Διεθνή

Αξιωματούχος ΗΠΑ: Η Τουρκία πρέπει να στραφεί προς την Δύση

tags :
Αξιωματούχος ΗΠΑ: Η Τουρκία πρέπει να στραφεί προς την Δύση
Τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Ρωσίας δεν συμβαδίζουν σημείωσε ο αξιωματούχος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ
Οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία σχετικά με τη Συρία πρέπει να παρακινήσουν την Άγκυρα να προσεγγίσει τη Δύση και συγκεκριμένα την Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα (14/2) υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Θα θέλαμε ασφαλώς να δούμε την Τουρκία να ευθυγραμμίζεται πιο άμεσα και σαφέστερα με το ΝΑΤΟ (του οποίου είναι μέλος), με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τη Δύση αντιδρώντας στον καταστροφικό ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή στη Συρία», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.
«Πιστεύω πως αυτό που βλέπουμε στη Συρία και τη Λιβύη ιδιαίτερα, δείχνει σε ποιο σημείο τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Ρωσίας δεν συμβαδίζουν και ελπίζω πως οι τούρκοι εταίροι μας θα καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα» πρόσθεσε.
«Ο αληθινός παράγοντας αστάθειας δεν είναι η Τουρκία, αλλά η Ρωσία που διαδραματίζει στη Λιβύη έναν ιδιαίτερα καταστροφικό ρόλο», δήλωσε.
Αναφορικά με τη Συρία, ο αμερικανός αξιωματούχος διατύπωσε την εκτίμηση πως η Ρωσία «πιστεύει σε μια στρατιωτική επίλυση της σύγκρουσης», όμως υπογράμμισε πως μια τέτοια έκβαση θα πήγαινε κόντρα στα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ιντλίμπ και στη Συρία γενικότερα.

Κοινά συμφέροντα ΗΠΑ - Τουρκίας

«Τα συμφέροντα της Τουρκίας και των ΗΠΑ συμβαδίζουν πολύ περισσότερο απ' ό,τι αυτά της Τουρκίας και της Ρωσίας.
Ο εταίρος της Τουρκίας, ο σύμμαχός της, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και όχι η Ρωσία» επέμεινε.
Όμως παρά τις πρόσφατες εντάσεις η Τουρκία δεν έχει δώσει μέχρι τώρα καμιά ένδειξη ότι έχει τη βούληση να υποβαθμίσει την συνεργασία της με τη Μόσχα, δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος, επικαλούμενος κυρίως την κατηγορηματική άρνηση της Άγκυρας να μην προχωρήσει στην προμήθεια ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης