Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι λύσεις που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση για να σωθεί η πρώτη κατοικία των αδυνάτων

tags :
Οι λύσεις που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση για να σωθεί η πρώτη κατοικία των αδυνάτων
Αντιμέτωποι με μία όξυνση στα κοινωνικά μέτωπα βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς τέλος Απριλίου 2020 σταματάει η λειτουργία της πλατφόρμας για την προστασία της  πρώτης κατοικίας
Αντιμέτωποι με μία όξυνση στα κοινωνικά μέτωπα βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς τέλος Απριλίου 2020 σταματάει η λειτουργία της πλατφόρμας για την προστασία της  πρώτης κατοικίας,  η οποία δεν καταγράφει ως γνωστόν ικανοποιητικά στατιστικά. 
Την ίδια στιγμή όσοι προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη, πολύ δύσκολα μετακινούνται από το καθεστώς προστασίας μολονότι οι τράπεζες πια προσφέρουν ενδιαφέρουσες και αρκετά καλές ρυθμίσεις.
Τα πιστωτικά ιδρύματα καλούν τους δανειολήπτες να δράσουν πριν το τέλος του Απριλίου σε ότι αφορά την α' κατοικία καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με τρόπο απόλυτο στους θεσμούς πως η λειτουργία της πλατφόρμας σταματάει.
Με βάση αυτή τη δέσμευσης άλλωστε εκταμίευσε τα Anfa's
Ο νέος πτωχευτικός κώδικας βρίσκεται anter portas και θα πρέπει σε πρώτη ή σε δεύτερη φάση να ενσωματώσει και τη δεύτερη ευκαιρία για τους πτωχευμένους ιδιώτες και επιχειρηματίες.
Η πτώχευση συνοδεύεται με εκποίηση της περιουσίας του πτωχού έως ότου καλυφθούν τα χρέη και εάν εκποιηθεί όλη η περιουσία του το υπόλοιπο χρέος παύει να τον βαρύνει.
Τι θα γίνει όμως με όσους αντιμετωπίζουν το φάσμα της πτώχευσης που σημαίνει ρευστοποίηση της περιουσίας τους και τι θα συμβεί με το εύρος των πλειστηριασμών που θα αφορούν τις πρώτες κατοικίες;
Καθώς το νομοσχέδιο είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα έχει στο σύνολό του  ετοιμαστεί μέχρι την 1η Μάη- άλλωστε δεν χρειάζεται αφού η εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία δίδει άλλον έναν χρόνο περιθώριο- το οικονομικό επιτελείο επεργάζεται διάφορες λύσεις προκειμένου από τη μία να ικανοποιήσει τους θεσμούς από την άλλη να μην ανοίξει ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο.
Η περίφημη επιδότηση του ενοικίου που προβλέπεται στις περιπτώσεις των πτωχών που έχασαν τα σπίτια τους, ενδέχεται να μην λάβει χώρα τότε, δηλαδή μετά την πτώχευση και την απώλεια της πρώτης κατοικίας αλλά νωρίτερα εν είδη ρύθμισης, λένε καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές.
Πριν δηλαδή την πτώχευση του ιδιώτη ή του επιχειρηματία είναι πιθανόν με πολύ αυστηρά κριτήρια- ακόμη αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια από εκείνα της ένταξης στην πλατφόρμα για την προστασία της α' κατοικίας- να λάβει χώρα  σε εκείνους που επιθυμούν να ρυθμίσουν, επιδότηση της δόσης ή ακόμη και το γνωστό μοντέλο sale and leaseback με επιδότηση εκ νέου της δόσης.
Σε μία τέτοια περίπτωση αφενός εκπληρώνεται η επιθυμία των θεσμών, αφετέρου διαμορφώνονται οι συνθήκες να μην ανοίξει ένα κοινωνικό μέτωπο με μεγάλο πλήθος πλειστηριασμών που θα δημιουργήσουν κοινωνικό ζήτημα.
Ας σημειωθεί πως οι αξίες των ακινήτων που έχουν προγραμματιστεί να πλειστηριάζονται από τις τράπεζες υπολογίζονται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ ανά μήνα στοιχείο το οποίο ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου τόσο στο κλεινόν άστυ όσο και στην επαρχία.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης