Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kuroda (BoJ): Πιθανή μία νέα μείωση επιτοκίων εάν ο κορωνοϊός επηρεάσει την ιαπωνική οικονομία

Kuroda (BoJ): Πιθανή μία νέα μείωση επιτοκίων εάν ο κορωνοϊός επηρεάσει την ιαπωνική οικονομία
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας χαρακτήρισε τον κορωνοϊό ως την «μεγαλύτερη αβεβαιότητα» για την εγχώρια οικονομία
Τη θέση ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της διατύπωσε σήμερα (17/2) ο επικεφαλής της BoJ, Haruhiko Kuroda, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί εάν ο κορωνοϊός επηρεάσει σημαντικά την εγχώρια οικονομία.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη Sankei Shimbun, ο κ. Kuroda δήλωσε ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε περαιτέρω βήματα νομισματικής πολιτικής εάν η επιδημία του ιού επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της Ιαπωνίας», προσθέτοντας ότι «η επιδημία του κορωνοϊού εποτελί τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την εγχώρια οικονομία».
«Εάν η επίδραση του κορωνοϊού επηρεάσει περαιτέρω την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας, η Bank of Japan θα εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτρέρω νομισματικής χαλάρωσης», υπογράμμισε ο κ. Kuroda, τονίζοντας μάλιστα ότι «εάν χρειαστεί τα νέα βήματα θα ληφθούν χωρίς δισταγμό».
Νωρίτερα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Yasutoshi Nishimura, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προβεί σε ευέλικτες ενέργειες, διατηρώντας στραμμένη την προσοχή της στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία και τον τουρισμό.
«Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι η οικονομία της Ιαπωνίας θα συνέχιζε τη μέτρια ανάκαμψη», δήλωσε ο κ. Nishimura, προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι στον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην εγχώρια και τις υπερπόντιες οικονομίες».
«Θα παρακολουθούμε προσεκτικά τις επιπτώσεις οτυ ιού στην οικονομία, παρατηρώντας την επίδρασή του στον τουρισμό και την αλυσίδα εφοδιαμσού», επεσήμανε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, διευκρινίζοντας ότι η χώρα θα χρησιμοποιήσει τα αποθέματα του προϋπολογισμού της προκειμένου να αντιμετωπίσει την αντίκτυπο του ιού.
Σημειώνεται ότι οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται στον απόηχο των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας για την πορεία της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε συρρίκωνση 1,6% σε τριμηνιαία βάση, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο 1%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το ΑΕΠ της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 6,3%, έναντι ετήσιας ανόδου 0,5% το τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα καταγραφεί συρρίκνωση 3,8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε κατά -2,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2019, έναντι ανόδου 0,5% προηγουμένως, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τις επιχειρηματικές δαπάνες, και συγκεκριμένα στο -3,7% έναντι ανόδου επίσης στο 0,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης