Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες από τη Συρία, εάν δεν σταματήσουν οι μάχες στο Idlib

Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες από τη Συρία, εάν δεν σταματήσουν οι μάχες στο Idlib
Κάλεσε τη Ρωσία να ασκήσει την επιρροή της στο συριακό καθεστώς, προκειμένου να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο
«Ακόμη μεγαλύτερες προσφυγικές ροές» από την Συρία, αναμένει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas, εάν η Μόσχα δεν ασκήσει την επιρροή της στην συριακή κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.
Μετά τις συναντήσεις του με τον Ρώσο ομόλογό του Sergei Lavrov και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Maas δήλωσε ότι φοβάται πολύ πως θα υπάρξει νέα ανθρωπιστική καταστροφή στο Idlib, εάν δεν τερματιστούν οι μάχες που μαίνονται στην περιοχή και προειδοποίησε για νέο προσφυγικό κύμα, «κάτι που δεν πιστεύω ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», όπως είπε.
Αναφερόμενος περαιτέρω στον ρόλο της Ρωσίας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για προσπάθεια της Μόσχας να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις κρίσεις στην Συρία, στην Λιβύη και στην Ουκρανία, την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει ότι δεν επιθυμεί να αναμιχθεί ενεργά στην επίλυση αυτών των διενέξεων, και «η Ευρώπη κλείνει τα μάτια της».
Σύμφωνα με τον Maas η στάση των ΗΠΑ δημιουργεί ένα κενό, το οποίο θα καλύψουν η Ρωσία, η Τουρκία ή ακόμη και το Ιράν.
«Η Ευρώπη πρέπει να εμφανιστεί ισχυρότερη», τόνισε ο υπουργός και αναφέρθηκε στην δημιουργία ευρωπαϊκών δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας, ως ισχυρού πυλώνα του ΝΑΤΟ.
«Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την πρόταση του Macron και να ξεκινήσουμε έναν στρατηγικό διάλογο για το θέμα», είπε σχετικά και υπογράμμισε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει ακόμη και στρατιωτικές ευθύνες, αρκεί αυτές να συνοδεύονται από πολιτικά μέτρα.
Ο Cavusoglu από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί την Δευτέρα (17/2) στην Μόσχα για συνομιλίες, αλλά τόνισε ότι η 'Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί τις στρατιωτικές επιθέσεις του συριακού καθεστώτος στο Idlib και εάν οι διπλωματικές προσπάθειες δεν αποδώσουν, τότε «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης