Τελευταία Νέα
Διεθνή

Von der Leyen (Κομισιόν): Κοινό γεωπολιτικό συμφέρον τα δυτικά Βαλκάνια να έρθουν όσο πιο κοντά είναι εφικτό με την ΕΕ

Von der Leyen (Κομισιόν): Κοινό γεωπολιτικό συμφέρον τα δυτικά Βαλκάνια να έρθουν όσο πιο κοντά είναι εφικτό με την ΕΕ
Άτυπη Σύνοδος με τους ηγέτες των κρατών των δυτικών Βαλκανίων
Τη θέση ότι είναι προς το κοινό γεωπολιτικό μας συμφέρον «τα δυτικά Βαλκάνια να έρθουν όσο πιο κοντά είναι εφικτό στην ΕΕ» διατύπωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen κατά την άτυπη σύνοδο με τους ηγέτες των κρατών των δυτικών Βαλκανίων που άρχισε χθες Κυριακή 16/2 και θα συνεχιστεί και σήμερα Δευτέρα 17/2.
«Η ΕΕ μεταβάλλει τη μεθοδολογία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ώστε να οικοδομηθεί περισσότερη εμπιστοσύνη και στις δύο πλευρές» είπε η Von der Leyen, εξηγώντας ότι η νέα προσέγγιση επιταχύνει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημιουργεί αξιόπιστη προοπτική εισδοχής των χωρών των Βαλκανίων έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πρωτίστως με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ακυρώθηκε στα τέλη του 2019 εξαιτίας της αντίστασης που πρόβαλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, επιμένοντας σε πολύ πιο αυστηρές παραμέτρους.
Η επικεφαλής της Κομισιόν υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σκοπό να ανοίξει οριστικά ο δρόμος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, εάν είναι δυνατόν πριν από τη σχεδιαζόμενη σύνοδο ΕΕ-Βαλκανίων τον Μάιο στο Ζάγκρεμπ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά το δείπνο που παρέθεσε άτυπα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel σε ηγέτες έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων, με σκοπό να γίνει «ειλικρινής, εντατικός και ανοικτός διάλογος».
Ευρωπαϊκή πηγή εξήγησε ότι σκοπός του άτυπου δείπνου εργασίας ήταν «να αρχίσει πολιτικός διάλογος στο ανώτατο επίπεδο με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, το Κόσοβο, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία και να κατανοηθούν οι προσδοκίες τους πριν αρχίσουν οι προετοιμασίες της συνόδου του Ζάγκρεμπ», τη 17η Μαΐου.
Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις λεπτομέρειες της νέας διαδικασίας ένταξης που ζήτησε η Γαλλία.
Η Κομισιόν έχει καταρτίσει πλέον πρόταση για αυτή, που όμως μένει να συζητηθεί και να εγκριθεί από τους 27 της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης