Πλακιωτάκης: Εντός του 2020 η αξιοποίηση των 10 μεγάλων Περιφερειακών Λιμανιών της χώρας

Πλακιωτάκης: Εντός του 2020 η αξιοποίηση των 10 μεγάλων Περιφερειακών Λιμανιών της χώρας
«Δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας, θα δημιουργηθούν πολλαπλάσιες θέσεις απασχόλησης», ανέφερε ο Γ. Πλακιωτάκης
Μέσα στο 2020 η κυβέρνηση ξεκινά την αξιοποίηση των 10 μεγάλων Περιφερειακών Λιμανιών της χώρας, τα οποία 100% ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, με όρους «διαφάνειας, σοβαρότητας και μέσα στο Διεθνές και Κοινοτικό πλαίσιο», υπογράμμισε από την Ηγουμενίτσα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  Γ. Πλακιωτάκης.
Ο κ. Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων,  Ευ. Κυριαζόπουλο, είχε διαδοχικές συναντήσεις με θεσμικούς φορείς της Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
«Το λιμάνι είναι πέρα και πάνω από πρόσωπα, κόμματα και πολιτικές», τόνισε στη συνάντησή του με τον αντιπερειφερειάρχη, Θ. Πιτούλη.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι αυτονόητη η άριστη σχέση των θεσμικών παραγόντων με την Διοίκηση του λιμανιού και παρέθεσε την κυβερνητική πολιτική στην κατεύθυνση αξιοποίησης των 10 περιφερειακών λιμανιών, μεταξύ των οποίων και αυτό της Ηγουμενίτσας.
«Η κυβέρνηση στο θέμα της ανάπτυξης των λιμανιών, έχει μια συγκροτημένη συγκεκριμένη άποψη», ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης και σημείωσε πως «μέσα στο 2020 ξεκινάμε την αξιοποίηση των 10 μεγάλων Περιφερειακών Λιμανιών της χώρας τα οποία 100% ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ.
Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, είναι ένα από αυτά και θα αξιοποιηθεί».
Ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται, λόγος για «πώληση» και υπενθύμισε πως «κάποιοι καιροσκόπησαν πάνω στον λαϊκισμό του ξεπουλήματος».
Όπως είπε, «δεν μιλάμε για πώληση, άλλα για ενοίκιο, για 35-40 χρόνια σύμβαση παραχώρησης.
Εμείς πρόσφατα με τροπολογία, πήγαμε την αρχική σύμβαση παραχώρησης από τα 40 στα 60.
Η αρχική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού είχε γίνει το 2003 και εμείς το πήγαμε 2063, για να μπορεί ένας σοβαρός επενδυτής, μια σοβαρή εταιρεία να επενδύσει και να έχει χρονικό ορίζοντα. Μόνο με αυτό, τον τρόπο μπορείς, να προσεγγίσεις σοβαρούς επενδυτές και σοβαρές εταιρείες».
Επιπλέον, ο υπουργός Ναυτιλίας ξεκαθάρισε ότι «οποιαδήποτε υποδομή ή επένδυση γίνει στο λιμάνι, θα αποτελεί περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου».
Σημείωσε ακόμη ότι για τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της μελέτης αξιολόγησης βιωσιμότητας και μέσα στο 2020, με όρους διαφάνειας και μέσα στο Διεθνές και Κοινοτικό πλαίσιο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε Διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ ήδη το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στην διαδικασία της πρόσληψης συμβούλων, που θα ασχοληθούν με τα τ νομικά, τα θεσμικά, τα οικονομικά ζητήματα.
Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας, θα δημιουργηθούν πολλαπλάσιες θέσεις απασχόλησης».
Για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας τόνισε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί περισσότερο στους τομείς κρουαζιέρας, του θαλάσσιου τουρισμού, ως σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο στον διάδρομο Αδριατικής - Ιονίου και Ανατολικής Μεσογείου, καθώς η γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση του είναι άκρως ελκυστική.
Συμπλήρωσε ότι υπάρχει υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον  για την Ηγουμενίτσα και για τα άλλα περιφερειακά λιμάνια καθώς «υπάρχουν ξεκάθαροι όροι του παιγνιδιού».
Κατά τον ίδιο «ο χρονικός ορίζοντας αυξήθηκε και έχεις μια κυβέρνηση, η οποία είναι ανοικτή σε όλα τα μοντέλα, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που νομοθέτησε, την υποπαραχώρηση».
Για την χερσαία ζώνη που διεκδικεί ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ο κ. Πλακιωτάκης  ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση, επιθυμία είναι η άριστη συνεργασία των θεσμικών φορέων με την Διοίκηση του Οργανισμού και  οι διαδικασίες απόδοσης στο δήμο, θα γίνουν πριν τον Διεθνή διαγωνισμό, για να είναι ξεκάθαρο τοπίο «χωρίς γκρίζες ζώνες».
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS