Τελευταία Νέα
Πολιτική

Άναψαν τα αίματα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Ένταση μεταξύ Πολάκη και Βούτση, τι είπε ο Τσίπρας

Άναψαν τα αίματα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Ένταση μεταξύ Πολάκη και Βούτση, τι είπε ο Τσίπρας
Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Ένταση σημειώθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο (15/2/202), μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Νίκου Βούτση.
Ο Παύλος Πολάκης άσκησε κριτική στο κείμενο απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν εμπεριέχει την απαιτούμενη αυτοκριτική για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχασε τη μάχη της εξουσίας, γιατί κυβέρνησε με τους… θεσμούς που άφησαν οι προηγούμενοι και δεν άλλαξαν τις ανεξάρτητες αρχές.
Επ’ αυτού μάλιστα άφησε αιχμές για  τον Νίκο Βούτση για το γεγονός ότι δεν άλλαξε τον κανονισμό της Βουλής για το ΕΣΡ, με αποτέλεσμα να χάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη μάχη των καναλιών.

Ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε επί της ουσίας ότι η επιλογή Βούτση να μην αλλάξει τον κανονισμό της Βουλής ήταν πολιτική.
Τον λόγο ζήτησε επί προσωπικού ο Νίκος Βούτσης, αλλά παρενέβη ο Στέλιος Παππάς φωνάζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αλλάζει η σειρά των ομιλητών και να έχουν προνομιακή μεταχείριση τα μέλη της Πολιτικής γραμματείας.
Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Νίκος Βούτσης, αντέδρασε έντονα λέγοντας πώς «είναι ντροπή να λέγονται αυτά τα πράγματα μεταξύ μας» και εξήγησε ότι δεν ήταν δυνατόν να κινηθεί η κυβέρνηση αντιθεσμικά, σημειώνοντας μάλιστα πως ουδέποτε ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε ζητήσει κάτι ανάλογο.


Τσίπρας: Ανίκανη η κυβέρνηση

«Ο απολογισμός μας έχει το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο, στην κοινωνία, στους εργαζόμενους, στους αριστερούς, στους προοδευτικούς, στους δημοκράτες πολίτες που κουράστηκαν με την αυταρέσκεια, την αυτάρκεια, την αλαζονεία των παλιών πολιτικών δυνάμεων», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας νωρίτερα στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος.
Ο ίδιος χαρακτήρισε ιστορική και συμβολική τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συζητείται ο απολογισμός στη βάση ενός κειμένου, που εκκινεί από το 2012 και την πολιτική ανατροπή που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση «απέναντι στα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος», διατρέχει με αναστοχαστικό πνεύμα το πρώτο εξάμηνο του 2015 «και τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές και καταλήγει σε μια αναλυτική και σε βάθος αποτίμηση της διακυβέρνησης μας από το Σεπτέμβρη του ‘15 μέχρι τον Ιούλιο του ‘19».
Image
«Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα στην Ελλάδα έχει το πολιτικό θάρρος, τη τόλμη, τη πολιτική γενναιότητα να αποτιμήσει τη δική του διακυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ο απολογισμός δεν είναι ούτε ενδοσκόπηση, ούτε αυτομαστίγωμα, ούτε μελαγχολική αυτοκριτική.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «οι παλιές πολιτικές δυνάμεις ποτέ δεν τόλμησαν να αποτιμήσουν αυτοκριτικά το παρελθόν τους.
Παρά μόνο κουκούλωσαν, εξαφάνισαν, αποσιώπησαν, λησμόνησαν τις δικές τους περιόδους διακυβέρνησης.
Και το έκαναν σκόπιμα» , καθώς « θέλουν να επενδύσουν και επενδύουν πάντοτε στη λήθη».
«Έτσι δεν είδατε και δεν πρόκειται να δείτε ποτέ συλλογικές αποτιμήσεις της διακυβέρνησης Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, ούτε θα δείτε για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί από ό,τι φαίνεται πολύ πιο σύντομα από όσο φανταζόμασταν αρχικά, θα έρθει η ώρα της», είπε χαρακτηριστικά.
Σχολίασε πως «απλώς μετά την ήττα θα επιδοθούν στην αποδόμηση του πρώην αρχηγού και η ζωή θα συνεχιστεί», με μόνο στόχο τη νομή της εξουσίας.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση «όχι μόνο δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά θα αποδείξουμε στη πράξη και για άλλη μια φορά ότι δεν είμαστε το ίδιο με τη δεξιά και το παλιό πολιτικό σύστημα».
«Είμαστε κόμμα εξουσίας, αλλά όχι ενσωματωμένο στο δικό τους σύστημα εξουσίας», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε μια χώρα χρεοκοπημένη και κατάφερε να την οδηγήσει στην έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία.
Και αυτό είναι ιστορικό δεδομένο.
Δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει», προσθέτοντας πως «καταφέραμε να κάνουμε αυτό που είχαμε δεσμευθεί τον Σεπτέμβριο του 2015: Να εφαρμόσουμε στα διάκενα του Μνημονίου ένα παράλληλο πρόγραμμα που τελικά κράτησε όρθια την κοινωνία».
Ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα απολογηθεί, αλλά θα μάθει από τα λάθη και τις παραλήψεις της πρώτης φοράς Αριστερά.
Και θα το κάνει αυτό, ακριβώς επειδή πρώτιστο καθήκον της περιόδου, είναι να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη δεύτερη φορά.
Θα κοιτάξουμε κατάματα τις αδυναμίες και τις δυσκολίες».
Ο  κ. Τσίπρας υπογράμμισε  την αναγκαιότητα διαλόγου για να διατηρηθεί ο ριζοσπαστικός προσανατολισμός του κόμματος, ενώ σημείωσε ότι στην πορεία προς το συνέδριο του Μαΐου και στη διάρκεια αυτού, θα πρέπει να απαντηθούν βασικά ερωτήματα για το «χθες» και για το «αύριο», καθώς «στη δεύτερη φορά Αριστερά δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία».
Μεταξύ άλλων, είπε πως «εμείς απολογούμασταν για το Μάτι και σήμερα η φυσική ηγεσία για τους χειρισμούς της οποίας τότε απολογούμασταν, δουλεύει σήμερα σε θέσεις πολιτικού προϊσταμένου για τον πολιτικό μας αντίπαλο.
Αυτό σημαίνει ότι και τότε που κυβερνούσαμε εμείς δούλευε για το πολιτικό μας αντίπαλο.
Στη δική μας πλάτη, όμως.
Και σε θέση κρίσιμης ευθύνης.
Θέτω αυτό το παράδειγμα γιατί είναι το πιο προφανές, ενώ υπάρχουν δεκάδες άλλα και πιο κρίσιμα αλλά ενδεχομένως όχι τόσο προφανή.
Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω δε μπορεί φυσικά παρά να είναι: Κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία».
Μίλησε για κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών σε κρίσιμους τομείς, αφού όμως "ξηλώσεις τη σαπίλα που σε τρώει σα τον σαράκι".

«Ανίκανη η κυβέρνηση Μητσοτάκη»

«Το δικό μας κόμμα είναι το όχημα για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο που θα αντιπαρατεθεί με όλα τα εκείνα τα συμφέροντα που σήμερα υποστηρίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία  αναγνωρίζει ότι είναι ανίκανη να διαχειριστεί εύκολα ζητήματα, πόσο μάλλον  κρίσιμα και δύσκολα, αλλά την υποστηρίζουν διότι συμπυκνώνει τα δικά της τα συμφέροντα», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Έχω εκπλαγεί με τη μοναδική ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση έχει διαψεύσει μετεκλογικά τον προεκλογικό της  εαυτό», αλλά και που «αποδεικνύεται ότι η πολιτική της επαναλαμβάνει όλα εκείνα που έφεραν τη χώρα στο γκρεμό», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι το πολιτικό σκηνικό είναι ήδη σήμερα εξαιρετικά ρευστό.
Έκανε λόγο για τυφλή πρόσδεση του κ. Μητσοτάκη προσωπικά και της ΝΔ συνολικά στον ύστερο, φθαρμένο, διαβλητό, υπό αμφισβήτηση σε όλο τον κόσμο, νεοφιλελευθερισμό, ενώ τόνισε ότι παντελής ανικανότητα χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, από το προσφυγικό μέχρι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, κι από τις διεθνείς σχέσεις μέχρι τη διαχείριση των πιο απλών προβλημάτων».
«Αυτή η ανικανότητα παράγει ανασφαλεια και  κινδύνους για την χώρα, αυτή η πολιτική κατάσταση είναι που πρέπει να μας κάνει να έχουμε εγρήγορση», σημείωσε και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα «η μεγάλη ελπίδα κοινωνικής αντίστασης και πολιτικής αλλαγής».
Εκτίμησε ότι οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα.

Στην ΚΕ να διαμορφωθεί η πρόταση για προσθήκη στον τίτλο

 «Πρέπει να πάρουμε μια ξεκάθαρη απόφαση από τη ΚΕ», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας «ότι θα υπάρξει προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ, που θα αποφασισθεί σε συνεννόηση και με τους συντρόφους μας που στη πορεία προς το συνέδριο θα ενσωματωθούν οργανικά και ισότιμα στο κόμμα μας».
«Και στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) θέλω να πιστεύω με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, να αποφασίσουμε τη πρόταση για τη προσθήκη στην ονομασία που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο», συμπλήρωσε.
Σημείωσε ότι θα μπορούσε να ζητηθεί και η γνώμη των μελών για το ζήτημα αυτό και συμπλήρωσε «πως αυτό θα είχε νόημα μόνο αν αποτελούσε ζήτημα μείζονος πολιτικής διαφωνίας και στο βαθμό που αυτή δεν έχει προκύψει έως τώρα και δεν θα προκύψει, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος».
Σημειώνεται ότι οι διήμερες εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν με τις τοποθετήσεις των τριών μελών της Πολιτικής Γραμματείας που συνέταξαν το κείμενο του Απολογισμού για την περίοδο 2012-2019, Γ. Δραγασάκη, Θ. Δρίτσα και Αρ. Μπαλτά.
Βασικά αντικείμενα συζήτησης της συνεδρίασης είναι ο απολογισμός και ο οδικός χάρτης για το Συνέδριο.

Τι ανέφεραν Δραγασάκης, Δρίτσας και Μπαλτάς

Ο κ. Δραγασάκης μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «κάποιοι ενοχλήθηκαν, άλλοι αιφνιδιάστηκαν και άλλοι τον αντιμετώπισαν τον απολογισμό (τα τμήματα που διέρρευσαν στα ΜΜΕ) με αγωνία γιατί διαστρεβλώνει τα δικά τους αφηγήματα».
Όπως ανέφερε,  «δεν είναι απολογισμός για το τι δεν κάναμε, αλλά για το τι πετύχαμε, για τη δημοκρατία, τα θύματα της κρίσης, την αριστερά, αυτό ενοχλεί τον κ. Μητσοτάκη, τον ενοχλούν αυτά που κάναμε» και πρόσθεσε «γι' αυτό ευχαρίστησε και τον κ. Βαρουφάκη και του ζήτησε βοήθεια».
Ευχήθηκε στον κ. Μητσοτάκη «να μη βρεθεί ποτέ στην ανάγκη να παραλάβει ό,τι παραλάβαμε εμείς μετά τις εκλογές του ‘15.
Γιατί η Ελλάδα που παραλάβαμε απ' τον κ. Σαμαρά δεν ήταν χώρα έτοιμη να βγει από τα μνημόνια, αλλά μια χώρα στο κενό, εντελώς αθωράκιστη, ανυπόληπτη διεθνώς, με επισφαλή τη θέση της στην Ευρώπη, εκτεθειμένη τους κινδυνους».
«Εμείς αυτή την Ελλάδα βγάλαμε στο ξέφωτο», τόνισε και ασκώντας κριτική στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι όχι μόνο δεν έχουν κάνει απολογισμό αλλά δεν έχουν καν ζητήσει συγγνώμη για τη χρεοκοπία της χώρας και υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς διεθνούς ελέγχου.
Ο Θ. Δρίτσας μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «δουλέψαμε με την επίγνωση ότι είχαμε την υποχρεώση να σταθούμε με ευθύνη απέναντι σε γεγονότα πρωτοφανή», ενώ σχολιάζοντας τη χθεσινή αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι αν πρόεδρος κόμματος χάσει εκλογές, τότε παραιτείται, είπε ότι «η διαφορά είναι χαοτική και εδώ, η αριστερά δεν ζήτησε αποδιοπομπαίους τράγους ποτέ, δεν αναζήτησε υποκριτικές αλλαγές προσώπων για να συνεχίσει την ίδια πολιτική και να αναδιατάξει συσχετισμούς, δεν έμαθε ποτέ η αριστερά την τεχνικών των τεχνικών της εξουσίας. Αυτή είναι η απάντηση στον κ. Μητσοτάκη».
Τέλος, ο Αριστείδης Μπαλτάς ανέφερε ότι η συνεδρίαση μπορεί να αποβεί ιστορική «γιατί συνιστά το σημείο τομής ανάμεσα σε ένα παρελθόν που μας έφερε εδώ και ένα μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης