Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» σε Κίνα και Ιαπωνία - Στο -0,59% ο Nikkei, ο Kospi +0,48%

tags :
Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» σε Κίνα και Ιαπωνία - Στο -0,59% ο Nikkei, ο Kospi +0,48%
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,38% στις 2.917,01 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (14/2) οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τον Covid-19 και τον αντίκτυπο που έχει μέχρι στιγμής τόσο στην Κίνα όσο και στις γειτονικές της χώρες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -0,59% στις 23.687,59 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,48% στις 2.243,59 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,34% στις 27.823 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης STI στη Σιγκαπούρη καταγράφει οριακή πτώση της τάξεως του -0,12% στις 3.216,28 μονάδες.
Ο δείκτης JSX Composite στην Ινδονησία υποχωρεί κατά -0,15% στις 5.865,78 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν κατέγραψε ήπια άνοδο της τάξεως του +0,20% στις 11.815,70 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,38% στις 2.917,01 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +0,48% και τις 10.916,31 μονάδες.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως ανέρχεται σε 64.437, εκ των οποίων τα 63.855 στην Κίνα, ενώ το τελευταίο 24ωρο τα νέα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 5.000.
Στην Ιαπωνία έχουν αναφερθεί μέχρι στις 252 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 218 εκ των οποίων βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο το οποίο παραμένει σε καραντίνα έξω από τη Γιοκοχάμα, με τους αξιωματούχους της χώρας να δηλώνουν πως υπάρχουν σημάδια για εξάπλωση του κορωνοϊού στον τοπικό πληθυσμό.
Μάλιστα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Yasutoshi Nishimura, τόνισε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα μπορούσε να επηρεαστεί από την έξαρση του Covid-19, ενώ πρόσθεσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2019 θα μπορούσε να είναι βραδύτερη σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
«Βρισκόμαστε σε μία περίοδο έλλειψης στοιχείων, υπό την έννοια ότι δεν πρόκειται πραγματικά να μάθουμε τον πλήρη αντίκτυπο (του κορωνοϊού) στην ανάπτυξη της Κίνας και της Ασίας, καθώς και στην παγκόσμιας ανάπτυξη, τουλάχιστον μέσα στις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της U.S. Bank Wealth Management, Lisa Erickson, διευκρινίζοντας ότι «μέχρι εκείνη τη στιγμή θα βλέπουμε ορισμένες κινήσεις προς τα εμπρός και προς τα πίσω στις αγορές».
Ωστόσο, ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο αντίκτυπος του ιού στην οικονομία θα είναι περιορισμένος και ότι η εξάπλωση του ιού ενδέχεται να περιοριστεί μέχρι τον Μάρτιο.
«Ο αντίκτυπςο στην αγορά δεν ήταν παρά μία παύση της γενικής ανοδικής τάσης έναντι της αποστροφής ρίσκου», πρόσθεσε ο κ. Innes, αναφερόμενος στην αντίδραση της αγοράς απέναντι στην περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.
Οριακές μεταβολές καταγράφει σήμερατο πετρέλαιο, μετά τα κέρδη που σημείωσε κατά τις προηγούμενες ημέρες, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας αναφορικά με τη συμφωνία για τις περικοπές στην παραγωγή.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το Brent παραμένει οριακά αμετάβλητο, και συγκεκριμένα στο -0,02% και τα 56,33 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει οριακή άνοδο της τάξεως του +0,06% στα 51,45 δολ. ανά βαρέλι.
Νωρίτερα εντός της εβδομάδας ο ΟΠΕΚ προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών τους για τη ζήτηση πετρελαίου το 2020, και συγκεκριμένα κατά 200 χιλ. βαρέλια ημερησίως, επικαλούμενος τις ανησυχίες για τον κορωνοϊό στην Κίνα.
Η σχετική υποβάθμιση ενίσχυσε τις προσδοκίες των επενδυτών για εμβάθυνση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, προκειμένου να παραμείνει σταθερή η αγορά ενέργειας μεσοπρόθεσμα.
«Οι Ρώσοι έχουν στείλει το μήνυμα πως όλες οι χώρες των ΟΠΕΚ+ είναι σύμφωνες για βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών στην OANDA, Edward Moya, προσθέτοντας ότι «οι ενέργειες στις τιμές του αργού υποδεικνύουν ότι έχουν αγγίξει τον πυθμένα».
«Όσο ο κορωνοϊός δεν εμφανίζει έντονα σημάδια ότι η εξάπλωσή του εντείνεται, το αμερικανικό αργό θα μπορούσε να πραγματοποιήσει πορεία προς τα 55 δολ. ανά βαρέλι», πρόσθεσε ο κ. Moya.
Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση θα υποχωρήσει κατά 435 χιλ. βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο του 2020, προβλέποντας παράλληλα ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί το 2020 κατά 800 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης