Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ΟΗΕ θα κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα κέντρο προσφύγων στη Λιβύη

tags :
Ο ΟΗΕ θα κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα κέντρο προσφύγων στη Λιβύη
Πλησίον της δομής προσφύγων έχει δημιουργηθεί ένα πεδίο στρατιωτικής εκπαίδευσης
Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξετάζει να κλείσει την προσεχή εβδομάδα ένα διαμετακομιστικό κέντρο αιτούντων άσυλο στην Τρίπολη της Λιβύης όπως δήλωσε σήμερα (14/2) στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της UNHCR.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ είχε αποφασίσει στα τέλη Ιανουαρίου να αναστείλει τις επιχειρήσεις της σε αυτό το Κέντρο Συγκέντρωσης και Αναχώρησης (GDF), όταν διαπίστωσε πως ένα πεδίο στρατιωτικής εκπαίδευσης είχε κατασκευαστεί εξωτερικά της δομής, στην πρωτεύουσα της χώρας αυτής που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του Muammar Gaddafi το 2011.
Μετά την υπέρβαση αυτής της «κόκκινης γραμμής» η UNHCR εκκενώνει τα πιο ευάλωτα άτομα από αυτήν την εγκατάσταση που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης και μέχρι σήμερα παραμένουν εκεί 119 άτομα.
H Caroline Gluck, αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας, τόνισε: «Ήταν απλώς ανυπόφορο να κρατήσουμε τα πράγματα όπως είχαν, επειδή (το κέντρο) γινόταν στόχος.
Στους πρόσφυγες που αναμένουν να φύγουν για το εξωτερικό και βρίσκονται εκεί θα προσφερθεί οικονομική βοήθεια 450 έως 1.100 λιβυκών δηναρίων (293 έως 718 ευρώ) ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση στο πλαίσιο της εξόδου από το κέντρο, κοντά στο οποίο ένας αεροπορικός βομβαρδισμός σκότωσε τουλάχιστον 53 μετανάστες τον Ιούλιο του 2019.
Εξακολουθούμε πάντα να έχουμε την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να το ξανανοίξουμε εν καιρώ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR οι έγκλειστοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε κέντρα κράτησης που εξαρτώνται από τη λιβυκή κυβέρνηση αποτελούν μόλις το 5% των 47.000 εκτοπισμένων στη Λιβύη.
«Η Λιβύη είναι πιθανόν το χειρότερο μέρος του κόσμου για έναν πρόσφυγα ή αιτούντα άσυλο», εκτιμά η Caroline Gluck.
«Αν είστε από την υποσαχάρια Αφρική, κινδυνεύετε να έχετε μια επώδυνη στιγμή στη Λιβύη: ρατσισμό, παρενόχληση, απειλές, βιαιότητες, κλοπές... Παρόλ' αυτά 1.000 νέοι αιτούντες άσυλο εισρέουν από την υποσαχάρια Αφρική στη Λιβύη κάθε μήνα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης