Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurogroup: Επί τάπητος η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη - Επαφές Σταϊκούρα με αξιωματούχους

tags :
Eurogroup: Επί τάπητος η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη - Επαφές Σταϊκούρα με αξιωματούχους
Τις προοπτικές της οικονομίας επηρεάζει αρνητικά και το ξέσπασμα της επιδημίες του κορωνοϊού, την ώρα που οι συνέπειες δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν προς το παρόν
Οι προτάσεις της Κομισιόν για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες στην Ευρωζώνη, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup, με τις πιέσεις για «χαλάρωση» να εντείνονται.
Η ανησυχία για το ενδεχόμενο ύφεσης στη Γερμανία και η αδυναμία ανάκαμψης της οικονομίας στο σύνολο της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με τον χαμηλό πληθωρισμό, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μία απόφαση των υπουργών Οικονομικών για αύξηση των δαπανών και προώθηση των αναπτυξιακών πολιτικών.
Τις προοπτικές της οικονομίας επηρεάζει αρνητικά και το ξέσπασμα της επιδημίες του κορωνοϊού, την ώρα που οι συνέπειες δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν προς το παρόν.
Οι 19 υπουργοί της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν στον απόηχο των πρόσφατων στοιχείων για το ΑΕΠ, σύμφωνα με τα οποία η γερμανική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.
Άλλωστε η Γερμανία δέχεται ισχυρές πιέσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση των δαπανών της, καθώς διαθέτει το δημοσιονομικό περιθώριο.
Το Βερολίνο δεν αναμένεται να προχωρήσει σε μεγάλες υποχωρήσεις, ωστόσο δεν αποκλείεται να ανοίξει κάποιο «παράθυρο» για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και μικρή αύξηση των δαπανών.
Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατήρησε αμετάβλητη στο 1,2% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2020 και το 2021, ενώ αναβάθμισε οριακά την πρόβλεψη της για τη Γερμανία στο 1,1% το 2020 και το 2021 έναντι 1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Στον αντίποδα, υποβάθμισε οριακά την πρόβλεψη για τη Γαλλία στο 1,1% για το 2020 από 1,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ διατήρησε αμετάβλητη στο 1,2% την πρόβλεψη για το 2021.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Κομισιόν αναμένει αύξηση στο 1,3% το 2020, στο 1,4% το 2021, από 1,2% και 1,3% αντίστοιχα που ήταν η εκτίμηση του Νοεμβρίου.
Παράλληλα, η Κομισιόν εξέφρασε την ανησυχία της για την εξάπλωση του κορωνοϊού επισημαίνοντας ότι είναι ένας βασικός πτωτικός κίνδυνος για το outlook της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ο ιός θα κορυφωθεί το α' τρίμηνο του 2020 με περιορισμένη παγκόσμια μετάδοση.

Επαφές Σταϊκούρα με Ευρωπαίους αξιωματούχους

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Όπως αναφέρει το υπουργείο, ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin σήμερα και αύριο αντίστοιχα.
Στις συνεδριάσεις θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, τους δημοσιονομικούς κανόνες και την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και τη στρατηγική για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης