Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετά την Eurobank, Alpha και Εθνική και η τράπεζα Πειραιώς προσανατολίζεται να μην καταθέσει εγκλήσεις

Μετά την Eurobank, Alpha και Εθνική και η τράπεζα Πειραιώς προσανατολίζεται να μην καταθέσει εγκλήσεις
Στο πλαίσιο αυτό και η τράπεζα Πειραιώς τις προσεχείς δύο εβδομάδες θα λάβει απόφαση ότι δεν θα προχωρήσει σε εγκλήσεις.
Μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank – που ήταν ομόφωνη – ακολούθησε η Alpha bank και έπεται η Εθνική τράπεζα προσεχώς, όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι οι εγκλήσεις – δηλαδή μηνυτήριες αναφορές για παλαιές υποθέσεις – δεν συμβάλλουν στην ανάκαμψη του κλάδου, δημιουργούν σκηνικό εσωστρέφειας και εντείνουν την αβεβαιότητα.
Η Eurobank άνοιξε τον δρόμο όπου ομόφωνα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου απάντησαν στην επιστολή του ΤΧΣ που ζητούσε οι τράπεζες να πάρουν μέτρα για το εάν θα καταθέσουν εγκλήσεις για παλαιές υποθέσεις.
Η Eurobank όπως όλες οι τράπεζες που τάσσονται κατά αναφέρουν ότι πολλές υποθέσεις χρονίζουν 4 ή 6 χρόνια.
Κάθε τράπεζα έχει λάβει τα μέτρα της, για να προστατεύσει τα συμφέροντα των μετόχων της, να διασφαλίσει ότι όσοι κινήθηκαν δόλια θα πληρώσουν.
Δεν περίμεναν λοιπόν τις επιστολές του ΤΧΣ, θα ήταν αδιανόητο σε υπόθεση π.χ. που χρονίζει 6 χρόνια μια τράπεζα να σκεφθεί ότι τώρα πρέπει να καταθέσει εγκλήσεις… επί 6 χρόνια τι έκανε.
Κυριαρχεί στο τραπεζικό σύστημα ότι οι εγκλήσεις ούτε βοηθούν τον κλάδο να πάει εμπρός, συντηρούν την εσωστρέφεια και δημιουργούν σκηνικό μισαλλοδοξίας.
Μια τράπεζα περιμένει την επιστολή του ΤΧΣ για να πάρει μέτρα;
Τόσα χρόνια τι έπραξε;
Στο πλαίσιο αυτό και στην τράπεζα Πειραιώς παρά τις αντιρρήσεις που διατυπώνουν 3 μέλη του διοικητικού συμβουλίου η πλειοψηφία – και ορθά – τάσσεται υπέρ της άποψης να μην κατατεθούν εγκλήσεις.
Η Πειραιώς θα ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων τραπεζών που υποστήριξαν οριζόντια μια γραμμή να μην προχωρήσουν σε εγκλήσεις.
Μια τράπεζα θα πρέπει όχι απλά να αιτιολογήσει τις εγκλήσεις, θα πρέπει να αναφέρει συγκεκριμένα τι ζημία υπέστη και βεβαίως να αποδειχθεί στο δικαστήριο.
Εάν δεν αποδειχθεί – π.χ. παραπέμφθηκαν στα στελέχη της Alpha bank για τα δάνεια στον ΔΟΛ αλλά όλοι αθωώθηκαν.
Άπαξ και δεν υπάρχει δόλος, καμία κατηγορία κατά τραπεζίτη δεν στέκει νομικά.
Όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει το σύστημα να προχωρήσει εμπρός και να μην παγιδευτεί σε ανούσια παρελθοντολογία.
Στο πλαίσιο αυτό και η τράπεζα Πειραιώς τις προσεχείς δύο εβδομάδες θα λάβει απόφαση ότι δεν θα προχωρήσει σε εγκλήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης