Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Η μεγάλη κοροϊδία με το forensic της Deloitte στην Creta Farms και η σύγκριση με Folli

tags :
Αποκάλυψη: Η μεγάλη κοροϊδία με το forensic της Deloitte στην Creta Farms και η σύγκριση με Folli
Φαινόμενα που ξεπερνούν και τον τραγέλαφο με τις μισές εκθέσεις forensic της Folli Follie
Tο γαϊτανάκι της κοροϊδίας θυμίζουν οι ανακοινώσεις της Creta Farms για τον έλεγχο forensic που έχει διαταχθεί από το περασμένο καλοκαίρι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παραπέμποντας σε φαινόμενα ανάλογα με τη Folli Follie.
Μόνο που στην περίπτωση της Folli Follie οι έλεγχοι ανακοινώθηκαν μισοί ενώ στην Creta Farms απλά δεν υπάρχει εξέλιξη.
Και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο έλεγχος forensic από τη Deloiite αναφέρεται ρητά και στο MOU της 22/7/2019 μεταξύ μετόχων και τραπεζών για την εύρεση επενδυτή, όπου ωστόσο αναφέρεται ότι τα αποτελέσματά του θα γνωστοποιηθούν στην εταιρία και τους μετόχους αφότου καταστούν διαθέσιμα. Πως όμως να καταστούν διαθέσιμα αφού η Deloitte δεν πληρώνεται με ευθύνη του CRO κ. Μιχάλη Χουρδάκη ο οποίος σύμφωνα με το MOU έχει την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης των κεφαλαίων της Creta καθώς το MOU αναφέρει ρητά ότι καμία  πληρωμή δεν γίνεται χωρίς την έγκρισή του;
Δεδομένου αυτού του όρου είναι απορίας άξιον γιατί δεν φρόντισε να διακρατήσει κεφάλαια για την πληρωμή της Deloitte ειδικά μάλιστα όταν σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε το bankingnews το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου μειώθηκαν οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές παρά το γεγονός ότι η εταιρία είχε πολύ χαμηλή παραγωγή;
Πόσο είναι άραγε το ποσό που πρέπει βάσει της σύμβασης να λάβει η Deloitte η οποία σημειωτέον δεν έκανε και IT Forenic όπως είχε συμφωνηθεί στη σύμβασή της με την Creta Farms.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 370.000 ευρώ μέγεθος που μπορεί και να έχει μειωθεί αν πραγματικά έγινε διαπραγμάτευση και οι ανακοινώσεις δεν είναι προσχηματικές.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε ανακοινώσεις της εταιρίας ουσιαστικά εμπαίζεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ειδικότερα στις 20/09/2019 ανακοινώνεται ότι «Σε εξέλιξη βρίσκεται ειδικός έλεγχος που διενεργείται από την Deloitte Business Solutions AE αναφορικά με την ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ και λοιπές εταιρείες του ομίλου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, με έμφαση στις περιοχές που αναφέρθηκαν τους τελευταίους μήνες σε δημοσιεύματα στον τύπο, και κατόπιν της ολοκλήρωσής του θα εκτιμηθούν τυχόν επιπτώσεις των πορισμάτων / ευρημάτων επί των δημοσιευμένων Οικονομικών Καταστάσεων της Εταιρείας για την οικονομική χρήση του 2018 και προηγούμενων ετών».
Στις 13 Ιανουαρίου ανακοινώνεται ότι: Σε συνέχεια της από 20.09.2019 ανακοίνωσης της Εταιρείας, με την οποία ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ειδικός έλεγχος, που διενεργείται από την Deloitte Business Solutions AE αναφορικά με την Εταιρεία και λοιπές εταιρείες του ομίλου, καθώς και σε συνέχεια σχετικής συνάντησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σας ενημερώνουμε ότι οι Τράπεζες και η Εταιρεία έχουν λάβει αναμορφωμένη οικονομική προσφορά από την ως άνω εταιρεία για το ύψος της αμοιβής της και διερευνάται η εξεύρεση των απαραιτήτων πόρων, ώστε να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή και η παράδοση των πορισμάτων του ελέγχου.
Από τη δεύτερη ανακοίνωση είναι σαφές ότι ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί (τον Οκτώβριο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες) αλλά εντέχνως η εταιρία αποκρύπτει την ημερομηνία ολοκλήρωσής του και λέει ότι ψάχνει λεφτά ενώ έχει λάβει την ενδιάμεση χρηματοδότηση των 4 εκ ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου.
Στην τελευταία ανακοίνωση με ημερομηνία 11/2 η εταιρία αναφέρει:« Σε συνέχεια της από 13.01.2020 ανακοίνωσης της Εταιρείας αναφορικά με τον ειδικό έλεγχος (forensic) που διενεργείται από την Deloitte Business Solutions AE, η Εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία ανεύρεσης των αναγκαίων οικονομικών πόρων, ώστε να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή και η παράδοση των πορισμάτων του ελέγχου».
Ουσιαστικά δηλαδή λέει ότι ακόμα ψάχνει χρήματα ενώ πέρασε και … χάθηκε η ενδιάμεση χρηματοδότηση η οποία σημειωτέον δόθηκε σε περίοδο που η Creta είχε εξασφαλίσει προστασία από τους πιστωτές.  Είναι δε ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι η Creta δίνει πληροφορίες μόνο μετά από ερωτήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ουδέποτε αυτοβούλως ως οφείλει δεδομένου ότι δεν πληρώνει τη Deloitte όχι γιατί δεν μπορούσε αλλά διότι είχε … άγνωστο γιατί άλλες προτεραιότητες.
Και οι πληροφορίες λένε πως η έκθεση της Deloitte δεν πρόκειται να δοθεί (αν δοθεί τελικά ποτέ) πριν την εκδίκαση της συμφωνίας συνδιαλλαγής από το δικαστήριο. Γιατί άραγε; Ποια η σκοπιμότητα; Υπάρχει κάτι που φοβίζει κάποιους πλην όσων είχαν στα χέρια τους τις τύχες της Creta Farms τα προηγούμενα χρόνια και ποιους;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης