Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως εξελίσσεται ο μετασχηματισμός της Εθνικής Τράπεζας - Τέλη Φεβρουαρίου οι προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική

tags :
Πως εξελίσσεται ο μετασχηματισμός της Εθνικής Τράπεζας - Τέλη Φεβρουαρίου οι προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική
Παύλος Μυλωνάς: Ψηφιακή επέκταση στο εξωτερικό είναι εφικτή μετά την εξυγίανση
Αρχίζει να ζωνταντεύει το κομμάτι λιανική τραπεζικής σημειώνει ο CEO της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς, επισημαίνοντας πως τόσο η αναβίωση της αγοράς ακινήτων όσο και μια νέα γενιά που εισέρχεται υγιώς στο τραπεζικό σύστημα διαμορφώνουν συνθήκες αναζήτησης στέγης.
Από την άλλη πλευρά το περιβάλλον των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων διαμορφώνουν συνθήκες ζήτησης στεγαστικών δανείων.
Αξίζει να σημειωθεί πως χορηγούνται δάνεια για 30 χρόνια με επιτόκιο σταθερό για όλη τη διάρκεια του δανείου ύψους 3%. Η χρηματοδότηση βεβαίως αφορά το 70% του τιμήματος και η συνεισφορά του δανειολήπτη αφορά το υπόλοιπο ποσό.
Και ενώ η στεγαστική πίστη δείχνει να αποτελεί πνοή για τις τράπεζες, η Εθνική προγραμματίζει πλειστηριασμούς που για κάθε τρίμηνο προβλέπονται στα 25 εκατ. ευρώ σε επίπεδο αξίας ακινήτων.
Οπως δήλωσε ο κ. Μυλωνάς σε συνάντηση με δημοσιογράφους, η πλατφόρμα για την προστασία της α' κατοικίας , που συνδέεται με την επιδότηση, αποτελεί μία ευκαιρία, που οι υπερήμεροι δανειολήπτες δεν θα την ξαναβρούν. 
Η τρόικα ωστόσο δεν θα δώσει παράταση και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προς τη κατεύθυνση της μη παράτασης.
Το νέο πλάισιο θα είναι αυστηρότερο και εάν ο υπερήμερος δανειολήπτης δε ρυθμίσει θα πτωχεύσει.
Ωστόσο οι τράπεζες αναμένουν να δουν ποια θα είναι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.
Στην Εθνική Τράπεζα έχει αυξηθεί  ιδιαίτεραζ  ρυθμός των ρυθμίσεων, γεγονός, που συνδέεται με το προιόν Split and Settle. Μόνο τον Δεκέμβρη η τράπεζα ρύθμισε δάνεια αξίας 150 εκατ. ευρώ.
Εκ αυτών, μάλιστα, τα 35 εκατ. ευρώ αφορούσε σε δάνεια του Νόμου Κατσέλη, με μέσο όρο δανείου τις 80.000 ευρώ.
Ιδιαίτερα βοηθητική στέκεται για τις τράπεζες η αγορά ομολόγων. Η Εθνική Τράπεζα αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για μια έκδοση Tier II για την οποία δεν βιάζεται καθώς έχει ρευστότητα  και κεφάλαια και δεν θέλει να πληρώσει και για άλλη ρευστότητα που δεν θα μπορεί κάπου να την τοποθετήσει άμεσα.
 Σε ότι αφορά τις τιτλοποιήσεις η τράπεζα βρίσκεται στο στάδιο να κλείσει την περίμετρο των δανείων.
Πάνω από το 75% των δανείων θα είναι στεγαστικά.
Το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο της ΕΤΕ αφορά κατά 50% καταναλωτικά και μικρές επιχειρήσεις με την κάλυψη από προβλέψεις στο 70% και το υπόλοιπο στεγαστικά, με κάλυψη 35% - 40%.
Σε ότι αφορά την τιτλοποίηση το πρώτο κομμάτι δεν είναι άξιο λόγου. Όσο μεγαλύτερη είναι η κάλυψη των προβλέψεων, τόσο μικρότερο το κίνητρο για τιτλοποιήσεις.
Οπως είπε ο κ. Μυλωνάς, "ολοκληρώσαμε έξι συναλλαγές πωλήσεων το 2019, μειώσαμε κατά πάνω από πέντε δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια, το 1/3, δηλαδή, του συνόλου και τώρα έμειναν τα στεγαστικά.
Με την τιτλοποίηση  των στεγαστικών μένουν ελάχιστα στον χαρτοφυλάκιο της τράπεζας".
 Η τράπεζα αναμένει λύση για το ΛΕΠΕΤΕ η οποία εκτιμάται πως θα δοθεί και πρέπει να δοθεί πριν τη δημοσιοποίηση του ισολογισμού της Εθνικής.
Στο τέλος του μήνα  αναμένονται οι δεσμευτικές  προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική, με το ενδεχόμενο του ΙΡΟ να απομακρύνεται.
 Σε ότι αφορά την αναμόρφωση της τράπεζας η εθελουσία έληξε στις 10 Φεβρουαρίου και δήλωσαν συμμετοχή 309 άτομα.  Από τον Μάιο του 2018, που έγινε και η πρώτη εθελουσία, έχουν αποχωρήσει από την τράπεζα 1.600 άτομα.
Μέχρι τέλος του 2020 πρέπει να έχουν φύγει ακόμη 800 άτομα, με το νέο πρόγραμμα, το οποίο πάντως δεν αναμένεται τόσο γεναιόδωρο όσο το προηγούμενο.
 Εφέτος, αναμένεται αλλαγή του οργανογράμματος της τράπεζας 
Μέσα στο 2019  έκλεισαν περί τα 150 καταστήματα,  Συνολικά το δίκτυο έχει περί τα 388.
Στόχος  πλέον είναι η μείωση των εργαζομένων ανά κατάστημα.
Ο CEO της Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες εφόσον ολοκληρώσουν τη εξυγίανση του ισολογισμού τους θα μπορέσουν να δουν πιθανόν και το θέμα μιας επέκτασης ακόμη και στο εξωτερικό , επέκταση όμως ψηφιακής μορφής.
Με σχήματα περισσότερα ευέλικτα οι τράπεζες περνούν στη νέα εποχή.
Η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζει νέο οργανόγραμμα στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της.
Τέλος όπως τόνισε θα πρέπει μετά τον Ηρακλή να μελετηθούν λύσεις για τον αναβαλόμενο φόρο άλλως πως οι τράπεζες δεν μπορούν να διανείμουν μέρισμα.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης