Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Σφαγή» Μητσοτάκη - Τσίπρα για κατώτατο μισθό, Βαρουφάκη, ανεργία και εργασιακές σχέσεις

tags :
«Σφαγή» Μητσοτάκη - Τσίπρα για κατώτατο μισθό, Βαρουφάκη, ανεργία και εργασιακές σχέσεις
Ο κατώτατος μισθός, η ανεργία και η πολιτική στα εργασιακά έδωσαν το έναυσμα για μια γενικευμένη αντιπαράθεση κυβέρνησης - Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Ο κατώτατος μισθός, η ανεργία και η πολιτική στα εργασιακά έδωσαν το έναυσμα για μια γενικευμένη αντιπαράθεση κυβέρνησης - Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Το περίγραμμα των απόψεων που εξέφρασε ο πρωθυπουργός είναι ότι η κυβέρνηση πιστεύει στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίο όπως είπε, μερίδιο πρέπει να έχουμε όλοι. Δεν πιστεύουμε, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας.
Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεων εργασίας.
Ο πρωθυπουργός στην διάρκεια της πρωτολογίας του επιχείρησε να αντικρούσει έξι, όπως είπε, ψέματα τα οποία επιστράτευσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σε ότι αφορά τα εργασιακά.
Ψέμα πρώτο, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει αύξηση της ανεργίας.
Η αλήθεια είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ότι η ανεργία το Νοέμβριο, υποχώρησε στο 16,5 από 18,6 που ήταν τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς.
Ψέμα δεύτερο, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ισχυρίστηκε ότι σήμερα υπάρχει ρεκόρ απολύσεων ενώ η αλήθεια είναι ότι αντί για απολύσεις τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, αυξήθηκαν.
Ψέμα τρίτο, διατείνεται, ότι τάχα υποβαθμίστηκε η επιθεώρηση εργασίας κι ότι έτσι ανθεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας.
Η αλήθεια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2019, έγιναν 1.000 έλεγχοι περισσότεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
Τέταρτο ψέμα, υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας ότι χάνονται μόνιμες θέσεις υπέρ της μερικής ή της εκ περιτροπής απασχόλησης.
Η αλήθεια είναι ότι φέτος είχαμε 1.374.000 μόνιμους εργαζόμενους που είναι 65.000 περισσότεροι από πέρυσι.
Ψέμα πέμπτο, επιμένει ότι καταστρατηγούν τις συλλογικές συμβάσεις ενώ η αλήθεια είναι ότι εξαίρεση προβλέπεται μόνο όταν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μια επιχείρηση.
Και το έκτο ψέμα, αφορά την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για μη επέκταση των συμβάσεων, 5.500 εργαζομένων ορισμένου χρόνου στο δημόσιο.
Δεν ισχύει για τον απλούστατο λόγο ότι η ίδια η προκήρυξη την οποία είχε βγάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έγραφε ότι η παράταση ή η νέα σύμβαση κατά το αυτό ημερολογιακό έτος ή η μετατροπή της σύμβασης αορίστου χρόνου, είναι άκυρες. Και στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός είπε, προτιμώ να πάρω 11.000 εργαζόμενους για κατάρτιση για ένα χρόνο, παρά να πάρω 5.500 για δύο χρόνια.
Σημαντικό ζήτημα αντιπαράθεσης αποτέλεσε και το ζήτημα του κατώτατου μισθού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι η δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση του ότι η αύξηση της βασικής αμοιβής θα συνδέεται άμεσα με την αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, ισχύει απόλυτα,
Η απόφαση, είπε ο πρωθυπουργός για τη νέα αύξηση θα ληφθεί στο τέλος Ιουνίου και για τη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης