Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Συρρικνώθηκε κατά 1,6% η οικονομία το δ΄ τρίμηνο 2019 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία

Ιαπωνία: Συρρικνώθηκε κατά 1,6% η οικονομία το δ΄ τρίμηνο 2019 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το ΑΕΠ της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 6,3%
Συρρίκνωση κατέγραψε η οικονομία της Ιαπωνίας το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (17/2) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίας υποχώρησε κατά 1,6% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, όταν και είχε σημειωθεί οριακή ανάπτυξη 0,1%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η τριμηνιαία συρρίκνωση θα περιοριστεί στο 1%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το ΑΕΠ της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 6,3%, έναντι ετήσιας ανόδου 0,5% το τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα καταγραφεί συρρίκνωση 3,8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε κατά -2,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2019, έναντι ανόδου 0,5% προηγουμένως, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τις επιχειρηματικές δαπάνες, και συγκεκριμένα στο -3,7% έναντι ανόδου επίσης στο 0,5% το προηγούμενο τρίμηνο.
Πρόκειται για την πρώτη συρρίκνωση που κατέγραψε η οικονομία της Ιαπωνίας από το τρίτο τρίμηνο του 2018, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές ο ήπιος χειμώνας των τελευταίων μηνών συνέβαλε επίσης στην επιβράδυνση των ιδιωτικών δαπανών.
«Είναι δύσκολο να φανταστούμε βελτίωση στην κατανάλωση κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, καθώς ο Covid-19 έχει προκαλέσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και έχει οδηγήσει τους ανθρώπους στο να μένουν σπίτι ως μέτρο προφύλαξης», δήλωσε ο οικονομολόγος της Daiwa Securities, Mari Iwashita.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα η Υπηρεσία, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας αυξήθηκε κατά 1,2% τον Δεκέμβριο του 2019, σε μηνιαία βάση, έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στο 1,2%.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 3,1% έναντι προκαταρκτιών εκτιμήσεων για πτώση της τάξεως του 3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης