Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενώ μειώνεται το ρίσκο της Ελλάδος (ομόλογα, CDS) σε ιστορικά χαμηλά, μειώνεται και η ορατότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο

Ενώ μειώνεται το ρίσκο της Ελλάδος (ομόλογα, CDS) σε ιστορικά χαμηλά, μειώνεται και η ορατότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο
Πως αποδεικνύεται ότι αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά των ελληνικών ομολόγων δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια;
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,90% απόδοση, αποτελεί ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών και πιθανότητα θα φθάσει στο 0,60% με ποσοτική χαλάρωση.
Όμως το 0,90% δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες, όπως δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες το CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στις 98 μονάδες βάσης ή 0,98%.
Πολλές φορές έχει αναφερθεί διεξοδικά γιατί οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά ενώ οι οικονομίες επιβραδύνονται και διεθνή γεγονότα όπως ο Κορωνοιός καραδοκούν.
Πρόκειται για την ακραία χειραγώγηση των αγορών με την ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια τα οποία έχουν συνθλίψει τεχνικά τις αποδόσεις των ομολόγων και έχουν κινητοποιήσει όλα τα διεθνή funds στην αναζήτηση θετικών επιτοκίων άπαξ και τα ομόλογα με αρνητικά επιτόκια φθάνουν τα 14,6 τρισεκ. δολάρια.
Η ΕΚΤ, η FED χειραγωγούν τα ομόλογα και εμμέσως τις μετοχές, δεν νοείται οι οικονομίες να επιβραδύνονται και τα ομόλογα να σημειώνουν ράλι.
Δεν δικαιολογείται να υπάρχουν 14,6 τρισεκ. ομόλογα με αρνητικά επιτόκια και οι επενδυτές να αγοράζουν την κεφαλαιακή απώλεια.
Πως εξηγείται ότι ένα pension fund αγοράζει ομόλογο με αρνητικό επιτόκιο γνωρίζοντας ότι θα χάσει κεφάλαιο.
Όλα αυτά είναι ένας ακραίος παραλογισμός.
Η Ελλάδα καθυστέρησε να ενταχθεί σε αυτό τον παραλογισμό γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούσε ανασφάλειες στις αγορές και τα επιτόκια στα ομόλογα έμεναν υψηλά.
Με την κυβέρνηση της ΝΔ το μηδενικό πολιτικό ρίσκο έδωσε ώθηση και κίνητρο στους ξένους – πάνω από 350 διεθνείς επενδυτές – αγοράζουν ελληνικά ομόλογα οδηγώντας το 10ετές ομόλογο στο 0,90% που είναι ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών με προοπτική 0,60%.
Όμως η DSA η έκθεση βιωσιμότητας που θα δημοσιευθεί τον Μάιο 2020 θα αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος έχει καταστεί ξεκάθαρα πιο εξυπηρετήσιμο, έχει εισέλθει σε ένα μονοπάτι χαμηλού ρίσκου αλλά παραμένει μη βιώσιμο.
Μια χώρα όπως η Ελλάδα που διαθέτει μη βιώσιμο χρέος, τα ομόλογα συνεχίζουν να θεωρούνται junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια….το 0,90% απόδοση στο 10ετές χρεόγραφο δεν δικαιολογείται.
Δεν δικαιολογούνται όμως ούτε οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη, είναι ξεκάθαρα προϊόν χειραγώγησης.

Πως αποδεικνύεται ότι αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά 0,90% δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια;

Επιτόκια 0,90% στο 10ετές ομόλογο αναφοράς υποδηλώνει ότι ο κρατικός κίνδυνος έχει εντυπωσιακά μειωθεί.
Τα CDS στις 98 μονάδες βάσης δείχνουν ότι η πιθανότητα αθέτησης – στάσης πληρωμών – είναι 1% επίσης εντυπωσιακό.
Όμως αφού η Ελλάδα τα πηγαίνει τόσο τέλεια, αφού το ρίσκο χώρας βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, αφού τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα είναι σε ιστορικά χαμηλά… γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο τα πάει τόσο χάλια εσχάτως;
Το ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζεται αδύναμο ειδικά τους δύο πρώτους μήνες του 2020, δεν ακολουθεί το ράλι στα ομόλογα.
Γιατί;
Η απάντηση είναι απλή.
Οι επενδυτές του χρηματιστηρίου αντιλαμβάνονται ότι το ράλι στα ελληνικά ομόλογα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, είναι κατασκευασμένο και χειραγωγούμενο από την ΕΚΤ.
Ενώ μειώνεται το ρίσκο χώρας, μειώνεται και η ορατότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αυτό συμβαίνει γιατί το ράλι στα ελληνικά ομόλογα είναι ψευδεπίγραφο, δεν αξίζει το ελληνικό 10ετές να έχει επιτόκιο 0,90% είναι χειραγωγούμενη κερδοσκοπία.
Έτσι λοιπόν οι επενδυτές του χρηματιστηρίου δεν αποτιμούν τις αξίες των ομολόγων γιατί κατανοούν ότι δεν δείχνουν την πραγματικότητα.
Οι επενδυτές του χρηματιστηρίου βλέπουν τις αδυναμίες των τραπεζών και τις ακριβές μη τραπεζικές μετοχές.
Βλέπουν ότι διεθνώς η παγκόσμια φούσκα απλά φουσκώνει έως ξεχειλώνει λόγω κεντρικών τραπεζών, οι χρηματιστηριακές αξίες διεθνώς είναι μια άρρωστη κατάσταση ακραίας και επικίνδυνης τοξικότητας.
Το ελληνικό χρηματιστήριο λοιπόν δεν ενθουσιάζεται με ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για την Ελλάδα το 2020, δεν ενθουσιάζεται πλέον από τον Ηρακλή για τα NPEs των τραπεζών, δεν ενθουσιάζεται από τα ιστορικά χαμηλά στα επιτόκια των ομολόγων, δεν ενθουσιάζεται από την ψευδεπίγραφη πραγματικότητα.
Τα πράγματα είναι απλά, μια από τις δύο αγορές δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, τα ομόλογα δείχνουν μια πλασματική, ψεύτικη, εικονική πραγματικότητα, το χρηματιστήριο είναι πιο κοντά στην αλήθεια.
Το 0,90% απόδοση στο 10ετές ελληνικό ομόλογο θα αντιστοιχούσε το 2005 σε 8.000 μονάδες ελληνικό χρηματιστήριο, σήμερα αντιστοιχεί σε 920 μονάδες όσο ήταν και η αγορά τέλη του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης