OHE: Η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη είναι προς κατάρρευση και το εμπάργκο όπλων «ανέκδοτο»

OHE: Η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη είναι προς κατάρρευση και το εμπάργκο όπλων «ανέκδοτο»
Οι δηλώσεις της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ έγιναν στη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια
Ένα βήμα πριν από την κατάρρευση βρίσκεται η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη με την αναπληρώτρια απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Λιβύη Stephanie Williams να αποκαλεί "ανέκδοτο" το εμπάργκο όπλων.   
Οι δηλώσεις της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ έγιναν στη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια μετά από πρωτοβουλία του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas με τους υπουργούς Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων και του έλληνα ΥΠΕΞ, να επιβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στις αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη στην οποία δεν είχε κληθεί η Ελλάδα.
Οι συμμετέχοντες επανέλαβαν την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, με την Williams να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι η κατάπαυση του πυρός βρίσκεται «επικίνδυνα κοντά στην κατάρρευση», ενώ το εμπάργκο όπλων «έχει καταντήσει ανέκδοτο».
Υπάρχουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, παραβιάσεις από θάλασσα, στεριά και αέρα. Τόνισε δε την ανάγκη να υπάρξει καταλογισμός ευθυνών στις διάφορες πλευρές που αναμιγνύονται στην διαμάχη.
Σύμφωνα με τον γερμανό ΥΠΕΞ η συνάντηση αυτή αποτελεί την πρώτη φάση της διαδικασίας παρακολούθησης (Follow up) που αποφασίστηκε τον προηγούμενο μήνα στη Διασκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.
«Πρέπει τώρα βήμα-βήμα να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις», δήλωσε ο Maas και έκανε λόγο για «πολύ ανοιχτές συνομιλίες» σχετικά με τις «πολλές παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων» τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και για «διαφορετικές απόψεις» από τους συμμετέχοντες. «Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε διαφάνεια και να καταστήσουμε σαφές ότι εκείνοι που παραβιάζουν το εμπάργκο πρέπει να ξέρουν ότι θα εντοπίζονται. Όλοι όμως συμφωνούν ότι ο δρόμος που πήραμε προκειμένου να διαχωρίσουμε τις δύο πλευρές της διαμάχης από τους εξωτερικούς υποστηρικτές τους, παραμένει ο μοναδικός τρόπος για να τερματιστεί ο εμφύλιος», πρόσθεσε και ανακοίνωσε ότι στις επόμενες συναντήσεις για τη Λιβύη θα προεδρεύσουν διαδοχικά όλες οι χώρες που συμμετέχουν στην διαδικασία. Την επόμενη διάσκεψη θα φιλοξενήσει η Ιταλία, τον Μάρτιο στη Ρώμη.

Borrell: Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επιτήρησης του εμπάργκο και στην ενδεχόμενη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην διαδικασία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Borrell προειδοποίησε σήμερα από το Μόναχο ότι κατά την αυριανή σχετική συζήτηση στις Βρυξέλλες είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία, επειδή μια χώρα από τις 26 (ενν. την Αυστρία), η οποία δεν έχει ναυτικό, έχει τη δύναμη να εμποδίσει την ευρωπαϊκή δράση για έλεγχο του εμπάργκο όπλων.
Η αυστριακή κυβέρνηση διαφωνεί με την επανάληψη της αποστολής «Σοφία», επιχειρηματολογώντας ότι τα πλοία που θα επιχειρούν στην περιοχή θα διασώζουν μετανάστες, γεγονός το οποίο θα καταστήσει ελκυστικότερο το ταξίδι προς την Ευρώπη.
Ο Borrell, αναφερόμενος συνολικά στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, τόνισε ότι τα κράτη - μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν την ενεργότερη εμπλοκή τους στις διεθνείς κρίσεις, αν δεν θέλουν να οδηγήσουν την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. σε παράλυση.
Συντάχθηκε μάλιστα με την άποψη της Προέδρου της Επιτροπής Ursula Von der Leyen, η οποία επιχειρηματολογεί υπέρ της απομάκρυνσης από την αρχή της ομοφωνίας για τα συγκεκριμένα θέματα.
«Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει όρεξη για δύναμη, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα στρατιωτική δύναμη. Αλλά πρέπει να είμαστε ικανοί να δράσουμε, όχι μόνο να εκφράζουμε ανησυχία», διευκρίνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS