Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χατζηδάκης: Όσοι δεν έχουν δηλώσει την περιουσία τους να το κάνουν - Εντός Απριλίου το πλαίσιο για τα πρόστιμα

Χατζηδάκης: Όσοι δεν έχουν δηλώσει την περιουσία τους να το κάνουν - Εντός Απριλίου το πλαίσιο για τα πρόστιμα
"Η 30η Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τα αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις - κατηγορίας 5", αναφέρει ο Κ. Χατζηδάκης
«Στο Κτηματολόγιο έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο», δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος καλεί  τους πολίτες που δεν έχουν δηλώσει την περιουσία τους «να το κάνουν», καθώς  «εντός του Απριλίου, κατά πάσα πιθανότητα, θα θεσμοθετηθεί το πλαίσιο που θα διέπει τα πρόστιμα και στη συνέχεια θα δοθεί ένα μικρό περιθώριο για την ενεργοποίησή τους».
Ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» κληθείς να μιλήσει για τα κλιμακωτά που θα τεθούν από τον Απρίλιο σταδιακά σε εφαρμογή για όσους ιδιοκτήτες δεν συμμετείχαν στη συλλογή δηλώσεων Κτηματολογίου, σημειώνει πως «η συλλογή δηλώσεων στις περιοχές όπου έληξε η προθεσμία έγκαιρης υποβολής έχει ξεπεράσει το 72%», καθώς και ότι το ύφος των προστίμων «θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο και με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης».
Καλεί «όσους πολίτες δεν έχουν δηλώσει την περιουσία τους να το κάνουν», λέγοντας ότι «έχουν το χρονικό περιθώριο.
Διότι πρέπει τους επόμενους μήνες να έχει συλλεγεί το σύνολο των δικαιωμάτων για όλη τη χώρα, με την εξαίρεση των 6 περιοχών οι οποίες απομένει να ξεκινήσουν».
Σχετικά με τα αυθαίρετα υπενθυμίζει  ότι «η 30η Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τα αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις - κατηγορίας 5 - και τα συγκεκριμένα δεν θα μπορούν έκτοτε να τακτοποιηθούν» και σημειώνει πως «τα αυθαίρετα των υπολοίπων 4 κατηγοριών που δεν θα τακτοποιηθούν μέχρι τότε, θα τακτοποιούνται στη συνέχεια με προσαύξηση ωστόσο στα πρόστιμα κατά 20% για το πρώτο έτος και κατά 5% για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης».
«Η τακτοποίηση από τον Ιούλιο θα συνδέεται και με ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων», προσθέτει.
Επιπλέον, ο υπουργός επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει και θα απλουστεύσει τις διαδικασίες ώστε στο τέλος της τετραετίας να έχει καλυφθεί με Χωρικά Σχέδια, «ώστε κάθε ιδιώτης επενδυτής ή πολίτης, να γνωρίζει που μπορεί να κάνει τι», το 45% της επικράτειας.
Αναφορικά με τα ηλεκτροκίνητα και plug-in υβριδικα αυτοκίνητα, η Διυπουργική Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτεινόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, όπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης,  ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Ολλανδία για να δει τις «καλές πρακτικές στον τομέα αυτό», ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει θεσπίσει σειρά κινήτρων με το φορολογικό νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο.
Σημειώνει ακόμη ότι η διαχείριση του θέματος των απορριμμάτων είναι «ζήτημα πολιτισμού και εθνικού φιλότιμου» και συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση κινείται για την δημοπράτηση 17 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων μέσα στο 2020, θα επικαιροποιήσει εντός του έτους τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και ξεκινά πρόγραμμα για τον «καφέ κάδο», δηλαδή για ένα νέο ρεύμα ανακύκλωσης για τα τρόφιμα.
Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξεχάσουμε ότι κυβέρνησε» και προσθέτει ότι «καταψήφισαν τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ δικές τους συμφωνίες που εμείς απλώς φέραμε προς κύρωση στη Βουλή. Διαβεβαίωναν ως κυβέρνηση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή για τη ΛΑΡΚΟ ήταν στις προθέσεις τους και τώρα καταψηφίζουν το νομοσχέδιό μας που κάνει ακριβώς αυτό.
Το παίζουν "πράσινη συμμαχία" κατά του χρυσού στη Χαλκιδικη, αλλά "μαύρη συμμαχία" υπέρ του λιγνίτη στη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη και υπέρ των περιβαλλοντικών συνεπειών της δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ».
 
Για ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ

Η τροπολογία της κυβέρνησης για την ΛΑΡΚΟ «είναι η μόνη δυνατή λύση, δεδομένης της κατάστασης, και με σοβαρή προσπάθεια μπορεί να καρποφορήσει, διότι υπάρχει καταρχήν επενδυτικό ενδιαφέρον» αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Περιγράφει την κατάσταση της ΛΑΡΚΟ αναφέροντας ότι «χρωστάει πάνω από μισό δισ. ευρώ σε τρίτους, τα 350 εκατ. ευρώ από αυτά στη ΔΕΗ.
Επιπλέον, έχει λάβει παράνομες κρατικές ενισχύσεις 135 εκατ., τις οποίες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο.
Της έχει επιδικαστεί πρόστιμο 49,5 εκατ. ευρώ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Μολύνει με χιλιάδες τόνους σκουριάς τον Ευβοϊκό Κόλπο.
Παράλληλα, δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας και μόνο τους τελευταίους μήνες είχαμε τρεις θανάτους εργαζομένων».
Σημειώνει ότι «οποιαδήποτε άλλη τέτοια εταιρία θα είχε προ πολλού κλείσει. Για να μη συμβεί αυτό και να μη μείνουν οι εργαζόμενοι στον δρόμο, φέραμε λύση που βασίζεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 για την πώληση της εταιρίας ελεύθερης βαρών σε ιδιώτη επενδυτή. Δώσαμε μία τελευταία χρηματοδότηση-γέφυρα, θέσαμε περιθώριο 12 μηνών για να αντιμετωπιστεί το θέμα και ζητήσαμε και από τους εργαζομένους να συμβάλουν και αυτοί στην προσπάθεια, με μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 25%. Θα έχουν, άλλωστε, πλεονέκτημα την επόμενη μέρα, λόγω της εξειδίκευσής τους στο νικέλιο. Είναι η μόνη δυνατή λύση, δεδομένης της κατάστασης».
Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, αφού τονίζει ότι «με τα έκτακτα μέτρα του καλοκαιριού η ΔΕΗ απέφυγε την κατάρρευση και με τα μέτρα εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού του Δεκεμβρίου επιστρέφει σε τροχιά ανόδου», αναφέρει πως  «έχει δρόμο ακόμα να κάνει».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη «η ΔΕΗ μπορεί και πρέπει να επιστρέψει στη κερδοφορία» και για τον λόγο αυτό «προωθούμε την απολιγνιτοποίηση που θα απαλλάξει τη ΔΕΗ από τον ακριβό και περιβαλλοντικά επιζήμιο λιγνίτη.
Γι’ αυτό την ενθαρρύνουμε να κάνει μια στροφή στις ΑΠΕ μέσα από τη συνεργασία της με ιδιώτες.
Γι’ αυτό δρομολογούμε την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό μέχρι και 49% ώστε να βάλει λεφτά στην τσέπη της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης