Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζική απαξίωση στο ΧΑ -0,27% στις 919 μον. - Δυσκολία υπέρβασης των 930 μον. - Μείωση short από το Oceanwood

Τραπεζική απαξίωση στο ΧΑ -0,27% στις 919 μον. - Δυσκολία υπέρβασης των 930 μον. - Μείωση short από το Oceanwood
Ο Γενικός και ο Τραπεζικός Δείκτης στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες-  Το θολό τοπίο στις τράπεζες κρατάει σε ομηρία την αγορά
(upd12) Πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 919 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες καθώς συνεχίστηκε η απογοητευτική εικόνα των τραπεζών και η απαξιωμένη συναλλακτική δραστηριότητα.
Το θολό τοπίο στις τράπεζες κρατάει σε ομηρία το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο έχει εγκλωβιστεί στην ζώνη των 920 μονάδων ενώ εμφανής είναι η δυσκολία υπέρβασης των 930 μονάδων.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Alpha Bank -1,54% και Εθνική -1,51% και οι δύο μετοχές στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησαν Πειραιώς -0,52% και Eurobank -0,12%.
Εν τω μεταξύ, το Oceanwood "εξαφανίστηκε" από τη λίστα των ανοιχτών θέσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς αυτό σημαίνει ότι είτε το ποσοστό του έχει υποχωρήσει κάτω από το 0,50% στο όριο της ενημέρωσης, είτε έχει μηδενίσει..
Ειδικότερα, ενώ το Oceanwood είχε από τις 11/2 ανοιχτή θέση 0,62% στη Eurobank και από τις 22/1 ανοιχτή θέση 0,55% στην Εθνική, τα νεότερα στοιχεία την έχουν αφαιρέσει από τη λίστα.
Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν πτωτικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με τα ΕΛΠΕ να ξεχωρίζουν με κέρδη +1,67% καθώς σήμερα ανακοίνωσαν την εξαγορά φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου τους στις ΑΠΕ ενώ το έργο αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το καλοκαίρι, ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021.
Από την άλλη, ο ΑΔΜΗΕ ο οποίος κατέγραψε ενδοσυνεδριακά νέο υψηλό ιστορικό έκλεισε με οριακή άνοδο +0,37% καθώς εντείνονται τα σενάρια για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ωστόσο η απόφαση μετατίθεται από τρίμηνο σε τρίμηνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα «εμπόδια» είναι το προτιμησιακό δικαίωμα που διαθέτει η κινεζική State Grid που κατέχει ήδη το 24%.
Και αυτό γιατί οι Κινέζοι θεωρείται βέβαιο ότι θα το ασκήσουν, ωστόσο στις προθέσεις της κυβερνησης αλλά και της Κομισιον είναι να εισέλθει νέος ευρωπαίος επενδυτής στον ΑΔΜΗΕ.
Επίσης, με κέρδη +7,2% έκλεισε η Attica Συμμετοχών καθώς επανέρχονται σενάρια για την πώλησή της, με την UBS να διερευνά στρατηγικό επενδυτή χωρίς όμως μεγάλο ενδιαφέρον λόγω πετρελαίου και κορωνοϊού.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι εταιρικές εκδόσεις ομολόγων με την αγορά να περιμένει στις επόμενες μέρες την έκδοση από τη Lamda, ενώ σειρά παίρνουν και οι εκδόσεις των ΟΠΑΠ αλλά και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Εν τω μεταξύ, ενώ παραμένουν οι ανησυχίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 1.775 ενώ τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 71.000 ωστόσο θετικά επέδρασε στις διεθνείς αγορές η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια στην προσπάθειά της να περιορίσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην κινεζική οικονομία και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +2,28% ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με τον Dax στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,25% και με την Wall Street να είναι κλειστή λόγω αργίας για τον εορτασμό της Ημέρας των Προέδρων..
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σημερινό (17/2) Eurogroup, με την Ελλάδα να μην είναι επίσημα στην ατζέντα, αλλά πρόκειται να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.
Από την άλλη, στην αγορά ομολόγων, καταγράφονται ήπιες πωλήσεις με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,94% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,90% στις 13/2 ενώ το ιταλικό 10ετές κινείται στο 0,90% με το μεταξύ τους spread στις 4 μονάδες βάσης..
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια βρίσκεται σε χαμηλά 13 ετών και διαπραγματεύεται στις 98 μονάδες βάσης ή 0,98% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5176 μονάδες βάσης από 5400 μονάδες βάσης
Και ενώ από την μια, οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά σε ένα ψευδεπίγραφο ράλι που είναι αποτέλεσμα χειραγώγησης η ορατότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο μειώνεται…
Το χρηματιστήριο βρίσκεται καθηλωμένο στις 920- 930 μονάδες, το ενδιαφέρον έχει ατονήσει, γενικώς έχει χαθεί η ανοδική δυναμική του β 6μήνου του 2019.
Εν τω μεταξύ οι τράπεζες προβαίνουν επιτυχώς σε εκδόσεις tier 2 δηλαδή ομολογιακά μειωμένης εξασφάλισης ενισχύοντας τα κεφάλαια τους…ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται κινήσεις από βασικούς ξένους επενδυτές που μειώνουν θέσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Οι αποχωρήσεις – ειδικά των αμερικανικών funds – στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα συνδέεται με τις ανησυχίες ότι κάποια στιγμή εντός του 2021 οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Οι τράπεζες θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα αν σχεδιάζουν αυξήσεις κεφαλαίου το 2021 ή το αποκλείουν ή το αφήνουν ανοικτό ως ενδεχόμενο καθώς η απάντηση αυτή απαιτείται για να αποκτήσουν ορατότητα οι επενδυτές…..
Είναι πεποίθηση ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι απαραίτητες γιατί ενισχύουν τα καλά κεφάλαια και μειώνουν τα λογιστικά κεφάλαια DTC τα 16 δισεκ. αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.
Και ενώ οι τραπεζίτες ξορκίζουν τις αυξήσεις γιατί ανησυχούν ότι οι βασικοί τους μέτοχοι δεν θα συμμετάσχουν και γιατί ανακοίνωση αύξησης θα πλήξει τις μετοχές στο χρηματιστήριο από την άλλη επιβάλλεται οι επενδυτές να γνωρίσουν τα μελλοντικά σχέδια των διοικήσεων των τραπεζών

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,10% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,05%.
Στις δημοπρασίες, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην δεικτοβαρή Alpha Bank -1,54%.. ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας -1% επιδρώντας και στον Γενικό Δείκτης στο -0,27%ι
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,27% στις 919 μονάδες έχοντας υψηλό στις 926,17 μονάδες και χαμηλό στις 919,77 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος 13,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 4,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 786 χιλ. ευρώ και όγκου 187 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 145 χιλ. τεμάχια αξίας 424 χιλ. ευρώ , ο ΟΤΕ 24 χιλ. τεμάχια αξίας 335 χιλ. ευρώ και η Jumbo 16,3 χιλ. τεμάχια αξίας 305 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 919 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 910 μονάδες και ακολουθούν οι 900 μονάδες, οι 880 και οι 860 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 823 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 790 και οι 780 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 830 μονάδες και ακολουθούν οι 850 και οι 880 μονάδες.

Η αλλαγή του χρηματιστηριακού σκηνικού θα συντελεστεί με την αναβάθμιση του, από αναδυόμενη σε ώριμη αγορά τον Νοέμβριο του 2021

Το 2021 θα είναι η χρυσή χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς τότε θα συμβούν τα σημαντικότερα γεγονότα που θα αποτελέσουν ισχυρούς καταλύτες για άνοδο αξιών, τραπεζικών μετοχών.
Οι λόγοι που το 2021 θα είναι χρυσή χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι :
1)Θα διατηρηθεί και το 2021 ο σχετικά υψηλός ρυθμός ανάπτυξης από την αρχή της ελληνικής κρίσης χρέους ενώ με βάση εκτιμήσεις και για το 2021 ο στόχος για 4% ναι μεν είναι ανέφικτος, αλλά θα κινηθεί κοντά στο 2,5%.  
2)Η ελληνική κυβέρνηση μετά το προπαρασκευαστικό έτος 2020 θα αρχίσει το 2021 να αποκομίζει καρπούς από τα αναπτυξιακά και επενδυτικά της σχέδια.
3)Το 2021 δεν θα μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα θα διατηρηθούν στο 3,5% αλλά θα εγκριθεί η αλλαγή κατεύθυνσης των ANFAs περίπου 4 δισεκ. από το χρέος στην ανάπτυξη.
4)Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα το Καλοκαίρι του 2021.
Η αναβάθμιση της Ελλάδος από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα ή invesment grade θα σηματοδοτήσει την ένταξη στο QE της ΕΚΤ - εάν υπάρχει μέχρι τότε - και αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα από επενδυτές που παρακολουθούν μόνο οικονομίες με επενδυτική διαβάθμιση.
5)Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά από την Morgan Stanley Capital International τον Νοέμβριο 2021 εφόσον πρώτα έχει προηγηθεί επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα.
6)Το 2021 οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πλησιάσει περισσότερο τον μέσο όρο της ευρωζώνης στα NPEs που διαμορφώνεται στο 3,5%.
H εξέλιξη αυτή θα τις καταστήσει πιο επενδύσιμες χρηματιστηριακά αν και το στοίχημα των τραπεζών είναι τα κέρδη τους, πόσα κέρδη μπορούν να πετύχουν σε ένα περιβάλλον ισχνών και μειούμενων εσόδων αλλά και το ύψος της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Η επικαιρότητα

Μόνο ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις αλλά κυρίως οι εκτιμήσεις για την πορεία του κορωνοΐού, καθώς οι απόψεις των ειδικών κατατείνουν στο ενδεχόμενο μίας πανδημίας το προσεχές διάστημα.
Στο πλαίσιο αυτό και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της κινεζικής ηγεσίας, πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί σταδιακά ο Covid -19 εξακολουθεί να σκορπά τον θάνατο και εκτός των κινεζικών συνόρων αφού την Κυριακή 16/2 καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στην Ταϊβάν.
Μέχρι στιγμής, οι νεκροί ανέρχονται σε 1.775  ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 71.000 την ώρα που ο διακεκριμένος αμερικανοκινέζος επιδημιολόγος του Harvard, Erick Feigl-Ding προειδοποιεί ότι «μέσα στους επόμενους δύο μήνες η παγκόσμια κοινότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πανδημία κορωνοΐού.
Την ίδια προειδοποίηση εκφράζει και ο ΠΟΥ δια στόματος του γενικού διευθυντή Tedros Adhanom Ghebreyesus, ενώ η γαλλίδα υπουργός Υγείας μετά τον πρώτο θάνατο από κορωνοΐό στην Ευρώπη που καταγράφηκε στη Γαλλία,  δήλωσε πως θα «πρέπει όλοι να είναι προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση μιας πιθανής πανδημίας σε ολόκληρη τη Γαλλία».
Την ίδια στιγμή, ο ιδρυτής της Microsoft Bill Gates προειδοποιεί για 10 εκατομμύρια θανάτους, εάν εξαπλωθεί ο ιός στην Αφρική.
Ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στις θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά τη Συρία έκαναν οι ΗΠΑ με τον πρόεδρο Donald Trump να ζητούν από τη Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τις «ωμότητες» των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Bashar al Assad στην επαρχία της Ιντλίμπ.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον τούρκο ομόλογό του Rejep Tayip Erdogan, ο Trump «εξέφρασε την ανησυχία του» για τις «βιαιότητες στην Ιντλίμπ», στη βορειοδυτική Συρία, και «εξέφρασε την επιθυμία των ΗΠΑ να δουν το τέλος της υποστήριξης της Ρωσίας στις ωμότητες του καθεστώτος του Assad».
Σημειώνεται πως οι τελευταίες εξελίξεις με την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων του Assad στην Ιντλίμπ, οι οποίες αναμφίβολα έχουν την έγκριση της Μόσχας, έχει πυροδοτήσει τις πρώτες ρωγμές στη συμμαχία που έχουν «κτίσει» Ρωσία και Τουρκία στην περιοχή της Συρίας τα τελευταία χρόνια.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (17/2) οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία των ασιατικών χωρών και την επίδραση του κορωνοϊού στην ευρύτερη περιοχή.
Οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα δέχθηκαν ώθηση από τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, στην προσπάθειά της να περιορίσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην κινεζική οικονομία και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων.
Όσον αφορά την Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,69% στις 23.523,24 μονάδες, στον απόηχο των στοιχείων για την οικονομία που αφορούν το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε συρρίκνωση τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.
Ειδικότερα, ο δείκτης  Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,69%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε με κέρδη στο +2,28% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,52%

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες ανοδικές τάσεις  καταγράφονται σήμερα  Δευτέρα 17/2 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να παραμένει στραμμένο στον κορωνοϊού, καθώς η κεντρική τράπεζα της Κίνας έλαβε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,25%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,20%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,80%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,45% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,25%
Οι αγορές στην Αμερική είναι κλειστές λόγω της αργίας της Ημέρας των Προέδρων

Πτωτικές τάσεις στις τράπεζες με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ιδιαίτερα  χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και με την Alpha Bank και την Eθνική να κλείνουν στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8760 ευρώ, με πτώση -1,51%, με όγκο 555 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7870 ευρώ με πτώση -1,54% με όγκο 712 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,09 ευρώ με πτώση -0,52% με όγκο 321 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8080 ευρώ, με πτώση -0,125% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3180 ευρώ, με πτώση -0,15% και με κεφαλαιοποίηση 588 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3570 ευρώ, με πτώση -1,92% και όγκο 179 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 165 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,90 ευρώ, με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 316 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισαν τα ΕΛΠΕ

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Φουρλής, Sarantis, ΟΛΠ, Μυτιληναίος
Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν τα ΕΛΠΕ +1,67% και ακολούθησαν Τέρνα Ενεργειακή και Viohalco..
H Coca Cola έκλεισε στα 34,20 ευρώ, με πτώση -0,12% και κεφαλαιοποίηση στα 12,65 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,80 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 6,62 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,20 ευρώ, με πτώση -0,14% και αποτίμηση 974 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,70 ευρώ, με άνοδο +0,37% και κεφαλαιοποίηση 626 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στα 12,00 ευρώ με άνοδο +0,17% και αποτίμηση 4 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,04 ευρώ, με άνοδο +0,11% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,93 ευρώ με άνοδο +1,67% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 18,83 ευρώ, με πτώση -0,37% και κεφαλαιοποίηση 2,09 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,16 ευρώ με πτώση -0,87% και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισει στα 18,65 ευρώ, με πτώση -0,27% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,49 ευρώ, με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 798 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,73 ευρώ, με πτώση -2,22% και κεφαλαιοποίηση στα 298 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1212 ευρώ, με άνοδο +1,85% και κεφαλαιοποίηση 114 εκατ. ευρώ.

Ήπιες πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,94% και το νέο 15ετές στο 1,49%

Ήπιες πωλήσεις σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα που κρατούν επαφή με τα ιστορικά χαμηλά.
Η Ελλάδα θα ακολουθεί πιστά σε όλη την καμπύλη αποδόσεων τα ιταλικά ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι η HSBC υποστηρίζει ότι το μεγάλο ράλι στα ελληνικά ομόλογα έχει συντελεστεί και πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα 7ετή και 10ετή ομόλογα.  
Ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα χωρίς όρια μετά τις 12 Μαρτίου 2020.
Όμως η δήλωση της Lagarde περί εισόδου στην ποσοτική χαλάρωση των ελληνικών ομολόγων σύντομα είναι σημειολογική.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν πρώτα δεν αναβαθμιστούν σε επενδυτική βαθμίδα κάτι που αναμένεται σε βάθος τουλάχιστον ενός έτους μετά τα μέσα του 2021.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,49% λόγω αγοραστικών παρεμβάσεων.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει – μετά και τα πρόσφατα ράλι - θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,94% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,90%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,95% με το αμερικανικό 10ετές 1,59% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 4 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 65 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,46 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,10% με απόδοση αγοράς 0,11% και απόδοση πώλησης 0,09%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,81 μονάδες βάσης και απόδοση 0,16%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,91 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,77 μονάδες βάσης και απόδοση 0,38% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,94 μονάδες βάσης και απόδοση 0,62%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,47  μονάδες βάσης και απόδοση 0,82% με απόδοση αγοράς 0,84% και απόδοση πώλησης 0,80%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,34 μονάδες βάσης και απόδοση 0,94% με απόδοση αγοράς 0,96% και απόδοση πώλησης 0,92%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,15 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 105,10 μονάδες βάσης και 1,49% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,57%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 145,58 μονάδες βάσης και απόδοση 1,70%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 133 μονάδες βάσης από 132 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 98 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.176 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,98% ή 98 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 17 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 17/2/2020 στο -0,40% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,12% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,90% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,53%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης