Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit positive για την Πειραιώς το ομόλογο Tier II - Στις 110 μ.β. το όφελος στον CAR

Moody's: Credit positive για την Πειραιώς το ομόλογο Tier II - Στις 110 μ.β. το όφελος στον CAR
Η Moody’s να υπολογίζει πλέον ότι ο νέος δείκτης pro forma CAR έχει αυξηθεί στο 17,1%
Ως πιστωτικά θετική (credit positive) κρίνει την έκδοση ομολογιακού Tier II της τράπεζας Πειραιώς ο οίκος αξιολόγησης Moody's, καθώς, όπως επισημαίνει στηρίξει κεφαλαιακά την τράπεζα, προσθέτοντας 110 μονάδες στον δείκτη CAR (Capital Adequacy Ratio).
Σύμφωνα με τον οίκο, η έκδοση ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του πλάνου αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης από τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Όπως επισημαίνει, η έκδοση αποτελεί μέρος της προσπάθειας διαφοροποίησης των πηγών χρηαμτοδότησης, την ώρα που οι τιτλοποιήσεις NPEs θα έχουν αρνητική επίδραση στα κεφάλαια της τράπεζας.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Πειραιώς εμφανίζει pro forma CAR στο 16% (Σεπτέμβριος 2019), λαμβάνοντας υπόψη τις πωλήσεις NPEs και τη συμφωνία με την Intrum, με τη Moody’s να υπολογίζει πλέον ότι ο νέος δείκτης pro forma CAR έχει αυξηθεί στο 17,1%.
Η έκδοση Tier II θα μετριάσει, επίσης, τις συνέπειες των τιτλοποιήσεων στην κεφαλαιακή επάρκεια, οι οποίες θα περικόψουν τον δείκτη CAR κατά περίπου 180 μονάδες βάσης.
Επιπλέον, μειώνει την εξάρτηση από τον δανεισμό με εξασφαλίσεις, ο οποίος απαιτεί δέσμευση ενεργητικού, βελτιώνοντας το συνολικό προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας.
Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο της Πειραιώς, τα NPEs θα μειωθούν μέσω δύο μεγάλων τιτλοποιήσεων το 2020, που συνολικά φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ, επιταχύνοντας τη μείωση με στόχο να υποχωρήσουν κάτω από 8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης