Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία το δ΄ τρίμηνο του 2019 - «Φλερτάρει» με την ύφεση

Γερμανία: Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία το δ΄ τρίμηνο του 2019 - «Φλερτάρει» με την ύφεση
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η γερμανική οικονομία θα καταγράψει οριακή άνοδο της τάξεως του 0,1%
Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία της Γερμανίας το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα (14/2) η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, εν μέσω περιορισμένης δραστηριότητας στον μεταποιητικό κλάδο της χώρας τους προηγούμενους μήνες.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Γερμανίας παρέμεινε στάσιμο στο 0% σε τριμηνιαία βάση, έναντι ανάπτυξης 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί οριακή άνοδος στο 0,1%.
Τόσο οι καταναλωτικές όσο και οι κυβερνητικές δαπάνες κατέγραψαν πτώση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντισταθμίζοντας την άνοδο που σημειώθηκε στη δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου.
Παράλληλα, οι εξαγωγές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης υποχώρησαν σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ αντίθετα οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο.
Σημειώνεται ότι η πτώση στις βιομηχανικές παραγγελίες, καθώς και η περιορισμένη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου το τελευταίο τρίμηνο του 2019 είχαν προκαλέσει ανησυχίες ότι η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να καταγράψει ακόμα και συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο.
Επιπλέον, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% έναντι ετήσιας ανάπτυξης 0,6% το τρίτο τρίμηνο του 2019, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
«Η γερμανική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε μια περίοδο αδυναμίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείο Οικονομίας.
Επίσης τονίζεται ότι ο βιομηχανικός τομέας παραμένει αδύναμος, αλλά η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος δείχνει κάποια σταθερότητα τους επόμενους μήνες.
«Θεωρούμε ότι η οικονομία θα συνεχίσει να "φλερτάρει" με την ύφεση για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά σε σημείωμά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Andrew Kenningham.
Τέλος, όσον αφορά τον κορωνοϊό, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας αναφέρει ότι επί του παρόντος δεν μπορεί να υπολογιστεί η επίδραση της επιδημίας στην Κίνα και στους εμπορικούς της εταίρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης