Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βασικοί ξένοι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες αποχωρούν – Προσεχώς επίκειται μεγάλης κλίμακας ρευστοποίηση λόγω… μελλοντικών ΑΜΚ

Βασικοί ξένοι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες αποχωρούν – Προσεχώς επίκειται μεγάλης κλίμακας ρευστοποίηση λόγω… μελλοντικών ΑΜΚ
Οι τραπεζίτες ξορκίζουν τις αυξήσεις γιατί ανησυχούν ότι οι βασικοί τους μέτοχοι δεν θα συμμετάσχουν και γιατί ανακοίνωση αύξησης θα πλήξει τις μετοχές στο χρηματιστήριο.
Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται ορισμένες κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα που χρήζουν μεγάλης προσοχής.
Σε ορισμένες τράπεζες παρατηρείται κινητικότητα από τους βασικούς επενδυτές οι οποίοι πουλάνε μετοχές.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι πωλήσεις μετοχών έχουν αιτιολογία που σχετίζονται με την φάση εξυγίανσης – μείωσης των προβληματικών τους δανείων – μείωσης των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας.
Ο συνδυασμός αυτός δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.
Ενώ οι τράπεζες προβαίνουν επιτυχώς σε εκδόσεις tier 2 δηλαδή ομολογιακά μειωμένης εξασφάλισης ενισχύοντας τα κεφάλαια τους… την ίδια στιγμή καταγράφονται κινήσεις από βασικούς ξένους επενδυτές που προβληματίζουν.
Υπάρχουν ξένοι θεσμικοί που μειώνουν θέσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Eurobank όπου Capital Group, το αμερικανικό fund RWC Asset Advisors, που λειτουργούσε και ως θεματοφύλακας, καθώς και το αμερικανικό Vanguard έχουν μειώσει τις επενδυτικές τους θέσεις στην μετοχή της Eurobank.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σε μεγάλη ελληνική τράπεζα προσεχώς επίκειται μεγάλης κλίμακας ρευστοποίηση, τόσο σημαντική που θα κάνει αίσθηση.
Θα είναι μεγάλος αμερικανός θεσμικός επενδυτής με παγκόσμια δράση και με ρόλο στα ελληνικά assets.
Το κυριότερο όλων είναι ότι οι επενδυτές που πουλάνε τραπεζικές μετοχές αναλύουν την εξής απλή εξίσωση, η μείωση των NPEs πόσα κεφάλαια δαπανάει και η κεφαλαιακή δαπάνη θα αναπληρωθεί μόνο με εκδόσεις Tier 2 ή και με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου;
Οι αποχωρήσεις – ειδικά των αμερικανικών funds – στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα συνδέεται με τις ανησυχίες ότι κάποια στιγμή εντός του 2021 οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Οι τράπεζες θα πρέπει να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, σχεδιάζουν αυξήσεις κεφαλαίου το 2021, το αποκλείουν, το αφήνουν ανοικτό ως ενδεχόμενο;
Απαιτείται οι επενδυτές να αποκτήσουν ορατότητα γύρω από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Είναι πεποίθηση ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι απαραίτητες γιατί ενισχύουν τα καλά κεφάλαια και μειώνουν τα λογιστικά κεφάλαια DTC τα 16 δισεκ. αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.
Οι διοικήσεις των τραπεζών στο μέλλον θα πρέπει να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα
1)Το δεύτερο κύμα εξυγίανσης στα NPEs που θα οδηγήσει στο 5% τα προβληματικά ανοίγματα στο σύνολο των δανείων πόσα κεφάλαια θα απαιτήσει να δαπανηθούν;
2)Οι ελληνικές τράπεζες θα υλοποιήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου το 2021 και υπό ποιες παραδοχές;
Οι τραπεζίτες ξορκίζουν τις αυξήσεις γιατί ανησυχούν ότι οι βασικοί τους μέτοχοι δεν θα συμμετάσχουν και γιατί ανακοίνωση αύξησης θα πλήξει τις μετοχές στο χρηματιστήριο.
Όμως οι επενδυτές πρέπει να αποκτήσουν ορατότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης