Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Με 6 αλλαγές μετά τη διαβούλευση στη Βουλή σήμερα 17/2 το νέο ασφαλιστικό - Ποιους αφορούν

Με 6 αλλαγές μετά τη διαβούλευση στη Βουλή σήμερα 17/2 το νέο ασφαλιστικό - Ποιους αφορούν
Το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου
Με έξι αλλαγές στην απασχόληση των συνταξιούχων και στις συντάξεις των υπηρετούντων στις Ειδικές Ένοπλες Δυνάμεις κ.α κατατίθεται σήμερα Δευτέρα 17/2 στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ οι αλλαγές που προωθούνται κινούνται με θετικό πρόσημο και αφορούν:
1.    Απασχόληση συνταξιούχων: Η περικοπή θα γίνεται στο τμήμα της σύνταξης που θα ξεπερνά τα 1.007 ευρώ, σε ποσοστό 70% με μεταβατική περίοδο για τις περιπτώσεις αυτές έως τις 31/12/2020. Δηλαδή αν κάποιος έχει σύνταξη 1.300 ευρώ θα λαμβάνει σύνταξη 1.095 ευρώ.
2.    Απασχόληση συνταξιούχων αγροτών: Θα τεθεί όριο εισοδήματος 6.000 ή 7.000 ευρώ. Κάτω από τα ποσά αυτά δεν θα υπάρχει μείωση.
3.    Σύνταξη Ενόπλων Δυνάμεων: Θα υπάρξουν αλλαγές στον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης των ένστολων με αναπροσαρμογή μετά τα  40 έτη ασφάλισης, καθώς στην πλειοψηφία τους συνταξιοδοτούνται μετά την 40ετία λόγω της προσμέτρησης έως και μιας πλασματικής 5ετίας.
4.    Διπλό σύστημα αναπλήρωσης: Αυξήσεις στις συντάξεις θα δουν όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και μέχρι τα 40 έτη.
Μετά από αυτά τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου.
5.    Νέες εισφορές Αυτοαπασχολουμένων από τον Φεβρουάριο: Μέχρι τέλος του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη δήλωση της κλίμακας που επιλέγει ο κάθε αυτοαπασχολούμενος στα Ταμεία του ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.
Όποιος επαγγελματίας δεν επιλέξει  κατηγορία εισφορών θα χρεωθεί από τα ίδια τα Ταμεία αυτόματα με την 1η κατηγορία, η οποία προβλέπει συνολικές εισφορές ύψους 230 ευρώ ανά μήνα υπέρ της κύριας σύνταξης και της υγείας και ΟΑΕΔ.
Το ν/σ προβλέπει πως οι εισφορές κάθε μήνα θα πληρώνονται στο τέλος του εκάστοτε επόμενου μήνα (π.χ. του Μαρτίου 2020 θα πρέπει να πληρωθούν έως τέλη Απριλίου, του Απριλίου έως τέλη Μαΐου κ.λπ.).
Οι εισφορές Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών.
Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει για μία και μοναδική φορά, μέχρι τις 12 Μαρτίου.
Ήδη, ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει τα σχετικά ειδοποιητήρια, που θα σταλούν, μετά την ψήφιση του νόμου.
Στη νέα πλατφόρμα θα διακρίνονται δύο τίτλοι: "ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΥΨΗΛΟΤEΡΑ", καθώς όλη η δομή της νέας ασφαλιστικής αλλαγής για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, έχει διαμορφωθεί, έτσι ώστε να συμφέρει όλους να επιλέγουν υψηλότερη κατηγορία για πολύ υψηλότερη σύνταξη.
6.    Σύνταξη Ανάπηρου μέλους: Δίνεται η δυνατότητα να λάβει σύνταξη, εφόσον πληροί τις εξ ιδίου δικαιώματος προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ο γονέας ή σύζυγος ή αδελφός του ανάπηρου μέλους της οικογένειας, του οποίου η καταβολή της σύνταξης έχει ανασταλεί, λόγω της εργασίας του ανάπηρου μέλους.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης