο και το ακραίο σενάριο της Nomura για τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του COVID -19 στην παγκόσμια οικονομία

Image

Bundesbank: Αδύναμη η γερμανική ανάπτυξη το α' 3μηνο του 2020, λόγω κορωνοϊού

Η εκτίμηση ότι η γερμανική οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη το α' τρίμηνο του 2020, λόγω των αδύναμων εξαγωγών και του κορωνοϊού, περιλαμβάνεται σε έκθεση της Bundesbank.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρέμεινε στάσιμη το δ' τρίμηνο του 2019 και αναπτύχθηκε κατά μόλις 0,6% σε όλο το 2019 καθώς ο μεταποιητικός τομέας εισήλθε σε ύφεση προκαλώντας ανησυχία στην ευρωζώνη.
«Για το α' τρίμηνο του 2020, δεν υπάρχουν σημάδια για θεμελιώδη αλλαγή της γερμανικής οικονομίας.
Με την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Κίνα στις αρχές του 2020, προστέθηκε ένα νέο στρώμα κινδύνου» αναφέρει η Bundesbank.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η γερμανική οικονομία θα συνεχίσει να βασίζεται στην εγχώρια κατανάλωση χάρη στην αύξηση των μισθών, την ισχυρή αγορά εργασίας και ένα ισχυρό κατασκευαστικό τομέα.
Αλλά η βιομηχανία θα επιβαρύνει την ανάπτυξη, ακόμα κι αν οι δείκτες κλίματος φαίνεται πως ευνοϊκοί, υποδηλώνοντας κάποια βελτίωση.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης