Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τασούλας: Αν θέλει ο Βαρουφάκης να δημοσιοποιήσει τις ηχογραφήσεις του Eurogroup, να το κάνει ο ίδιος

tags :
Τασούλας: Αν θέλει ο Βαρουφάκης να δημοσιοποιήσει τις ηχογραφήσεις του Eurogroup, να το κάνει ο ίδιος
Ο κ. Βαρουφάκης με ψήφισε να είμαι πρόεδρος της Βουλής και όχι κομπάρσος σε ένα μονόπρακτο σημείωσε ο κ. Τασούλας
Nα αναλάβει την ευθύνη και να δημοσιοποιήσει ο ίδιος τις συνεδριάσεις του Eurogroup που υποστηρίζει πως έχει ηχογραφήσει, προέτρεψε τον Γιάνη Βαρουφάκη ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο κ. Τασούλας σχετικά με την κατάθεση των στοιχείων του κ. Βαρουφάκη στη Βουλή τόνισε:
«Δεν το κατέθεσε, μου το εμπιστεύτηκε για να κάνω ότι νομίζω.
Γιατί μίλησε για τη διακριτική ευχέρεια που έχω πώς θα το αξιολογήσω και θα το αξιοποιήσω.
Οι λόγοι που το επέστρεψα αμέσως είναι ότι δεν αντιλαμβάνομαι ούτε τη δική μου αποστολή ούτε της Βουλής ως μηχανισμού υλοποίησης κάποιων πρωτοβουλιών και κάποιων αποφάσεων που παίρνουν οι πολιτικοί αρχηγοί και αφορούν στο πρόσωπό τους.
Ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του εδώ και 5 χρόνια κρυφές μαγνητοφωνήσεις του Eurogroup και έκτοτε έχουμε μείνει εκεί.
Εάν αισθάνεται την ανάγκη αυτές να τις κοινολογήσει είναι προτιμότερο να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη αυτής της κοινολογήσεως, εγώ δεν μπορώ να μετέχω σε αυτή την πράξη.
Εμένα και ο κ. Βαρουφάκης με ψήφισε να είμαι πρόεδρος της Βουλής και όχι κομπάρσος σε ένα μονόπρακτο στο οποίο επιλέγει ο ίδιος και το θέμα και τον τίτλο».
Στην συνέχεια επεσήμανε: «Δεν είναι νομικό για μένα το θέμα, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, νομικό μπορεί να προκύψει αν πράγματι αποκαλυφθεί ότι τα μαγνητοφωνούσε.
Μέχρι στιγμής λέει ότι τα μαγνητοφωνούσε γιατί όπως ξέρετε και το σύνταγμα και οι νόμοι προστατεύουν το απόρρητο των επικοινωνιών από εκεί και πέρα είναι πολιτικό και αισθητικό, είναι μια διαφορά αντιλήψεως.
Εγώ προσωπικά δεν θα το έκανα ποτέ αυτό.
Πέντε χρόνια έχει στα χέρια του ένα τεράστιο μυστικό, εγώ δεν είμαι ο άνθρωπος ο οποίος θα βγάλω αυτό το μυστικό στην επιφάνεια, ας το κάνει ο ίδιος είναι προτιμότερο».

Για την δήλωση Τσίπρα περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Τσίπρα για «ευθύνη και έλεγχο των κρίσιμων αρμών της εξουσίας», ο Πρόεδρος της Βουλής σχολίασε πως «Αν εννοεί τις τρεις μορφές εξουσίας, που αυτό φάνηκε να εννοεί, τότε είναι μεγάλο λάθος.
Η διάκριση των εξουσιών είναι στοιχειώδης πρόνοια των δημοκρατικών πολιτευμάτων.
Δεν μπορεί να ελέγχει την Δικαιοσύνη, η νομοθετική λειτουργία έτσι όπως προέκυψε να το αντιλαμβάνεται, όμως εν συνεχεία διευκρίνισε πως εννοούσε τους αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας.
Αντιλήφθη ποιος ήταν ο σάλος ο εύλογος που προκλήθηκε από αυτή τη δήλωση και προσπάθησε να το περιορίσει στους αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, εννοώντας προφανώς τον έλεγχο της διοικητικής μηχανής.
Και αυτό είναι παρεξηγήσιμο, γιατί εδώ πάμε να αποκομματικοποιήσουμε το κράτος, να αφήσουμε πίσω μας το πελατειακό κράτος 2 αιώνων και το να ξαναμιλάμε έστω για έλεγχο των αρμών της εκτελεστικής εξουσίας είναι στην πιο αισιόδοξη ερμηνεία του αναχρονισμός».

Για το μεταναστευτικό

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό ο κ. Τασούλας απάντησε πως βλέπει μια απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης, υπερβολική κατά την γνώμη του.
«Νομίζω όμως ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι χειρισμοί και τα αποτελέσματα τα οποία θα επέλθουν σε λίγο καιρό, θα καλμάρουν την όποια άδικη πολιτική αντιδικία γίνεται γύρω από αυτό το θέμα.
Το μεταναστευτικό προφανώς είναι ένα θέμα το οποίο ήρθε για να μείνει, από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μείνει με ένα τρόπο άναρχο, άδικα κατανεμημένο, απάνθρωπο για κάποιους πολλούς από τους πρόσφυγες ή μετανάστες όλα αυτά μπορούν να τακτοποιηθούν και φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τα τακτοποιήσει» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Για τα αναδρομικά των βουλευτών

Τέλος, αναφορικά με τη ρύθμιση του ΕΦΚΑ και τη δυνατότητα να πάρουν αναδρομικά συνταξιούχοι βουλευτές ο κ. Τασούλας σημείωσε ότι «Αυτό είναι μια εγκύκλιος του ΕΦΚΑ η οποία λέει ότι κάποιες κρατήσεις στις συντάξεις και των βουλευτών έπρεπε να ισχύσουν από την ημερομηνία ίδρυσης του ΕΦΚΑ, δηλαδή από το ’17 και όχι από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου το ’16 άρα αυτή η διαφορά κρατήσεων που έγιναν έκρινε η εγκύκλιος ότι έπρεπε να επιστραφεί.
Ήταν κρατήσεις που έγιναν για ένα χρονικό διάστημα κάποιων μηνών και που δεν έπρεπε να γίνουν, δεν είναι αύξηση των βουλευτικών συντάξεων ή κάποια μόνιμη παροχή.
Είναι μια εφάπαξ επιστροφή κρατήσεων που έγιναν από λάθος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης