Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με νομοσχέδιο αλλά... "Ιαπωνικά" προσπαθεί η κυβέρνηση να βάλει φρένο στις διαδηλώσεις

Με νομοσχέδιο αλλά...
Το νομοσχέδιο προβλέπει ως ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευθεί νομίμως από την αστυνομία
Στη Βουλή θα κατατεθεί στο άμεσο διάστημα το νομοσχέδιο για τις "δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις" που έχει ως στόχο να θέσει φραγμό στην "ομηρία" του κέντρου της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων από πορείες με περιορισμένη συμμετοχή, αλλά και να θωρακίσει την πρωτεύουσα απέναντι στα έκτροπα που προκαλούν ομάδες που παρεισφρέουν σε διαδηλώσεις.
Όπως αποκαλύπτει η "Καθημερινή" το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις προβλέπει περιορισμούς στις διαδηλώσεις, όπως η κατάληψη μέρους του οδοστρώματος, ή η μερική διαφοροποίηση της πορείας της διαδήλωσης, καθώς και τη δυνατότητα η αστυνομική αρχή "λογά σοβαρής απειλής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής συγκεκριμένης περιοχής να υποδεικνύει ως εναλλακτική επιλογή, άλλες περιοχές για τις διαδηλώσεις".  
Παράλληλα, το νομοσχέδιο "με την επιφύλαξη των άρθρων 170 και 189 του Ποινικού Κώδικα" προβλέπει ως ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευθεί νομίμως από την αστυνομία, αλλά και την "παρεμπόδιση διεξαγωγής συνάθροισης με τέλεση βιαιοπραγιών και την παρείσφρηση σε αυτήν με σκοπό να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό της χαρακτήρα".
Με βάση το νομοσχέδιο κάθε διαδήλωση θα πρέπει να έχει τον "διοργανωτή" της ο οποίος θα αναλαμβάνει την ευθύνη για την ειρηνική πραγματοποίηση της και θα συνεργάζεται με την αστυνομία.
Θεσμοθετείται, με απόφαση του υπ. Προστασίας του Πολίτης ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση στους πολίτες για το που πραγματοποιούνται πορείες και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Καθιερώνεται ο θεσμός του Αστυνομικού Διαμεσολαβητή που θα αποτελεί το σύνδεσμο μεταξύ του "οργανωτή" και της αστυνομίας για να διασφαλίζεται η συνεργασία των δύο πλευρών.
Η αστυνομία, θα μπορεί να διαλύσει τις διαδηλώσεις εάν τις έχει κρίνει παράνομες ή εάν οι διαδηλωτές δεν συμμορφώνονται με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί.
Τέλος προβλέπεται αστική ευθύνη του "οργανωτή" για τυχόν ζημιές ο οποίος απαλλάσσεται εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διαδήλωση και αποδείξει ότι είχε λάβει μέτρα αποτροπής των ζημιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης