Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στοιχήματα 425 εκατ. δολαρίων για το πόσο... θανατηφόρος είναι ο κορωνοϊός

tags :
Στοιχήματα 425 εκατ. δολαρίων για το πόσο... θανατηφόρος είναι ο κορωνοϊός
Τα ομόλογα έχουν ως στόχο να μετατοπίσουν ορισμένους από τους οικονομικούς κινδύνους μιας παγκόσμιας πανδημίας στους επενδυτές
Στα 425 εκατ. δολάρια έφτασαν τα "στοιχήματα" που έχουν τοποθετηθεί στα pandemic bonds, τα ομόλογα της Παγκόσμιας Τράπεζας που συνδέονται με πιθανές πανδημίες.
Τα ομόλογα αυτά εξαρτώνται από το πόσο θανατηφόρος θα είναι ο κορωνοϊός.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 2017, η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε τα πρώτα πανδημικά ομόλογα στον κόσμο.
Τα ομόλογα έχουν ως στόχο να μετατοπίσουν ορισμένους από τους οικονομικούς κινδύνους μιας παγκόσμιας πανδημίας στους επενδυτές, αλλά έχουν επικριθεί ότι έχουν «δικλείδες» που είναι πολύ δύσκολες για τις πληρωμές.
Τώρα, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται, αξίζει να δούμε πώς αυτά τα ομόλογα είναι δομημένα και τι μπορούν να μας πουν για το μέλλον των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα των οικονομικών.
Μια ομάδα μοναδικών κατόχων ομολόγων είτε θα αποκομίσει μεγάλα κέρδη είτε θα χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια καθώς η επιδημία του κορωνοϊού κλιμακώνεται.
Τα λεγόμενα πανδημικά ομόλογα εισήχθησαν για πρώτη φορά από την Παγκόσμια Τράπεζα το 2017 ως απάντηση στον ιό Ebola.
Οι επενδυτές που κατέχουν τα ομόλογα απολαμβάνουν υψηλότερα από τα μέσα επιτόκια, αλλά χάνουν τα μετρητά τους σε περίπτωση πανδημίας.
Εάν πληρούνται ορισμένα κριτήρια, το κεφάλαιο των ομολόγων μεταφέρεται στην Pandemic Emergency Financing Facility (PEF) για τη χρηματοδότηση προσπαθειών περιορισμού της πανδημίας.
"Αξιοποιούμε την τεχνογνωσία μας στην κεφαλαιαγορά, την βαθιά κατανόηση του τομέα της υγείας, την εμπειρία μας για την αντιμετώπιση των αναπτυξιακών προκλήσεων και τις ισχυρές σχέσεις μας με τους χορηγούς και τον ασφαλιστικό κλάδο για να εξυπηρετήσουμε τους φτωχότερους ανθρώπους στον κόσμο", είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Ομίλου, Jim Yong Kim, το 2017, προσθέτοντας ότι η PEF μπορεί να "σώσει δυνητικά εκατομμύρια ζωές".
Η τράπεζα εξέδωσε δύο σειρές ομολόγων και παραγώγων που συνδέονται με την πανδημία συνολικού ύψους 425 εκατομμυρίων δολαρίων το 2017.
Οι ομολογιούχοι απολάμβαναν πάνω από δύο χρόνια ισχυρών αποδόσεων και ελάχιστα ανησυχούσαν για το γεγονός ότι λίγα κρούσματα χρειάζονταν για να προκαλέσουν την πλήρη αδυναμία πληρωμών των ομολόγων.
Αλλά η σταθερότητα της επένδυσης ξαφνικά έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση καθώς ο θανατηφόρος κορωνοϊός εξαπλώνεται παγκοσμίως.
Οι δύο σειρές πανδημικών ομολόγων αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς κινδύνους μετάδοσης.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προσέφερε χρέος κατηγορίας Α αξίας 225 εκατ. δολαρίων, το οποίο πληρώνει 6,9% ετησίως.
Τα ομόλογα δεν πληρώνονται, εάν οι θάνατοι που σχετίζονται με την πανδημία φθάσουν τις 2.500 σε μία χώρα, με επιπλέον 20 ή περισσότερους θανάτους που επιβεβαιώνονται σε κάποια άλλη χώρα, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της τράπεζας.
Τα ομόλογα κατηγορίας Β έχουν χαμηλότερο όριο για την ενεργοποίηση των πληρωμών και συνεπώς διαθέτουν υψηλότερο επιτόκιο, δεδομένου ότι οι κάτοχοι αναλαμβάνουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Τα ομόλογα πληρώνουν 11,5% ετησίως, αλλά φθάνουν σε αθέτηση μετά από 250 θανάτους.
Το επιτόκιο πληρωμών των ομολόγων κλιμακώνεται με τον αριθμό των επιπλέον χωρών που έχουν 20 επιβεβαιωμένους θανάτους.
Η Παγκόσμια Τράπεζα άντλησε κεφάλαια κατηγορίας Β αξίας 95 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η επιδημία του κορωνοϊού έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει περισσότερους από 1.370 ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερους από 60.000, ξεπερνώντας σε θνησιμότητα τον SARS.
Ωστόσο, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία και η Κορέα είναι τα μόνα έθνη που σήμερα φιλοξενούν περισσότερα από 20 μολυσμένα άτομα.
Παρόλο που η Παγκόσμια Τράπεζα προβάλλει τα εν λόγω ομόλογα ως αποτελεσματικό τρόπο σύνδεσης των χρηματοπιστωτικών αγορών με επιδημική ανακούφιση, άλλοι αμφιβάλλουν ότι τα ομόλογα βοηθούν τα κράτη που πλήττονται.
Το ενημερωτικό δελτίο των περιουσιακών στοιχείων αποκρύπτει πολυάριθμες απαιτήσεις που καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την αποδέσμευση κονδυλίων, σύμφωνα με την Olga Jonas, ανώτερη σύμβουλο της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και πρώην οικονομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης